Με την επιλογή που επιβλήθηκε χθες ο «ενιαίος και πολυτασικός Σύριζα» που όλοι επικαλούνται μετατρέπεται σε ένα κόμμα διαιρεμένο, όπου καθιερώνονται διχαστικές πρακτικές και αυστηρές στεγανοποιήσεις και όπου η συλλογική έκφραση διαφορετικών απόψεων, και ειδικότερα της εκ’αριστερών κριτικής, αντιμετωπίζεται ως εμπόδιο που πρέπει να καμφθεί και ως εστία προβλημάτων για την «προς τα έξω» (δηλαδή προς τα ΜΜΕ) «εικόνα» του Σύριζα ως «κόμματος εξουσίας». Και όμως ξέρουμε ότι όπως έλεγε η Ρόζα Λούξεμπουργκ, η δημοκρατία νοείται πάντα για εκείνον που σκέφτεται διαφορετικά.

Οι δρα­μα­τι­κές εξε­λί­ξεις της χθε­σι­νής προ­τε­λευ­ταί­ας μέρας του συ­νέ­δριου του Σύ­ρι­ζα δυ­στυ­χώς επι­βε­βαί­ω­σαν πλή­ρως και τις πλέον απαι­σιό­δο­ξες εκτι­μή­σεις για τις συ­νέ­πειες της επι­λο­γής της διε­ξα­γω­γής ενός συ­νέ­δριου βια­στι­κά ορ­γα­νω­μέ­νου, εσω­στρε­φούς, επι­κε­ντρω­μέ­νου σε ορ­γα­νω­τι­κά θέ­μα­τα, μα­κρυά από τα καυτά προ­βλή­μα­τα των ερ­γα­ζό­με­νων και της κοι­νω­νί­ας. Ενός πα­ρά­δο­ξου ιδρυ­τι­κού συ­νέ­δριου που κα­τέ­λη­ξε να δη­μιουρ­γεί πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρα, και, προ­πα­ντός, πολύ σο­βα­ρό­τε­ρα προ­βλή­μα­τα απ’ό­σα έλυσε ή επι­χεί­ρη­σε να λύσει.

ΠΡΟΣ ΤΙ Η ΕΜ­ΜΟ­ΝΗ ΜΕ ΤΙΣ «ΣΥ­ΝΙ­ΣΤΩ­ΣΕΣ»;

Ας το επα­να­λά­βου­με για μια ακόμη φορά: οι συ­νι­στώ­σες ου­δέ­πο­τε υπήρ­ξαν το πρό­βλη­μα του Σύ­ρι­ζα. Είναι αστείο να λέ­γε­ται ότι η ύπαρ­ξη των «Ενερ­γών Πο­λι­τών» του Μα­νώ­λη Γλέ­ζου, ή τις Διε­θνι­στι­κής Ερ­γα­τι­κής Αρι­στε­ράς, ιδρυ­τι­κών συ­νι­στω­σών του Σύ­ρι­ζα και από­λυ­τα ενταγ­μέ­νων στον ενιαίο του λόγο και σχέ­διο, δη­μιουρ­γού­σε πρό­σκομ­μα στη δράση των μελών του Σύ­ρι­ζα ή στα κοι­νω­νι­κά στρώ­μα­τα που έρ­χο­νται σε επαφή μαζί τους για να ανα­ζη­τή­σουν τη λύση για την επι­βί­ω­σή τους. Αντί­θε­τα απα­σχο­λού­σε με έναν υστε­ρι­κό τρόπο τον κύριο Κε­δί­κο­γλου, το επι­κοι­νω­νια­κό επι­τε­λείο τη ΝΔ και τα κα­θε­στω­τι­κά ΜΜΕ, που είχαν ανα­δεί­ξει τις «συ­νι­στώ­σες» σε μέγα θέμα και εγκα­λού­σαν σε όλους τους τό­νους τον πρό­ε­δρο του Σύ­ρι­ζα να τις τι­θα­σεύ­ε­σει και να απο­δεί­ξει με αυτόν τον τρόπο την αρ­χη­γι­κή του πυγμή. Κάτω από τον όρο «συ­νι­στώ­σες» ανα­φέ­ρο­νταν δε συλ­λή­βδην από όσους εκ­φω­νού­σαν αυτόν τον λόγο τόσο δια­κρι­τές ορ­γα­νώ­σεις όσο και απλές εν­δο­κομ­μα­τι­κές τά­σεις που έχουν για κακή τους τύχη επι­λέ­ξει να μην απο­τε­λούν μέρος της πλειο­ψη­φι­κού μπλοκ.

