Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Γενικές διατάξεις για τη δημιουργία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων. Σύσταση και καταστατικό της Εταιρείας με την επωνυμία "Εταιρεία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων - Ανώνυμη Εταιρεία», που ψηφίστηκε επί της αρχής από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός υγείας Μ. Βορίδης ανοίγει διάπλατα την πόρτα του ΕΣΥ στους ιδιώτες.
Με το νέο νομοθετικό έκτρωμα, η κυβέρνηση αναθέτει τη διαχείριση των οικονομικών των υπηρεσιών Υγείας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε Ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία "Εταιρία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων" (ΕΣΑΝ Α.Ε.), που φυικσά θα έχει την πλήρη διαχείριση της χρηματοδότησης και προς τα νοσοκομεία και μάλιστα για 50 χρόνια!
Αναδημοσιεύσουμε το σχετικό θέμα από την iskra:
Στα πλαίσια των μνημονιακών δεσμεύσεων μέσω του νομοσχεδίου θεσπίζεται το νέο Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων που στοχεύει στην πλήρη μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσειςπου επιδιώκουν την συμπίεση των δημόσιων δαπανών, θέτοντας ουσιαστικά υπό αμφισβήτηση την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς. Με βάση το σύστημα αυτό θα χρηματοδοτούνται από τα Ταμεία και το κράτος τόσο τα Δημόσια Νοσοκομεία όσο και τα ιδιωτικά.
Ουσιαστικά το αντιδραστικό αυτό νομοσχέδιο προωθεί τη λεγόμενη «αυτοτέλεια» των δημόσιων νοσοκομείων, δηλαδή την ολοένα και μεγαλύτερη απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότησή τους, που οδηγεί πρακτικά στην ολοκληρωτική μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, με ασθενείς - πελάτες.
Πρόκειται ουσιαστικά για την εφαρμογή του Γερμανικού μοντέλου χρηματοδότησης, όπου θα επιβραβεύονται με χρηματοδότηση τα Νοσοκομεία που θα περιορίζουν τις εργαστηριακές εξετάσεις, τις ημέρες νοσηλείας και γενικότερα το «κόστος» της νοσηλείας.
ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΕΣΑΝ) ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Την υλοποίηση αυτού του σχεδίου αναλαμβάνει μια νέα ανώνυμη εταιρία που συστήνεται, (Εταιρία Συστήματος Αμοιβών Υγείας,ΕΣΑΝ) η οποία θα συγκεντρώνει στατιστικά στοιχεία και κοστολογήσεις και με βάση αυτό θα εισηγείται για το ύψος χρηματοδότησης των Νοσοκομείων.
Στην ουσία η Ανώνυμη Εταιρεία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων (ΕΣΑΝ), της οποίας μέτοχοι θα είναι τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και οι επιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας, θα είναι η Αρχή που θα μελετάει και θα ελέγχει το «κόστος λειτουργίας» ξεχωριστά του κάθε δημόσιου νοσοκομείου. Στη συνέχεια, ανάλογα με το ύψος του, θα καθορίζει για παράδειγμα ποιες μονάδες θα συγχωνευτούν ή θα κλείσουν για να γίνει ανταγωνιστικό ένα δημόσιο νοσοκομείο.
Η Α.Ε. και το εποπτικό της όργανο θα έχει την απόλυτη διαχείριση και διακίνηση του χρήματος που θα ρέει στο ΕΣΥ. Αξιοσημείωτο το γεγονός της διάρκειας της εταιρείας που ορίζεται στα 50 χρόνια.
Ταυτόχρονα, ακριβώς στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», σφοδρό θα είναι το χτύπημα σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, προβλέπεται πιλοτική εφαρμογή των διατάξεων σε επιλεγμένα νοσοκομεία από 1/6/2015 έως 31/12/2015, σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία από 1/1/2016 έως 31/12/2016 και καθολική ισχύ του νόμου από την 1/1/2017.
Όχημα για αυτή την πολιτική θα αποτελέσουν τα λεγόμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα (DRG) που οδηγούν σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία σε πρόωρα εξιτήρια ασθενών (τα λεγόμενα αιματηρά εξιτήρια) και δραματική μείωση των παροχών υγείας προς τους πολίτες.
Η εμπειρία από την εφαρμογή αυτού του μέτρου στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι τα νοσοκομεία στην προσπάθεια συμπίεσης του κόστους προχωρούν σε πρόωρα εξιτήρια και επιδιώκουν την επιδίωξη επανεισαγωγής του ασθενούς λόγω επιπλοκών με νέα διάγνωση προκειμένου να εξασφαλίσουν υψηλή βαθμολόγηση από τη μια που θα τους επιφέρει υψηλότερη χρηματοδότηση.
ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ- ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Ταυτόχρονα εισάγεται η ατομική κοστολόγηση του ασθενούς που προφανώς θα συνδυαστεί με την «επιβράβευση» νοσοκομείων αλλά κυρίως Ιατρών που περιορίζουν τις παροχές υγείας με προφανή στόχο τη μείωση του «κόστους».
Όλα αυτά αν συνδυαστούν με τις πρόσθετες επιβαρύνσεις των πολιτών για πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας οδηγεί σε ένα σύστημα πλήρως εμπορευματοποιημένο όπου οι κερδισμένοι μπορεί να είναι οι μεγάλοι ιδιωτικοί επιχειρηματικοί όμιλοι της υγείας.
Το μάρμαρο θα το πληρώσουν νοσοκομεία και κλινικές με ελλιπή στελέχωση και υποδομές, άρα και δυνατότητες, καθώς και αυτά που παρουσιάζουν μειωμένη πληρότητα αφού μαζί με τα λειτουργικά έξοδα αλλά το εργατικό «κόστος» θα εμφανίζουν υψηλό λειτουργικό «κόστος». Στην κατηγορία αυτή είναι αρκετά περιφερειακά νοσοκομεία που ήδη βρίσκονται στο στόχαστρο της συγκυβέρνησης και της τρόικα για να οδηγηθούν στο λουκέτο.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΗΝ Α.Ε.
Η περιβόητη Α.Ε. θα έχει πρόσβαση σε κάθε στοιχείο των δημόσιων οργανισμών, ενώ όποιος διοικητής αρνηθεί να παράσχει τα στοιχίεα που θα του ζητηθούν απειλείται με κυρώσεις.
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΝΕΙ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.000.000 ΕΥΡΩ
Ως ιδιωτική εταιρεία η ΕΣΑΝ θα έχει και μετοχικό κεφάλαιο, όπου το Δημόσιο διαθέτει 1.000.000 ευρώ με τη διευκρίνηση μάλιστα ότι " Οι μετοχές της εταιρείαςείναι προσωπικές και μεταβιβαστές."
Η συγκυβέρνηση προχωρά και με αυτό το αντιδραστικό νομοσχέδιο τα σχέδια διάλυσης καισυρρίκνωσης των δημόσιων δομών υγείας και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών αυτών.Σε μιάολοένα και τραγικότερη περίοδο για τη χώρα ο λαός δέχεται ισχυρά χτυπήματα σε βασικούς τομείς που για την Αριστερά είναι και πρέπει να ξαναγίνουν οι βασικοί δημόσιοι πυλώνες του στρατηγικού της σχεδίου για την έξοδο από την κρίση.
ρεπορτάζ της Δ. Ευθυμιάδου, στη σημερινή (28/8) Ελευθεροτυπία.