Οι συμπλοκές στη Μόρια της Λέσβου μεταξύ προσφύγων, αντίθετα με τον τρόπο παρουσίασής τους από τη συντριπτική πλειοψηφία των μνημονιακών ΜΜΕ, που επιδιώκουν να παρουσιάσουν τους πρόσφυγες ως «κίνδυνο για τη χώρα», μόνο πολύ δευτερευόντως μπορούν να αποδοθούν σε «εθνικές» διαφορές.

Η αντιπροσφυγική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στα νησιά  έχει οδηγήσει τους πρόσφυγες στα όρια των αντοχών τους.  Πέρα από τις ανέξοδες κυβερνητικές «κορώνες» περί «αλληλεγγύης» στους πρόσφυγες, η πραγματικότητα της απομόνωσης και του περιορισμού  χιλιάδων ανθρώπων σε έναν εξαιρετικά περιορισμένο εδαφικά χώρο, η έλλειψη στοιχειωδών προοπτικών τους για ένα καλύτερο μέλλον, η απειλή των μαζικών απελάσεων (που εντάθηκε μετά την πρόσφατη ψήφιση του νέου νόμου για τους αιτούντες άσυλο), σε συνδυασμό με την θέσπιση εθνικών κριτηρίων για την αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας,  ενθαρρύνει ανταγωνισμούς και βίαια ξεσπάσματα απόγνωσης, που, σε συνθήκες απελπισίας, καταλήγουν να  στρέφονται σε βάρος των πιο κοντινών ανθρώπων, έστω κι αν αντιμετωπίζουν την ίδια εξαθλίωση και τις ίδιες δυσοίωνες καταστάσεις.

Ταυτόχρονα, ο ασκούμενος θεσμικός ρατσισμός, που συμπεριλαμβάνει και δημάρχους των νησιών, ενθαρρύνει την καλλιέργεια ξενοφοβικών και ρατσιστικών αντιλήψεων, ενισχύοντας την αποθράσυνση φασιστικών συμμοριών, που ξαναρχίζουν πανελλαδικά και απροκάλυπτα τις επιθέσεις τους σε μαζική κλίμακα.  Η κυβέρνηση Τσίπρα φέρει τεράστια ευθύνη για την εξέλιξη αυτή. Γιατί όχι μόνο, όπως και οι προκάτοχοί της,  δεν καταστέλλει την δράση των φασιστικών ταγμάτων εφόδου, αλλά συχνά τα ίδια τα θύματα βρίσκονται, αντί του δράστη,  στην θέση του ποινικά διωκόμενου:  Μόνο οργή και αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει η σύλληψη αντιφασιστών στο Πέραμα που δέχθηκαν επίθεση από φασίστες. Το ίδιο ισχύει για την προσαγωγή του προέδρου της πακιστανικής κοινότητας, Τζαβέντ Ασλάν, όταν πήγε στο αστυνομικό τμήμα Αγ. Αναργύρων για να καταγγείλει τον άγριο ξυλοδαρμό και τον τραυματισμό 18χρονου Πακιστανού εργάτη, ο οποίος δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση και άγρια ρατσιστική επίθεση από μποξέρ στην Λαϊκή Αγορά του Αγ. Παντελεήμονα.Η ΛΑ.Ε. απαιτεί την άρση των γεωγραφικών περιορισμών των προσφύγων στα νησιά, που εντείνουν την εξαθλίωση και την απόγνωση τους. Απαιτεί την ασφαλή πρόσβαση όλων των προσφύγων, ανεξαρτήτως εθνικότητας,  στις χώρες που επιλέγουν για να ζήσουν, καθώς και την αξιοπρεπή, ισότιμη κοινωνική ένταξή τους στις κοινωνίες υποδοχής τους.Ταυτόχρονα, καταγγέλλει την προσπάθεια επαναφοράς της θεωρίας των «δύο άκρων» διαμέσου των διώξεων αντιφασιστών, και εκφράζει την αλληλεγγύη της στους αντιφασίστες του Περάματος και στον πρόεδρο της πακιστανικής κοινότητας.