Άλλη μια αγωνιώδη έκκληση για να σταματήσει η λειτουργία του ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) στη Δυτική Αττική απεύθυναν με την κινητοποίησή τους την Κυριακή 5 Μάη δεκάδες κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας, με τη συμβολική κατάληψη που πραγματοποίησαν στο χώρο επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής.

Κάτοικοι από τη Φυλή, τα Άνω Λιόσια, το Καματερό, το Ίλιον, την Πετρούπολη και το Περιστέρι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δυτικού Μετώπου και δήλωσαν με τη συμμετοχή τους την αποφασιστικότητά τους να σταματήσει να είναι η Δυτική Αττική ο σκουπιδότοπος της Αττικής, την αποφασιστικότητά τους να σταματήσει το έγκλημα διαρκείας που συντελείται τα τελευταία 50 χρόνια στην περιοχή με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων και τώρα του ΧΥΤΑ Φυλής.

Κόντρα σε κάθε δίκαιο και νόμο, η λειτουργία του ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική θα έπρεπε να είχε σταματήσει τουλάχιστον πριν 20 χρόνια. Κι όμως όλες οι κυβερνήσεις αδιαφορούν και με συνεργούς τους περιφερειάρχες και αιρετούς δημάρχους της Δυτικής Αττικής συνεχίζουν να ρυπαίνουν την περιοχή, με βαριές συνέπειες τόσο στο περιβάλλον όσο και στους ανθρώπους, με την αύξηση των ασθενειών από καρκίνο. Ως πρόσχημα χρησιμοποιούν την επέκταση των ΧΥΤΑ, μόνο που η επέκταση είναι και πάλι στις ίδιες περιοχές.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε από την πύλη του ΧΥΤΑ, όπου ο Τάσος Κανταράς, εκ μέρους του Δυτικού Μετώπου, έκανε αναλυτική ενημέρωση για το ιστορικό της εγκατάστασης, για τη σωρεία των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει και δημιουργεί και για τα αδιέξοδα στα οποία οδηγείται η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να εκδηλωθεί, στο αμέσως προσεχές διάστημα, μια τεράστιου μεγέθους περιβαλλοντική και υγειονομική κρίση.

Την ώρα που οι υποψήφιοι διεκδικητές της καρέκλας της περιφέρειας Αττικής ανταλλάσσουν μεταξύ τους δήθεν επιθέσεις, στην πράξη συμφωνούν για τη συνέχιση της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής. Η κινητοποίηση ήθελε να ξαναβάλει στο προσκήνιο την επιτακτική ανάγκη της υλοποίησης της αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στην πρόληψη και την ανακύκλωση.

Την κινητοποίηση στήριξαν με την παρουσία τους ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Ν. Χουντής και αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Δυτικής Αθήνας της ΛΑΕ, οι υποψήφιοι περιφερειάρχες Αττικής Μαριάννα Τσίχλη (Ανυπότακτη Αττική) και Κώστας Τουλγαρίδης (Αντικαπιταλιστική ανατροπή στην Αττική), το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας και η γνωστή ακτιβίστρια σε θέματα περιβάλλοντος και ελεύθερων χώρων Ελένη Πορτάλιου, οι δημοτικές παρατάξεις Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση Πολιτών Πετρούπολης, Ασυμβίβαστο Ίλιον και Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Περιστερίου, καθώς και δημοτικά σχήματα από την Ελευσίνα, το Μαρούσι και τη Φυλή.

*Ο Θοδωρής Πατσατζής είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Περιστερίου

Ετικέτες