Σ’αυ­τή την (φαι­νο­με­νι­κά μόνο) πε­ρί­ερ­γη λο­γι­κή, το «Αρι­στε­ρό Ρεύμα» του Συ­να­σπι­σμού, ή η Αρι­στε­ρή Πλατ­φόρ­μα του Σύ­ρι­ζα της οποί­ας απο­τε­λεί μέρος, θε­ω­ρού­νται «συ­νι­στώ­σες» αλλά όχι, για πα­ρά­δειγ­μα, η «Αρι­στε­ρή Ενό­τη­τα», μια άλλη τάση επί­σης προ­ερ­χό­με­νη από το Συ­να­σπι­σμό που απο­τε­λεί όμως τον κορμό της προ­ε­δρι­κής πλειο­ψη­φί­ας. Για να τα πούμε απλά, στον κυ­ρί­αρ­χο κα­θε­στω­τι­κό λόγο, οι «συ­νι­στώ­σες» είχαν γίνει το κω­δι­κο­ποι­η­μέ­νο όνομα της ύπαρ­ξης ρι­ζο­σπα­στι­κών, αρι­στε­ρό­στρο­φων από­ψε­ων εντός του Σύ­ρι­ζα που δεν μπο­ρού­σαν και δεν έπρε­πε να είναι ανε­κτές σε ένα «υπεύ­θυ­νο» κόμμα που διεκ­δι­κεί κυ­βερ­νη­τι­κή εξου­σία.

Και εδώ ερ­χό­μα­στε βέ­βαια στην ουσία του ζη­τή­μα­τος. Διότι οι επι­λο­γές που επι­βλή­θη­καν χθες στο Σύ­ρι­ζα και που στο­χεύ­ουν στην κα­θυ­πό­τα­ξη των μειο­ψη­φιών, εις βάρος της εσω­κομ­μα­τι­κής δη­μο­κρα­τί­ας και γε­νι­κό­τε­ρα του ίδιου του πο­λι­τι­σμού που είχε κα­τα­κτή­σει αυτή η Αρι­στε­ρά σε τέ­τοια θέ­μα­τα, έχουν συ­γκε­κρι­μέ­νη πο­λι­τι­κή στό­χευ­ση: την ενί­σχυ­ση των δε­ξιό­στρο­φων, δια­χει­ρι­στι­κών από­ψε­ων που καλ­λιερ­γού­νται στο Σύ­ρι­ζα στο όνομα ενός κο­ντό­θω­ρου και στην ουσία επι­πό­λαιου «ρε­α­λι­σμού».

Η ΣΗ­ΜΑ­ΣΙΑ ΤΩΝ ΧΘΕ­ΣΙ­ΝΩΝ ΑΠΟ­ΦΑ­ΣΕ­ΩΝ ΤΟΥ ΣΥ­ΝΕ­ΔΡΙΟΥ

Τα ορ­γα­νω­τι­κά θέ­μα­τα των κομ­μά­των μοιά­ζουν ως γνω­στόν με γρί­φους στο μέσο πο­λί­τη που ανα­ρω­τιέ­ται σε τι θα πρέ­πει να τον αφο­ρούν. Το πως λει­τουρ­γεί όμως ένα με­γά­λο κόμμα, και μά­λι­στα της Αρι­στε­ράς, που διεκ­δι­κεί την κυ­βέρ­νη­ση δεν είναι δευ­τε­ρεύ­ου­σας ση­μα­σί­ας ζή­τη­μα. Η χώρα αυτή έχει υπο­φέ­ρει για πολ­λές δε­κα­ε­τί­ας από τον εκ­φυ­λι­σμό ενός κομ­μα­τι­κού μορ­φώ­μα­τος που υπο­σχέ­θη­κε αρ­χι­κά την κοι­νω­νι­κή αλ­λα­γή και με­τα­τρά­πη­κε γρή­γο­ρα σε ένα μη­χα­νι­σμό νομής της εξου­σί­ας και γε­νι­κευ­μέ­νης δια­φο­ράς της δη­μό­σιας ζωής. Και δεν υπάρ­χει καμ­μία αμ­φι­βο­λία ότι ο αρ­χη­γο­κε­ντρι­κός του χα­ρα­κτή­ρας, οι αφυ­δα­τω­μέ­νες, έως ανύ­παρ­κτες, εσω­τε­ρι­κές του δια­δι­κα­σί­ες, η με­τα­τρο­πή του σε ένα αποϊ­δε­ο­λο­γι­κοι­η­μέ­νο κόμμα χει­ρο­κρο­τη­τών και με­λών-ψη­φο­φό­ρων έπαι­ξε έναν κα­θο­ρι­στι­κό ρόλο σ’αυ­τή την εξέ­λι­ξη.

