Συνέντευξη με τον Μιχάλη Σπάσο, Εκπαιδευτικό, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων του 1ου Δημοτικού Ευκαρπίας. Ο Σύλλογος Γονέων του 1ου Δημοτικού Ευκρπίας συμμετέχει στην Πρωτοβουλία των 123 Συλλόγων κατά της καύσης στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας. Τη συνέντευξη πήρε η Γιάννα Γαϊτάνη

Τι γίνεται στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας και σας έχει αναγκάσει να κάνετε κινητοποιήσεις;

Από μόνη της η παρουσία μιας τσιμεντοβιομηχανίας μέσα στον αστικό ιστό, διαχρονικά έχει δημιουργήσει μια σειρά από τεράστια προβλήματα και δικαιολογημένα οι πολίτες έχουν αποτυπωμένο στο μυαλό τους το αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας. Αναφέρω μερικά προβλήματα (τεράστια ηχορύπανση, διαρροές σκόνης και ρύπων, μη ανάπλαση λατομείων, καύση πετ κωκ,  κλπ.).

Ο ΤΙΤΑΝ ρίχνοντας τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, έχει ζητήσει τροποποίηση της άδειας του, με στόχο να μπορεί να καίει RDF SRF. Και αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση που εκκρεμεί η υπογραφή της από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο όρος RDF αναφέρεται σε αστικά απορρίμματα πράσινων και μπλε κάδων που μετά από ειδική επεξεργασία , γίνονται καύσιμο υλικό (φανταστείτε κάτι σαν πέλετ). Ο όρος SRF αναφέρεται σε συγκεκριμένη κατηγορία RDF με ειδική ποσόστωση σε πλαστικό, χαρτί και οργανικά. Όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για έμμεση καύση πλαστικών, οργανικών και ότι άλλο μπορεί να περιέχει ένας πράσινος ή μπλε κάδος. Υλικά που είναι γεμάτα με Hg(Υδράργυρο) και με Cl (Χλώριο). Είναι μια αμφιλεγόμενη καύση που μεγάλος μέρος της επιστημονικής κοινότητας εκφράζει τις ανησυχίες της για τις επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον. Επίσης δεν προάγει με τίποτα την ορθή διαχείριση απορριμμάτων , που δεν γίνεται καθόλου στην Ελλάδα, γιατί θέτει ως αποκλειστικό στόχο την καύση. Ο ΤΙΤΑΝ το κάνει αποκλειστικά γιατί θα έχει τζάμπα υλικό και επιδοτούμενο! Και εκτός αυτού δεν υπάρχει στην Ελλάδα, στο Βόλο το εισάγουν από Ιταλία!

Ποιες είναι οι συνέπειες από την καύση απορριμμάτων;

Τα RDF SRF περιέχουν υλικά που με την καύση τους δημιουργούν τους χειρότερους ρύπους , όπως τέφρα, η οποία είναι γεμάτη από βαρέα μέταλλα και επικίνδυνους ρύπους. Επίσης φουράνια , διοξίνες, απελευθέρωση βαρέων μετάλλων και Hg στην ατμόσφαιρα και άλλα επικίνδυνα, μικροσωματίδια,  τα οποία ο ΤΙΤΑΝ επικαλείται ότι με την ιδανική σούπερ καύση του,  στους 2000 βαθμούς καίγονται όλα. Σύμφωνα  όμως με την επιστημονική κοινότητα και με μελέτη του ΕΜΠ (Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου) δευτερογενώς στην καμινάδα του εργοστασίου , αλλά και μετά από αυτήν επαναδημιουργούνται!

Υπάρχουν πρωτοβουλίες και κινήσεις που μπορούν και θα έπρεπε να κάνουν οι δήμοι της περιοχής;

Ήδη 6 δήμοι έχουν πάρει θέση και ζητούν αναστολή και σταμάτημα της διαδικασίας της αδειοδότησης. Ο κεντρικός δήμος (Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Συκεών Νεάπολης) δεν έχουν πάρει θέση ακόμη όπως και η διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας .

Χρειάζεται εκτός από τα ψηφίσματα και τις δηλώσεις συμπαράστασης και να προγραμματιστούν δυναμικές κινητοποιήσεις – καλέσματα στο λαό της πόλης  με στόχο να σταματήσουμε πραγματικά την πρόθεση της κυβέρνησης να υπογραφτεί η άδεια.

Τι είναι η Πρωτοβουλία Φορέων ενάντια στην καύση στο ΤΙΤΑΝ και ποια είναι τα αιτήματά σας;

Είναι μια τεράστια συντονισμένη προσπάθεια από 123 συλλόγους, σωματεία και φορείς  που ως φυσική αντίδραση στο αρνητικό αποτύπωμα που είχε ο ΤΙΤΑΝ τόσα χρόνια (ηχορύπανση, διαρροές σκόνης και ρύπων , μη αναπλάσεις κλπ.), προσπαθεί να αναδείξει τις τεράστιες συνέπειες της καύσης απορριμμάτων, να πιέσει πολιτικά τους υπευθύνους για την απόφαση, αλλά με τον αγώνα της και τις δράσεις της, να ξεσηκώσει τον λαό να φωνάξει ΟΧΙ στην καύση απορριμμάτων RDF SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας και όλοι μαζί να απαιτήσουμε το σταμάτημα της διαδικασίας αδειοδότησης. Είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στο επόμενο στάδιο που είναι οι δυναμικές κινητοποίησεις.

Σκοπεύετε να συντονίσετε τη δράση σας και με άλλες πρωτοβουλίες πολιτών και φορέων ενάντια στην καύση απορριμμάτων, από το Βόλο για παράδειγμα;

Το έχουμε κάνει ήδη με το Βόλο, όπου έχουμε επικοινωνία από το 2009 πριν ξεκινήσει εκεί η καύση, με ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ανάδειξη των προβλημάτων που επιφέρει η καύση κ.ά. Είναι κρίμα σε 2 τόσες ωραίες πόλεις, να έχουν κοινό ότι δίπλα στα σπίτια τους να έχουν από μία τσιμεντοβιομηχανία που μέσα στον αστικό ιστό δεν σέβεται τους πολίτες και βάζουν το κέρδος τους πάνω από την υγεία και το περιβάλλον. Προσπαθούμε να αναδείξουμε πως θα είναι η Θεσσαλονίκη (ακόμη πιο επιβαρημένη) αν δεν αντιδράσουμε όλοι μας ενάντια στην καύση απορριμμάτωνRDFSRF. Είναι ζήτημα όλης της Θεσσαλονίκης, η ρύπανση δεν έχει όρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Βόλο τους κάνουν εισαγωγή απορριμμάτων από την Ιταλία, τα οποία επιφέρουν μεγάλες επιδοτήσεις για την ΑΓΕT (επιδοτούνται να τα καίνε). Καταλαβαίνετε λοιπόν τι παιχνίδι παίζεται.

Έχετε προγραμματίσει κάποιες δράσεις το επόμενο διάστημα;

Όπως είπα και πριν είναι ώρα για δυναμικές κινητοποιήσεις. Έτσι έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω δράσεις:

  • Πορεία διαμαρτυρίας στις γειτονιές του Δήμου Παύλου Μελά το Σάββατο 30/5 στις 11:30 με αφετηρία και κατάληξη το δημαρχείο Παύλου Μελά, με σκοπό και την μαζική ενημέρωση των πολιτών για την εξέλιξη.
  • Μεγάλη μουσική συναυλία στην κεντρική πλατεία Ευκαρπίας και πορεία στους δρόμους της Ευκαρπίας, την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος στις 5/6.
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας μέσα στον Ιούνιο.

*Η φωτογραφία είναι από την πρώτη, μετά την καραντίνα λόγω του COVID 19, συνάντηση των 123 συλλόγων που συσπειρώνονται στην Πρωτοβουλία κατά της καύσης απορριμμάτων RDF SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαΐου στο ανοιχτό θέατρο Κρύας Βρύσης στην Πολίχνη του δήμου Παύλου Μελά. 

 

Ετικέτες