Το πρωτοφανές πραξικόπημα σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης και η «λίστα φρικαλεοτήτων» την οποία αναγκάστηκε να αποδεχθεί εκβιαζόμενη, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για διαφορετικές εκτιμήσεις τόσο ως προς την έκταση της συντριβής του πολιτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης όσο και για τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που παγιώνονται εντός της Ευρωζώνης.

Το πρω­το­φα­νές πρα­ξι­κό­πη­μα σε βάρος της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης και η «λίστα φρι­κα­λε­ο­τή­των» την οποία ανα­γκά­στη­κε να απο­δε­χθεί εκ­βια­ζό­με­νη, δεν αφή­νουν πολλά πε­ρι­θώ­ρια για δια­φο­ρε­τι­κές εκτι­μή­σεις τόσο ως προς την έκτα­ση της συ­ντρι­βής του πο­λι­τι­κού σχε­δί­ου του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και της κυ­βέρ­νη­σης όσο και για τα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά γνω­ρί­σμα­τα που πα­γιώ­νο­νται εντός της Ευ­ρω­ζώ­νης.

Αν και δεν είναι η στιγ­μή για ανα­λυ­τι­κό απο­λο­γι­σμό πρά­ξε­ων και πα­ρα­λεί­ψε­ων για το εξά­μη­νο από τις εκλο­γές μέχρι σή­με­ρα, καθώς επεί­γουν εξαι­ρε­τι­κά σο­βα­ρές πο­λι­τι­κές απο­φά­σεις, αυτές οι απο­φά­σεις δεν μπο­ρούν να λη­φθούν πα­ρα­γνω­ρί­ζο­ντας την εμπει­ρία που προ­έ­κυ­ψε αυτό το διά­στη­μα.

Ο δρό­μος της εφαρ­μο­γής της συμ­φω­νί­ας, τον οποίο ει­ση­γεί­ται ο πρω­θυ­πουρ­γός, εκτι­μά πως θα έχει το πε­ρι­θώ­ριο να αμ­βλύ­νει τις κα­τα­στρο­φι­κές προ­βλέ­ψεις της «συμ­φω­νί­ας» και να ασκή­σει πτυ­χές της κυ­βερ­νη­τι­κής πο­λι­τι­κής, αφού απο­κα­τα­στα­θεί η ρευ­στό­τη­τα και στα­θε­ρο­ποι­η­θεί η οι­κο­νο­μία της χώρας. Η προ­σέγ­γι­ση αυτή προ­σβλέ­πει σε τό­νω­ση των επεν­δύ­σε­ων και συ­να­κό­λου­θη ανά­πτυ­ξη καθώς και σε με­ταρ­ρυθ­μί­σεις στο κρά­τος, τη δη­μό­σια διοί­κη­ση, τη δι­καιο­σύ­νη, τη δια­φθο­ρά, τη δια­πλο­κή κ.λπ.

Πέραν του ότι τα πα­ρα­πά­νω απο­τε­λούν ανα­μά­ση­μα της θε­ω­ρί­ας του «success story», τόσο οι κοι­νω­νι­κές εντά­σεις, που θα οξυν­θούν εκ νέου με την εφαρ­μο­γή των προ­βλέ­ψε­ων της «συμ­φω­νί­ας», όσο και η εχθρι­κή στάση των δα­νει­στών δεν πρό­κει­ται να επι­τρέ­ψουν μια τέ­τοια εξέ­λι­ξη. Οι δα­νει­στές δεν θα αρ­κε­στούν στο να με­τα­τρέ­ψουν την πρώτη κυ­βέρ­νη­ση με κορμό την Αρι­στε­ρά σε τέ­ταρ­τη μνη­μο­νια­κή κυ­βέρ­νη­ση της χώρας, που θα δια­σφα­λί­σει την κοι­νω­νι­κή συ­ναί­νε­ση για το 3ο Μνη­μό­νιο (πράγ­μα που έχει ήδη επι­τευ­χθεί: 2010 - 1ο Μνη­μό­νιο, 172 βου­λευ­τές | 2012 - 2ο, 199 | 2015 - 3ο, 229), αντί­θε­τα θα κά­νουν ό,τι περ­νά­ει από το χέρι τους προ­κει­μέ­νου να δη­μιουρ­γή­σουν δι' αυτής το από­λυ­το αντι­πα­ρά­δειγ­μα για κάθε άλλο λαό που θα ήθελε να ση­κώ­σει κε­φά­λι.