Τα όσα απο­φα­σί­στη­καν λοι­πόν χθες στο συ­νέ­δριο του Σύ­ρι­ζα δεν απο­τε­λούν λε­πτο­μέ­ρειες άξιες προ­σο­χής μόνο για τα μέλη ή για κά­ποιους μυ­η­μέ­νους στα εσω­τε­ρι­κά της Αρι­στε­ράς. Η διά­λυ­ση της ορ­γα­νω­τι­κά αυ­το­τε­λών συ­νι­στω­σών κα­τέ­λη­ξε σε ένα συμ­βι­βα­σμό σε πε­ριο­ρί­ζει τον τε­λε­σι­γρα­φι­κό της χα­ρα­κτή­ρα, αφού όμως απέ­σπα­σε ένα δυ­σα­νά­λο­γα με­γά­λο μέρος των ερ­γα­σιών του συ­νέ­δριου κυ­ρί­ως μέσω της θε­α­τρι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης του Μα­νώ­λη Γλέ­ζου με τον πρό­ε­δρο του Σύ­ρι­ζα. Πολύ σο­βα­ρό­τε­ρο απο­δεί­χθη­κε το πρό­βλη­μα με το θέμα γνω­στό ως των «λι­στών», δη­λα­δή του δι­καιώ­μα­τος των μειο­ψη­φιών να αντι­προ­σω­πεύ­ο­νται με ανα­λο­γι­κό τρόπο στα όρ­γα­να του κόμ­μα­τος, κάτι που απο­τε­λού­σε βα­σι­κή δη­μο­κρα­τι­κή κα­τά­κτη­ση του Συ­να­σπι­μού, της βα­σι­κής ιδρυ­τι­κής δύ­να­μης του Σύ­ρι­ζα. Η αρ­χι­κή πρό­τα­ση της πλειο­ψη­φί­ας ήταν να προ­βλέ­πε­ται κα­τα­στα­τι­κά το δι­καί­ω­μα συ­γκρό­τη­σης ξε­χω­ρι­στής λί­στας από όσες από­ψεις είχαν κα­τα­θέ­σει δια­κρι­τές θέ­σεις στις προ­συ­νε­δρια­κές δια­δι­κα­σί­ες αλλά με ένα εκλο­γι­κό σύ­στη­μα που προ­φα­νώς απο­θάρ­ρυ­νε κάτι τέ­τοιο και νό­θευε τη βού­λη­ση του συ­νε­δρια­κού σώ­μα­τος προ­σμε­τρώ­ντας αυ­το­μά­τως στην πλειο­ψη­φι­κή άποψη τις ψή­φους όσων δεν ήθε­λαν να επι­λέ­ξουν κά­ποια από τις υπάρ­χου­σες λί­στες.

