Το Σάββατο, 8 Ιούνη 2013, πραγματοποιείται το 9ο Athens Pride. Τα αιτήματα και του φετινού Pride είναι πολλά και «παλιά», με κυρίαρχο αίτημα τη νομική κατοχύρωση βασικών δικαιωμάτων σε ό,τι αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου –κάτι που οφείλει να παρέχει σε ΟΛΑ τα μέλη της κάθε δημοκρατική κοινωνία.

Οι LGBT ζητούν το δικαίωμα στον πολιτικό γάμο, το δικαίωμα στο σύμφωνο συμβίωσης, στην τεκνοθεσία, όπως και την άρση των διακρίσεων σε κοινωνικό, εργασιακό και θεσμικό επίπεδο.

Ζητούν επίσης επέκταση του Προεδρικού Διατάγματος για τη Σύσταση Τμημάτων και Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, ώστε να περιλαμβάνει σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου, με μέριμνα για αποτελεσματική και επαρκή προστασία στα θύματα ομοφοβικής και τρανσφοβικής βίας.

Προσθήκη στο Σύνταγμα της χώρας του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου, ως κατηγορία για την οποία απαγορεύεται κάθε διάκριση (στο πρότυπο της ευρωπαϊκής χάρτας δικαιωμάτων).

Επίσης, αναδιάρθρωση της λειτουργίας του Εθνικού Συμβούλιου Ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου να αποτρέπεται προβολή ρατσιστικών, σεξιστικών, ομοφοβικών και τρανσφοβικών στερεοτύπων από τα ΜΜΕ και να εξασφαλίζεται ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.

Στόουνγουολ
Οι «παρελάσεις υπερηφάνειας» γίνονται κάθε χρόνο σε πολλά μέρη του κόσμου σαν επέτειος των «Ταραχών του Στόουνγουολ», τον Ιούνιο του 1969, στη Νέα Υόρκη, που ήταν η ημερομηνία γέννησης του GLF (Απελευθερωτικό Μέτωπο Ομοφυλόφιλων), ενός μαχητικού κινήματος των LGBΤ, το οποίο από την αρχή διακήρυξε:

«Είμαστε μια ομοφυλόφιλη επαναστατική ομάδα ανδρών και γυναικών, που γεννήθηκε από την επίγνωση ότι η σεξουαλική απελευθέρωση για όλους δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί παρά με την κατάλυση των υφιστάμενων κοινωνικών θεσμών. Αρνούμαστε την προσπάθεια της κοινωνίας που θέλει να μας επιβάλει σεξουαλικούς ρόλους και να καθορίζει τη φύση μας. Απορρίπτουμε αυτούς τους ρόλους και τους απλοϊκούς μύθους που τους συνοδεύουν. Εννοούμε να είμαστε αυτό που είμαστε. Ταυτόχρονα, δημιουργούμε καινούργιες μορφές κοινωνικών σχέσεων, που βασίζονται στην αδερφοσύνη, τη συνεργασία, την ανθρώπινη αγάπη και την χωρίς συμπλέγματα σεξουαλικότητα. Η αμαρτωλή Βαβυλώνα μας ανάγκασε να αφιερώσουμε τον εαυτό μας σ’ ένα μόνο πράγμα: την επανάσταση».

Επίθεση
Η κατάσταση σήμερα των LGBT ατόμων στην Ελλάδα (και όχι μόνο) απεικονίζει περίτρανα ένα συνεχόμενο έλλειμμα θεσμικής και κοινωνικής προστασίας και ίσων δικαιωμάτων. Με την κρίση όχι μόνο δεν βελτιώθηκαν τα πράγματα, αλλά έχουμε επιπλέον τους φασίστες Χρυσαυγίτες (που τώρα είναι και στο κοινοβούλιο) να χτυπούν –εκτός από τους μετανάστες– και τα άτομα που είναι, ή αυτοί νομίζουν ότι είναι, γκέι, τρανσέξουαλ κλπ.

Η αντίδραση των φασιστοϊδών δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία αυτοκτόνησε μέσα στην Παναγία των Παρισίων ένας ακροδεξιός συγγραφέας, επειδή νομοθετήθηκε ο γάμος των ομοφυλόφιλων. Η Μαρί Λεπέν χαρακτήρισε «πολιτική πράξη» την αυτοκτονία του, ενώ χιλιάδες φασίστες και ακροδεξιά στοιχεία διαδήλωσαν την άλλη μέρα στους δρόμους του Παρισιού ενάντια στους γάμους των ομοφυλόφιλων. Ο κόσμος καίγεται, η ανεργία και η φτώχεια καλπάζουν και αυτά τα κατακάθια ασχολούνται με τις μισαλλοδοξίες τους.

Αριστερά
Η Αριστερά και κάθε προοδευτικός άνθρωπος οφείλουν να αντιδράσουν στα φαινόμενα ομοφοβίας-τρανσφοβίας. Το ζήτημα του πολιτικού γάμου των ΛΟΑΤ, όπως και τα άλλα αιτήματά τους, πρέπει να έχει μια ξεκάθαρη απάντηση, η οποία να είναι επίσης αίτημα και διεκδίκηση όλων όσων θεωρούν ότι ανήκουν στην Αριστερά. Να απαιτήσουμε οι ΛΟΑΤ να έχουν όλα τα δικαιώματα που έχουν και τα εταιροφυλόφιλα ζευγάρια.

Ριζοσπαστική Αριστερά είναι αυτή που παλεύει και ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και ενάντια στην κάθε μορφής καταπίεση. Δηλαδή ΚΑΙ ενάντια στη σεξουαλική καταπίεση. Ανοιχτά και χωρίς όρους ή φοβίες απέναντι στη συντηρητική πολιτική και εκκλησιαστική εξουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί στήριξη στα αιτήματα των ΛΟΑΤ. Πρέπει να κάνει την υπόσχεση πράξη.

Η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» και η ΔΕΑ θα δώσουν το παρόν στο Athens Pride 2013, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια. Είμαστε ενάντια στην ιδεολογία που καλλιεργεί το μίσος, τη βία και τις διακρίσεις. Ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό και σε κάθε μορφή καταπίεσης. Παλεύουμε για ίσα δικαιώματα σε όλους και όλες. Γι’ αυτό υπερασπιζόμαστε ΟΛΑ τα αιτήματα της LGBT κοινότητας.

Όλες και όλοι στην Πλ.Κλαυθμώνος, το Σάββατο 8 Ιούνη, από τις 12 το μεσημέρι.
Η πορεία θα ξεκινήσει στις 7μμ.