Η επι­τή­ρη­ση θα είναι αμεί­λι­κτη και διαρ­κής, τα μέτρα απο­κλεί­ε­ται να απο­δώ­σουν τα προ­βλε­πό­με­να, κατά συ­νέ­πεια θα ζη­τού­νται νέα και θα δη­μιουρ­γού­νται διαρ­κώς προ­σκόμ­μα­τα στη χρη­μα­το­δο­τι­κή ροή. Τα υφε­σια­κά και τα­ξι­κά άδικα μέτρα θα εξα­θλιώ­σουν μέ­χρις εξό­ντω­σης τον ήδη χει­μα­ζό­με­νο ελ­λη­νι­κό λαό, ο οποί­ος θα απο­μα­κρύ­νε­ται από την κυ­βέρ­νη­ση, ανα­ζη­τώ­ντας άλλες, αντι­δρα­στι­κές πι­θα­νό­τα­τα, διε­ξό­δους. Η πρό­βλε­ψη ότι σε μια οι­κο­νο­μία σε «σπι­ράλ θα­νά­του» (όπως το πε­ρι­γρά­φουν οι προ­ε­κλο­γι­κές ανα­λύ­σεις του ίδιου του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ) θα γί­νουν με­γά­λες επεν­δύ­σεις, την ώρα που τε­ρά­στια επεν­δυ­τι­κά κε­φά­λαια κά­νουν φτερά από την Ευ­ρώ­πη προς άλλες, πιο κερ­δο­φό­ρες πε­ριο­χές, είναι απλώς ανε­δα­φι­κή. Επί­σης, η προσ­δο­κία για δυ­να­τό­τη­τα νο­μο­θε­τι­κών πρω­το­βου­λιών προς μια λο­γι­κή κοι­νω­νι­κής δι­καιο­σύ­νης και ανα­δια­νο­μής του πλού­του κα­ταρ­ρέ­ει υπό το βάρος της πρό­βλε­ψης για έγκρι­ση από τους θε­σμούς κάθε νο­μο­σχε­δί­ου, πριν καν αυτό βγει σε δη­μό­σια δια­βού­λευ­ση. Είναι απο­λύ­τως απί­θα­νο μια κυ­βέρ­νη­ση σε ομη­ρία, και σε -εκ των πραγ­μά­των- μι­κρό­τε­ρη ή με­γα­λύ­τε­ρη συ­νεν­νό­η­ση με τα κόμ­μα­τα του Ναι, να μπο­ρέ­σει να νο­μο­θε­τή­σει προς μια τέ­τοια κα­τεύ­θυν­ση. Εκτός των πα­ρα­πά­νω, τέλος, ακόμα και η τε­λι­κή επί­τευ­ξη συμ­φω­νί­ας για το 3ο Μνη­μό­νιο, έχει τεθεί ήδη εκ νέου εν αμ­φι­βό­λω από τις ίδιες ευ­ρω­παϊ­κές ελίτ που επι­ζη­τούν τον από­λυ­το εξευ­τε­λι­σμό της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης. Άλ­λω­στε, όπως μά­θα­με μετά τη συμ­φω­νία του Φε­βρουα­ρί­ου, όταν ένας εκ­βια­σμός απο­δί­δει και δεν λαμ­βά­νο­νται μέτρα αντι­με­τώ­πι­σής του, τότε θα επα­να­λαμ­βά­νε­ται όποτε χρειά­ζε­ται.