Μπρο­στά στην εμπλο­κή, ο πρό­ε­δρος του Σύ­ρι­ζα, αφού έκανε, στο όνομα της «ενό­τη­τας του κόμ­μα­τος», έκ­κλη­ση για μη-χρή­ση αυτού του δι­καιώ­μα­τος συ­γκρό­τη­σης ξε­χω­ρι­στών λι­στών (εντός ενός και μόνου ψη­φο­δέλ­τιου) σ’αυ­τό το συ­νέ­δριο κα­τέ­θε­σε πρό­τα­ση που με­τέ­τρε­πε τη δυ­να­τό­τη­τα για ξε­χω­ρι­στή λίστα σε ξε­χω­ρι­στό ψη­φο­δέλ­τιο. Η δια­φο­ρά μπο­ρεί να φαί­νε­ται επου­σιώ­δης αλλά δεν είναι: ξε­χω­ρι­στό ψη­φο­δέλ­τιο ση­μαί­νει ότι κα­ταρ­γεί­ται το δι­καί­ω­μα επι­λο­γής υπο­ψη­φί­ων και από τις δύο ή πε­ρισ­σέ­τε­ρες λί­στες που υπήρ­χε ως τώρα. Στε­γα­νο­ποιεί δη­λα­δή τις δια­φο­ρε­τι­κές από­ψεις. Και το κυ­ριό­τε­ρο: όπως ελέ­χθη σε όλους τους τό­νους από τους εκ­προ­σώ­πους του, το ψη­φο­δέλ­τιο της πλειο­ψη­φί­ας δεν θε­ω­ρεί τον εαυτό του ως τέ­τοιο, δη­λα­δή ως συ­σπεί­ρω­ση γύρω από ένα κοινά απο­δε­κτό πλαί­σιο, αλλά ως άθροι­σμα «ατο­μι­κών» υπο­τί­θε­ται υπο­ψη­φιο­τή­των που αντι­προ­σω­πεύ­ουν όχι μια άποψη, ή έστω την κοινή συ­νι­στα­μέ­νη πολ­λών από­ψε­ων, αλλά ένα είδος «νό­μι­μου τόξου» εντός του κόμ­μα­τος, όπως μι­λά­με για «συ­νταγ­μα­τι­κό τόξο» στο αστι­κό πο­λι­τι­κό σύ­στη­μα. Ενα «τόξο κομ­μα­τι­κής νο­μι­μό­τη­τας» απέ­να­ντι στο οποίο αντι­πα­ρα­τί­θε­νται κά­ποιες μειο­ψη­φί­ες που εξω­θού­νται στο πε­ρι­θώ­ριο, και απλά γί­νο­νται ανε­κτές, κατά πα­ρα­χώ­ρη­ση.

Ο Σύ­ρι­ζα, ένα τύ­ποις μόνο «δη­μο­κρα­τι­κό-πο­λυ­τα­σι­κό» κόμμα;

Δεν πρό­κει­ται με άλλα λόγια για ένα απλό θέμα τρό­που άσκη­σης ενός δη­μο­κρα­τι­κού δι­καιώ­μα­τος αλλά για κάτι βα­θύ­τα­τα πο­λι­τι­κό. Με αυτή τη ρύθ­μι­ση, που ας ση­μειω­θεί έγινε δεκτή έν μέσω έντα­σης και απο­δο­κι­μα­σιών σε βάρος των εκ­προ­σώ­πων της Αρι­στε­ρής Πλατ­φόρ­μας και μιας σχε­δόν γη­πε­δι­κής ατμό­σφαια­ρας που δεν τιμά ένα ιδρυ­τι­κό συ­νέ­δριο αρι­στε­ρού κόμ­μα­τος, το αντι­προ­σω­πευ­τι­κό σώμα του Σύ­ρι­ζα δεν θα κα­λεί­ται να επι­λέ­ξει ανά­με­σα σε δια­φο­ρε­τι­κές από­ψεις που θα εκ­προ­σω­πώ­νται σε πο­λι­τι­κή βάση στα όρ­γα­να του κόμ­μα­τος αλλά ανά­με­σα σε ένα «ενιαίο» υπο­τί­θε­ται ψη­φο­δέλ­τιο που θα εκ­προ­σω­πεί την κομ­μα­τι­κή «νο­μι­μό­τη­τα», και όχι απλά μια εν δυ­νά­μει πλειο­ψη­φία, και μία ή πε­ρισ­σό­τε­ρες «μειο­ψη­φί­ες», με δια­κρι­τές και ανοι­χτά δια­τυ­πω­μέ­νες θέ­σεις, που αντι­με­τω­πί­ζο­νται ως κά­ποια «απο­λω­λό­τα πρό­βα­τα», στην ουσία ως «ξένο σώμα» εντός του κόμ­μα­τος. Με άλλα λόγια ένα «πο­λυ­τα­σι­κό» κόμμα αλλά με κά­ποιες «τά­σεις» πιο ίσες από τις άλλες, πρώτα και κύρια γιατί αρ­νού­νται να πουν το όνομά τους, όπως συ­νή­θως πράτ­τουν όσες ομά­δες εξου­σιά­ζουν.

