Τη Δευτέρα 4 Δεκέμβρη, την ημέρα που ο Δήμος απειλεί να κόψει ρεύμα και νερό στους άστεγους, από τις 8 το πρωί θα είμαστε όλοι/όλες εκεί και θα το αποτρέψουμε.

Η δημοτική αρχή του Δήμου Αθηναίων επέδειξε απίστευτη σκληρότητα απέναντι στους άστεγους της κοινωνικής πολυκατοικίας της Μπουμπουλίνας 36, στέλνοντας  να εξώδικο που τους καλεί να εγκαταλείψουν τη στέγη τους ως τις 30 Νοέμβρη, ενώ  ρίζει ως ημερομηνία διακοπής παροχής ρεύματος και νερού την 4 η Δεκέμβρη.

Είναι ό,τι πιο άκαρδο σαν πράξη παραμονές Χριστουγέννων και με τις σπατάλες φωταγώγησης της πόλης και “εκδηλώσεων” σε πλήρη ανάπτυξη. Οι άνθρωποι που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα κοινωνικής στέγασης του Δήμου Αθηναίων, το οποίο ο Δήμος εκμεταλλεύτηκε επικοινωνιακά φροντίζοντας να διαφημίσει σε όλα τα μέσα το «ανθρώπινο» προφίλ του, πετιούνται τώρα στο δρόμο γιατί μέχρι εδώ έφτανε η «φιλανθρωπία» του Δήμου. Ζητούν από πολυμελείς οικογένειες να πάνε σε εντελώς ακατάλληλους χώρους, ή να βρεθούν στο δρόμο. Ζητούν από παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο να φύγουν μακριά από το σχολείο τους και να μετακινηθούν σε κοιτώνες όπου δεν θα υπάρχει χώρος για διάβασμα. Ζητούν από άστεγους να ξαναβρεθούν στο δρόμο, αφού τα προγράμματα του Δήμου είναι ανακυκλούμενα και η χρησιμότητά τους είναι να δείχνουν στους ανθρώπους πώς είναι να έχεις σπίτι και να τους πετάνε έξω πριν συνηθίσουν.

Παρά τη δέσμευση του Καμίνη στο δημοτικό συμβούλιο ότι θα υπάρξει λύση ασκήθηκαν αφόρητες και αθέμιτες πιέσεις σε μονογονεϊκές οικογένειες για να πειθαρχήσουν σε σχεδιασμούς “εθελούσιας” τάχα αποχώρησης από την κοινωνική πολυκατοικία. Την ίδια στιγμή το Ίδρυμα Χατζηκώνστα σφυρίζει αδιάφορα αφού κέρδισε στα Ταμεία του υπέρογκα χρήματα για ενοίκια για την παραχώρηση της πολυκατοικίας στο Δήμο Αθήνας.

Εμείς απαιτούμε να μη γίνει καμία έξωση προτού οι άνθρωποι μπορέσουν να βρουν δουλειά ώστε να μπορούν να στεγάσουν τις οικογένειές τους. Απαιτούμε επίσης επέκταση του προγράμματος κοινωνικής στέγασης ώστε να καλύπτει όλες τις άστεγες οικογένειες του Δήμου Αθηναίων, και χωρίς χρονικό περιορισμό. Τα χρήματα που κατασπαταλώνται σε δευτερεύουσες ανάγκες ή μένουν στο αποθεματικό του Δήμου πρέπει κατά απόλυτη προτεραιότητα να δοθούν για τη στέγαση των άστεγων συμπολιτών μας.

Είναι ώρα να μπει ένα τέλος σε πρακτικές φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και ΜΚΟ που στήνονται για ειδικούς σκοπούς ( με βάση ευκαιρίες χρηματοδότησης από προγράμματα) και καταλήγουν να υπονομεύουν τα δικαιώματα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που το κράτος οφείλει να παρέχει πλήρη υποστήριξη. Η λειτουργία των κληροδοτημάτων δεν μπορεί να είναι στο απυρόβλητο, όπως έδειξε και η περίπτωση του Γηροκομείου Αθηνών. Η υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει αθετήσει πλήρως τις υποσχέσεις της για παρέμβαση στα ζητήματα αυτά.

Καλούμε όλες τις συλλογικότητες, τα συνδικάτα των εργαζομένων σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ καθώς και και τους δημότες του Δήμου Αθηναίων να σταθούν αλληλέγγυοι στους άστεγους στους οποίους θέλει να κάνει έξωση ο Δήμος και να αποτρέψουν αυτή την απάνθρωπη τακτική.

Τη Δευτέρα 4 Δεκέμβρη, την ημέρα που ο Δήμος απειλεί να κόψει ρεύμα και νερό στους άστεγους, από τις 8 το πρωί θα είμαστε όλοι/όλες εκεί και θα το αποτρέψουμε.

Ετικέτες