Σε μαζική κινητοποίηση, που θα εκφράζει μια μεγάλη κραυγή διαμαρτυρίας, κάλεσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) την Τετάρτη 9 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Οι εργαζόμενοι μαζί με μέλη, γονείς και φίλους του ΚΕΘΕΑ, φορείς και συλλογικότητες της απεξάρτησης και της κοινωνικής φροντίδας, θέλουν να ενώσουν τις φωνές τους και να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που κατέθεσε πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση της ΝΔ και με την οποία καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ. Η ίδια φωνή θα ακουστεί την ίδια μέρα και ώρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας που φιλοξενούν προγράμματα του ΚΕΘΕΑ.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση με την ΠΝΠ αλλάζει τον τρόπο οργάνωσης του ΚΕΘΕΑ. Αντικαθιστά το εκλεγμένο και άμισθο Διοικητικό Συμβούλιο με ένα διορισμένο και έμμισθο, αποδεικνύοντας ότι, παρά τις κραυγές για οικονομική στενότητα, λεφτά υπάρχουν, όταν πρόκειται να πληρωθούν τα «δικά της παιδιά» που θα της κάνουν «καλά τη δουλειά». Όταν δηλαδή θέλει να χρυσοπληρώνει αχυράνθρωπους για να εφαρμόζεται κατά γράμμα η δική της πολιτική.

Οι δικαιολογίες για την επείγουσα αλλαγή του αυτοδιοίκητου του Οργανισμού με ΠΝΠ «για τη θέσπιση κανόνων χρηστής διαχείρισης και διοίκησης» δεν πείθουν, γιατί αφορούν έναν Οργανισμό που λειτουργεί με την εποπτεία του κράτους και του Υπουργείου Υγείας. Ενώ 2 μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ μέχρι σήμερα ήταν διορισμένα από το κράτος ούτως ή άλλως. Δεν πείθουν επίσης, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ούτε μια υπόνοια, ούτε μια χωρίς απόδειξη φήμη ότι το ΚΕΘΕΑ έχει σπαταλήσει δημόσιο χρήμα ή έχει εμπλακεί σε κάποιο σκάνδαλο.

Εκτός κι αν η αλλαγή στο αυτοδιοίκητο έχει να κάνει με την πάγια τακτική της ΝΔ που είναι οι δημόσιες δομές σε κάθε τομέα της υγείας, αλλά και της απεξάρτησης να μετατραπούν σε ιδιωτικές. Αν αυτός είναι ο στόχος, τότε μιλάμε για μαζικό έγκλημα, καθώς δεκάδες εξαρτημένοι, οι γονείς τους και οι οικογένειές τους θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν τις απαραίτητες θεραπείες. Αν αυτό τον δρόμο ανοίγει η κατάργηση του αυτοδιοίκητου, τότε ο Υπουργός Υγείας  Β. Κικίλιας και η κυβέρνηση της ΝΔ σημαίνει ότι είναι αποφασισμένοι να πατήσουν πάνω σε ανθρώπινες ζωές, για να κερδοσκοπήσουν διάφοροι καρχαρίες της αγοράς που θα επενδύσουν στο χώρο.

Η συγκέντρωση της Τετάρτης 9 Οκτώβρη χρειάζεται να στείλει ένα δυνατό μήνυμα στην κυβέρνηση. Να μην τολμήσει να αλλάξει τη θεραπευτική πρόταση του ΚΕΘΕΑ μέσα από την καταπάτηση της εσωτερικής του δημοκρατίας και των συλλογικών διαδικασιών του, που αποτελούν βασικό εχέγγυο για τη χρηστή και εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού. Ταυτόχρονα βέβαια με την απαίτηση για ενίσχυση των δωρεάν δημόσιων προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης.

Τέλος οι εργαζόμενοι του Οργανισμού θεωρούν ότι η συγκέντρωση της Τετάρτης μπορεί να είναι η αφετηρία για να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος για μια συνολική στρατηγική για όλη τη χώρα, σε σχέση με το σεβασμό στα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων.

Είναι προφανές, από τον τρόπο που κινείται η κυβέρνηση, ότι στόχος της δεν είναι να υπάρξει μια καλύτερη προληπτική και θεραπευτική πολιτική για τους εξαρτημένους. Αν τους ένοιαζε κάτι τέτοιο, με τόσους αστυνομικούς οπλισμένους σαν αστακούς θα είχαν σταματήσει τους εμπόρους ναρκωτικών, που συνεχίζουν τη δράση τους στην πλατεία Εξαρχείων. Το πρόβλημα δεν είναι τα ναρκωτικά, αλλά οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη γειτονιά. Οι καταλήψεις στέγης εκεί και στο κέντρο της Αθήνας συνολικά. Τα ναρκωτικά τα χρησιμοποιούν πάντα, όπως έγινε και με το άσυλο στα πανεπιστήμια, ως τον μπαμπούλα και το φόβητρο που θα δικαιολογήσει τις κατασταλτικές τους πολιτικές.

Η κυβέρνηση λοιπόν δεν βλέπει τα ναρκωτικά ως κοινωνικό πρόβλημα, αλλά ως μια ακόμη ευκαιρία να βγει κέρδος για συγκεκριμένα συμφέροντα. Είναι μια πολιτική που στέκεται απέναντι από τις ανάγκες της κοινωνίας και γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται να συμπαρασταθούμε όλοι μας στον αγώνα που θα κάνουν από κοινού εργαζόμενοι, μέλη και γονείς του ΚΕΘΕΑ.

Ετικέτες