Η τομή είναι ολο­φά­νε­ρη σε σχέση π.χ. με την πρα­κτι­κή του πάλαι ποτέ Συ­να­σπι­σμού, όπου σύ­νε­δροι και μέλη κα­λού­νται να το­θε­τη­θούν ανά­με­σα σε ισό­τι­μες τά­σεις, που εξέ­φα­ζαν δια­κρι­τές από­ψεις που θε­ω­ρού­σαν επαρ­κείς για να δι­καιο­λο­γή­σουν την ξε­χω­ρι­στή τους έκ­φρα­ση. Αντί­θε­τα, η δια­δι­κα­σία που θα ισχύ­ει από τώρα στον Σύ­ρι­ζα οδη­γεί ανα­πό­φευ­κτα στην απο­πο­λι­τι­κο­ποί­η­ση της όλης εσω­κομ­μα­τι­κής συ­ζή­τη­σης αλλά και στη θε­σμο­ποί­η­ση μιας ακραία υπο­κρι­τι­κής πρα­κτι­κής. Γιατί όλοι γνω­ρί­ζουν βέ­βαια ότι το «ενιαίο» ψη­φο­δελ­τίο της πλειο­ψη­φί­ας απο­τε­λεί συ­νο­θύ­λευ­μα ομα­δο­ποι­ή­σε­ων και ρευ­μά­των, που δια­κι­νούν ξε­χω­ρι­στές λί­στες για τη σταυ­ρο­δο­σία των «δικών» τους υπο­ψη­φί­ων, όπως γί­νε­ται ήδη κατά κόρον σε επί­πε­δο ορ­γα­νώ­σε­ων μελών και στο ίδιο το συ­νέ­δριο. Μόνο που αυτά γί­νο­νται υπό­γεια, άρ­ρη­τα και φυ­σι­κά έξω από κάθε έν­νοια πο­λι­τι­κής επι­λο­γής σύμ­φυ­της όπως ξέ­ρου­με με τη δη­μό­σια και ανοι­χτή έκ­φρα­ση.

Με την επι­λο­γή που επι­βλή­θη­κε χθες ο «ενιαί­ος και πο­λυ­τα­σι­κός Σύ­ρι­ζα» που όλοι επι­κα­λού­νται με­τα­τρέ­πε­ται σε ένα κόμμα διαι­ρε­μέ­νο, όπου κα­θιε­ρώ­νο­νται δι­χα­στι­κές πρα­κτι­κές και αυ­στη­ρές στε­γα­νο­ποι­ή­σεις και όπου η συλ­λο­γι­κή έκ­φρα­ση δια­φο­ρε­τι­κών από­ψε­ων, και ει­δι­κό­τε­ρα της εκ’α­ρι­στε­ρών κρι­τι­κής, αντι­με­τω­πί­ζε­ται ως εμπό­διο που πρέ­πει να καμ­φθεί και ως εστία προ­βλη­μά­των για την «προς τα έξω» (δη­λα­δή προς τα ΜΜΕ) «ει­κό­να» του Σύ­ρι­ζα ως «κόμ­μα­τος εξου­σί­ας». Και όμως ξέ­ρου­με ότι όπως έλεγε η Ρόζα Λού­ξε­μπουργκ, η δη­μο­κρα­τία νο­εί­ται πάντα για εκεί­νον που σκέ­φτε­ται δια­φο­ρε­τι­κά.


ΚΑΙ Η ΑΡΙ­ΣΤΕ­ΡΗ ΠΛΑΤ­ΦΟΡ­ΜΑ;

Οσοι νο­μί­ζουν ότι με ορ­γα­νω­τι­κί­στι­κες με­θο­δεύ­σεις ξε­μπέρ­δε­ψαν με την Αρι­στε­ρή Πλατ­φόρ­μα, τη βα­σι­κή δύ­να­μη που δίνει τη μάχη για τη ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­ση και την αγκύ­ρω­ση του Σύ­ρι­ζα σε αρι­στε­ρές και τα­ξι­κές κα­τευ­θύν­σεις θα δια­ψευ­στούν από την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Και τούτο γιατί οι δυ­νά­μεις που τη συ­γκρο­τούν δεν απο­τε­λούν κά­ποιο ξένο σώμα ή κά­ποια ομάδα γρα­φι­κών «ακραί­ων» αλλά ορι­σμέ­νους τους από βα­σι­κούς πυ­λώ­νες που έχουν συν­δη­μιουρ­γή­σει το όλο εγ­χεί­ρη­μα και που έχουν βα­θειές ρίζες στους μα­ζι­κούς και τους κοι­νω­νι­κούς χώ­ρους που ανα­πτύσ­σε­ται η δράση του Σύ­ρι­ζα και η επαφή του με τα χει­μα­ζό­με­να λαϊκά στρώ­μα­τα.