Με λίγα λόγια, αυτός ο δρό­μος πα­ρα­βιά­ζει ό,τι πα­ρα­βιά­ζε­ται: τη λο­γι­κή και τη συ­νεί­δη­σή μας, τις συ­νε­δρια­κές δε­σμεύ­σεις, τις προ­ε­κλο­γι­κές εξαγ­γε­λί­ες και, ασφα­λώς, τη λαϊκή εντο­λή τόσο της 25ης Ια­νουα­ρί­ου όσο και της 5ης Ιου­λί­ου.

Κατά συ­νέ­πεια, η κυ­βέρ­νη­ση, υπό το πα­ρα­πά­νω πλαί­σιο, απο­κλεί­ε­ται να κυ­βερ­νή­σει ως αρι­στε­ρή. Η αφο­μοί­ω­ση της λο­γι­κής των μο­νο­δρό­μων εκ μέ­ρους της δι­καιώ­νει όλες τις προη­γού­με­νες μνη­μο­νια­κές κυ­βερ­νή­σεις και, σε συν­δυα­σμό με πολ­λές από τις μέχρι τώρα επι­λο­γές της (ΠτΔ, Δ.Σ. ΕΡΤ, στε­λέ­χω­ση «κλει­στού» κυ­βερ­νη­τι­κού επι­τε­λεί­ου, υπουρ­γείο Δη­μό­σιας Τάξης κ.λπ.), αλλά και μια ρη­το­ρι­κή που πε­ρι­στρέ­φε­ται γύρω από τις «επεν­δύ­σεις», τις «αγο­ρές» και την «ανά­πτυ­ξη», χωρίς ίχνος προ­σπά­θειας για απο­δό­μη­ση της ιδε­ο­λο­γι­κής ηγε­μο­νί­ας του νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμού, στοι­χειο­θε­τούν σαφές σήμα αλ­λα­γής κα­τεύ­θυν­σης. Μια τέ­τοια κυ­βέρ­νη­ση δεν μπο­ρεί να κα­τα­γρα­φεί ως «κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς». Στην ουσία, απο­τε­λεί κυ­βέρ­νη­ση ει­δι­κού σκο­πού και μπο­ρεί να έχει την ανοχή των βου­λευ­τών του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, για να ολο­κλη­ρώ­σει το έργο της ως κυ­βέρ­νη­ση μειο­ψη­φί­ας, μέχρι την προ­κή­ρυ­ξη εκλο­γών.

