Σε 48ωρη απεργία βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καθώς ανακοινώθηκε το σπάσιμό του σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αναλαμβάνει τη διαχείριση της καλής τράπεζας και η κακή να εκκαθαρίζεται.
Μέσα στην αναμπουμπούλα των ημερών που τα αστικά media παίζουν όλη μέρα ειδήσεις για την «εγκληματική» Βίλα Αμαλίας, το πραγατικό έγκλημα περνάει στα ψιλά. Το γεγονός ότι δεν δόθηκε το Τ.Τ. σε κάποιον από τους μνηστήρες –συστημικές τράπεζες δεν αλλάζει τίποτα καθώς θα μεσολαβήσει η «εξυγίανση» - ή πιο σωστά πετσόκομμα - και θα χαριστεί έπειτα στους ιδιώτες από το ΤΧΣ. Η μοίρα των εργαζομένων είναι διαγραμμένη καθώς αν δεν βρεθούν στην ανεργία θα χάσουν σίγουρα τα εργασιακά τους κεκτημένα και αντίστοιχα οι αποταμιευτές θα χάσουν τα όποια χρήματα τους άφησε το PSI…
Οι μεθοδεύσεις που έχουν εφαρμοστεί όλο το προηγούμενο διάστημα απο τη συγκυβέρνηση είναι σκανδαλώδεις. Το Τ.Τ. μέχρι πριν το PSI ήταν πρώτο σε κεφαλαιακή επάρκεια στην Ελλάδα και τρίτο στην Ευρώπη, ενώ αντίστοιχα την τελευταία πενταετία είχε αποδόσει στο Δημόσιο, που κατέχει το 34% των μετοχών και μέσω των ΕΛΤΑ επιπέον 10%, περισσότερα από 3 δις, ενώ πληθώρα άλλων δεικτών (stresstest, εξάρηση από την ΕΚΤ κλπ) αποδεικνύουν ότι το Τ.Τ. βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από τις συστημικές τράπεζες! Το κούρεμα κατά 75% των ελληνικών ομολόγων χτύπησε άγρια το χαρτοφυλάκιο του Ταμιευτηρίου, όπως κάθε άλλου που είχε ακούσει τις υποσχέσεις της τότε κυβέρνησης περί ασφάλειας των ομολόγων και θωράκισης της οικονομίας. Σε αντίθεση όμως με τις ιδιωτικές τράπεζες που αποζημιώθηκαν άμεσα με «δωράκι» 25 δις, το Τ.Τ. αφέθηκε στη μοίρα του. Και ενώ στις 10/8/12 σε συνάντηση με τους εργαζόμενους ο Υπουργός Οικονομικών δήλωνε καθαρά ότι οι μόνες ζημιές που έχει το Τ.Τ. είναι αυτές που προκύπτουν από το PSI, στο τέλος Αυγούστου έδωσε μαφιόζικο χτύπημα δηλώνοντας δημόσια πως το Τ.Τ. δεν είναι βιώσιμο, κάτι που οδήγησε στην κατάρρευση της μετοχής του (-30%) και την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να την αποσύρει από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Τι κι αν η έκθεση της Alvarez & Marshallόσο και η πολύβουη έκθεση της Blackrock που κρατάται σαν επτασφράγιστο μυστικό «για να μην διαρραγεί η ευστάθεια του συστήματος» αποδεικνύουν ότι το Τ.Τ. όχι μόνο είναι βιώσιμο, αλλά βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από τις συστημικές τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με σκανδαλώδεις όρους με χρήματα των φορολογούμενων; Οι αποφάσεις είναι ειλημμένες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω επιλογή είναι η πλέον κοστοβόρα για το κράτος και τους φορολογούμενους, ενώ αντίθετα η πολύ πιο οικονομική λύση της ανακεφαλαιοποίησης που προτείνουν οι εργαζόμενοι δεν προκρίνεται για ευνόητους λόγους. Θέλουν να πετάξουν έξω το Δημόσιο από το τραπεζικό σύστημα και να κάνουν ακόμα ένα δώρο στους τοκογλύφους πέρα από τα δεκάδες δισεκατομμύρια που τους έχουν χαρίσει ήδη.
Όσον αφορά δε το μέλλον των εργαζομένων οι εξελίξεις θα είναι ίσως χειρότερες από την περίπτωση της ΑΤΕ. Στο νέο μικρότερο ταμιευτήριο θα προσληφθούν πολύ λιγότεροι και φυσικά τα όποια εργασιακά κεκτημένα θα «εξυγιανθούν»... Ακόμα και αν δεν υπήρχε γενικότερη εμπειρία, οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Στουρνάρα για τις θέσεις εργασίας μετά την συνάντηση του με την ΟΤΟΕ – αν προκρινόταν το μοντέλο ΑΤΕ με χάρισμα της καλής τράπεζας απευθείας σε ιδιώτη- ότι «είναι θέμα προσφορών των τραπεζών, αλλά, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διασφαλιστούν» είναι σαφείς.
Οι εξελίξεις στο Τ.Τ. αποδεικνύουν ξανά ότι αδιαπραγμάτευτο και κεντρικό αίτημα του κινήματος (και κατά συνέπεια μέρος του προγράμματος μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, μαζί με την ακύρωση των μνημονίων και την άγρια φορολόγηση του πλούτου) πρέπει να είναι η εθνικοποίηση των τραπεζών.
Χρειάζεται λοιπόν άμεση συμπαράσταση στους εργαζόμενους του Τ.Τ. και κλιμάκωση του αγώνα τους. Οι εργαζόμενοι που κήρυξαν 48ωρη απεργία, έχουν καταλάβει από χθες τις κεντρικές υπηρεσίες, ενώ στις 10/1 προχώρησαν σε πορεία διαμαρτυρίας. Τη Δευτέρα 14/1 θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση για τον καθορισμό της συνέχειας του αγώνα τους.