Πέρα από την κα­τα­γρα­φή που ανα­μέ­νε­ται να επι­τύ­χει στις ση­με­ρι­νές ψη­φο­φο­ρί­ες, η δύ­να­μη της Αρι­στε­ρής Πλατ­φόρ­μας βρί­σκε­ται βε­βαί­ως στις θέ­σεις της, που έχουν επι­βε­βαιω­θεί από τις εξε­λί­ξεις και που απα­ντούν με σαφή τρόπο στα κρί­σι­μα θέ­μα­τα που θέτει η προ­ο­πτι­κή της αντι­μνη­μο­νια­κής ανα­τρο­πής και της απε­λευ­θέ­ρω­σης των ερ­γα­ζό­με­νων και του λαού από τα δεσμά του χρέ­ους, της εξάρ­τη­σης από την τροϊ­κα­νή χρη­μα­το­δό­τη­ση και της αντι­δη­μο­κρα­τι­κής κα­θε­στω­τι­κής με­τάλ­λα­ξης. Μια προ­ο­πτι­κή έξω από κάθε λο­γι­κής δια­χεί­ρι­σης του ση­με­ρι­νού μνη­μο­νια­κού πλαι­σί­ου και του εγλω­βι­σμού στα πλαί­σια της ΟΝΕ στο όνομα του οποί­ας συ­ντε­λέ­στη­κε η λε­η­λα­σία της τε­λευ­ταί­ας τριε­τί­ας.

Η δύ­να­μη της Αρι­στε­ρής Πλατ­φόρ­μας βρί­σκε­ται επί­σης στο ότι, σε αντί­θε­ση με τα όσα θέ­λουν να πι­στεύ­ουν όσοι εμ­μέ­νουν στις όλο και πιο ανυ­πό­λυ­πτες πλέον ευ­ρω­παϊ­στι­κές αυ­τα­πά­τες, είναι σε επι­κοι­νω­νία με την ευ­ρύ­τε­ρη συ­ζή­τη­ση στην ευ­ρω­παϊ­κή ρι­ζο­σπα­στι­κή Αρι­στε­ρά, που θέτει με αυ­ξα­νό­με­νη έντα­ση τα θέ­μα­τα του ευρώ, της γερ­μα­νι­κής κα­πι­τα­λι­στι­κής ηγε­μο­νί­ας και των μη- με­ταρ­ρυθ­μί­ση­μων δομών της ΕΕ ως τα κα­τ’ε­ξο­χήν προ­βλή­μα­τα που έχουν να επι­λύ­σουν όσοι θέ­λουν να ανα­τρέ­ψουν την εφιαλ­τι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που βιώ­νουν σή­με­ρα οι λαοί της Γη­ραιάς Ηπεί­ρου. Δεί­χνει έμπρα­κτα ότι η διε­θνι­στι­κή προ­ο­πτι­κή που πε­ρισ­σό­τε­ρο από ποτέ έχει ανά­γκη η Αρι­στε­ρά δεν μπο­ρεί να έχει καμ­μία σχέση με την απο­δο­χή των πλαι­σί­ων της ΟΝΕ και της ίδιας της ΕΕ.

Η δύ­να­μη της Αρι­στε­ρής Πλατ­φόρ­μας πη­γά­ζει τέλος από την προ­σή­λω­ση στην προ­ο­πτι­κή της ενω­τι­κής συ­μπα­ρά­τα­ξης της Αρι­στε­ράς ως προ­ϋ­πό­θε­ση για την αγω­νι­στι­κή αντε­πί­θε­ση του λαϊ­κών δυ­νά­με­ων και την ολο­κλή­ρω­σή της σε πο­λι­τι­κό επί­πε­δο. Κο­μί­ζο­ντας την εμπει­ρία των ηττών του πα­ρελ­θό­ντος, τόσο των συν­θη­κο­λο­γή­σε­ων στις οποί­ες σύρ­θη­κε όσο και των ηρω­ι­κών αλλά χα­μέ­νων μαχών που έδωσε το ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα, δεί­χνει το μο­να­δι­κό ρε­α­λι­στι­κό δρόμο για τη νι­κη­φό­ρα έκ­βα­ση της μάχης του λαού μας με τους εγ­χώ­ριους και τους ξέ­νους δυ­νά­στες του.