Η Αρι­στε­ρά δεν μπο­ρεί να επι­τρέ­ψει να συ­ντε­λε­στεί αυτή η με­τάλ­λα­ξη στο όνομά της. Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ δεν έχει πε­ρι­θώ­ριο να τα­πει­νώ­σει εκ νέου τον ελ­λη­νι­κό λαό, οδη­γώ­ντας τον από τον έντι­μο συμ­βι­βα­σμό στη συν­θη­κο­λό­γη­ση άνευ όρων, αντί­θε­τα πρέ­πει τά­χι­στα να πα­ρα­δε­χθεί πως η γραμ­μή του ιδρυ­τι­κού συ­νε­δρί­ου απέ­τυ­χε, καθώς η «Ευ­ρώ­πη των λαών και της αλ­λη­λεγ­γύ­ης» ητ­τή­θη­κε κατά κρά­τος, και να μπει σε δια­δι­κα­σία άμε­σης επε­ξερ­γα­σί­ας σχε­δί­ου ομα­λού απε­γκλω­βι­σμού της χώρας από τις διε­θνείς δε­σμεύ­σεις της. Είναι σαφές πως δεν μπο­ρείς να απει­λείς με όπλα που δεν έχεις. Όλοι φο­βού­νται τα πυ­ρη­νι­κά, αλλά γε­λά­νε με κά­ποιον που απει­λεί μ' αυτά χωρίς να έχει κόκ­κι­νο κου­μπί. Κατά συ­νέ­πεια, η μόνη κα­τε­πεί­γου­σα δια­δι­κα­σία που μπο­ρεί να γίνει απο­δε­κτή είναι η αξιο­ποί­η­ση όλων των προ­κα­ταρ­κτι­κών σχε­δί­ων για ομαλή απο­δέ­σμευ­ση από την Ευ­ρω­ζώ­νη, η οποία ούτως ή άλλως εμ­φα­νί­ζει κραυ­γα­λέα ση­μά­δια απο­σύν­θε­σης, καθώς και των ανα­λύ­σε­ων των δια­ση­μό­τε­ρων διε­θνώς οι­κο­νο­μο­λό­γων, που κα­τήγ­γει­λαν τη «συμ­φω­νία» και κά­λε­σαν την Ελ­λά­δα να μην την απο­δε­χθεί, προ­κει­μέ­νου να συ­γκρο­τη­θεί εφαρ­μό­σι­μο πρό­γραμ­μα επι­στρο­φής σε εθνι­κό νό­μι­σμα, με όλα τα πι­θα­νά εν­διά­με­σα στά­δια, και δια­χεί­ρι­σης των συ­νε­πειών τους με γνώ­μο­να την προ­στα­σία των χα­μη­λό­τε­ρων στρω­μά­των.

Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ δεν μπο­ρεί να απο­δε­χθεί τη με­τα­κύ­λι­ση του εκ­βια­σμού και, εν τέλει, του πρα­ξι­κο­πή­μα­τος στο εσω­τε­ρι­κό του. Η άρ­νη­ση σύ­γκλι­σης των ορ­γά­νων, η συ­στη­μα­τι­κή απα­ξί­ω­σή τους και η ερ­γα­λεια­κή αξιο­ποί­η­σή τους ως σφρα­γί­δας επι­κύ­ρω­σης προει­λημ­μέ­νων απο­φά­σε­ων δεν έχει καμία σχέση με δη­μο­κρα­τία. Και δεν μπο­ρού­με να ισχυ­ρι­ζό­μα­στε πως αγω­νι­ζό­μα­στε για τη δη­μο­κρα­τία στη χώρα και την Ευ­ρώ­πη, όταν τη χρη­σι­μο­ποιού­με μόνο ως πρό­φα­ση στο εσω­τε­ρι­κό του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.

Η ανά­γκη του κό­σμου για μια νέα σχέση με την πο­λι­τι­κή, τη δη­μο­κρα­τία, τις σχέ­σεις αντι­προ­σώ­πευ­σης και το πο­λι­τι­κό σύ­στη­μα συ­νο­λι­κά είναι πια κραυ­γα­λέα. Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ έχει να επι­λέ­ξει με­τα­ξύ του να την θω­ρα­κί­σει, να την ορ­γα­νώ­σει και να την οδη­γή­σει την επό­με­νη πε­ρί­ο­δο με όρους κοι­νω­νι­κής χει­ρα­φέ­τη­σης ή να την αφή­σει να τον προ­σπε­ρά­σει, συ­γκα­τα­λε­γό­με­νος στα κόμ­μα­τα του πα­λαιού πο­λι­τι­κού σκη­νι­κού, απο­τε­λώ­ντας κι αυτός ήδη πα­ρελ­θόν.

Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, η τα­ξι­κή πάλη συ­νε­χί­ζε­ται!

* Ο Αλέ­ξαν­δρος Μπί­στης είναι πο­λι­τι­κός επι­στή­μο­νας, ένας εκ των 109 μελών της Κ.Ε. του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ που συ­νυ­πέ­γρα­ψαν τη δή­λω­ση περί απόρ­ρι­ψης της συμ­φω­νί­ας με τους δα­νει­στές

Ετικέτες