Οι αγρότες έφυγαν από τα μπλόκα τους στις εθνικές οδούς και μας άφησαν... μόνους απέναντι στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όχι για πολύ!

Η φυσική κόπωση, οι αγροτικές εργασίες της περιόδου και η απουσία απεργιακής κινητοποίησης-σημείου αναφοράς και κοινής προοπτικής αγώνα μαζί με τον κόσμο της δουλειάς στο άμεσο μέλλον βάρυναν πάνω στους αγρότες των μπλόκων, πολύ δικαιολογημένα.

Για περισσότερο από έναν μήνα πρωτοστάτησαν, μαζί με τους «μπλοκάκηδες» μηχανικούς και δικηγόρους, στη δυναμική μάχη κατά του νομοσχέδιου που εξαφανίζει την κοινωνική ασφάλιση.

Όμως, το τέλος των αγροτικών μπλόκων δεν συνδυάζεται με ήττα των αγροτών σε καμία περίπτωση, ούτε πρόκειται για καλλιέργεια ψευδαισθήσεων από το διάλογο με τον Τσίπρα, παρεκτός ίσως από όσους... δώρισαν τσίπουρα στον πρωθυπουργό χαριεντιζόμενοι.

Οι συναντήσεις Τσίπρα-Αποστόλου με τις δύο ομαδοποιήσεις μπλόκων δεν έδωσαν τίποτα φυσικά, αφού συμβαίνει αυτό που κυνικά ομολογεί σε τακτά διαστήματα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, δηλαδή ότι έχουν υπογράψει μια συμφωνία που πρέπει να υλοποιήσουν, για να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ.

Κι έτσι, ούτε στα πιο φιλοκυβερνητικά μπλόκα δεν δημιουργήθηκε η ψευδαίσθηση περί τάχα «υποσχέσεων Τσίπρα».

Εντυπωσιάζει ωστόσο η ανακοίνωση του μπλόκου της Νίκαιας (σήμα κατατεθέν της ΠΑΣΥ, δηλαδή του ΚΚΕ), «συνεχίζουμε τον αγώνα απαιτώντας να γίνουν πράξη οι κυβερνητικές δεσμεύσεις και το σύνολο των αιτημάτων επιβίωσής μας...»!

Και αφού από τις πραγματικές κινητοποιήσεις περνούν στο συμβολισμό στο Κιλελέρ (στο μνημείο του αγωνιζόμενου αγρότη), η κατάληξη που προτείνει το ΚΚΕ στον σημερινό αγωνιζόμενο αγρότη είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που έκανε ο Μαρίνος Αντύπας, δηλαδή το σταμάτημα των αγώνων.

Και μάλιστα καλλιεργώντας φρούδες ελπίδες ότι κατάφεραν, όσα μπλόκα πρόσκεινται στην ΠΑΣΥ, να επιβάλουν τη συζήτηση για το αφορολόγητο και άρα πλέον μπορούν να αναμένουν αφορολόγητο στα 9.500 ή 12.000 €!

Οι δηλώσεις του Μπούτα αποπνέουν αδικαιολόγητη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και αυτήν την... επιτυχία την πιστώνουν στο «οργανωμένο αγροτικό κίνημα», που ξέρει καλύτερα να διαχειρίζεται τον Τσίπρα αφού πήγε με 5 αιτήματα. Χαρακτηριστική η αναφορά του Μπούτα. «Είναι δυνατόν να πας στον πρωθυπουργό με 40 αιτήματα;» αναρωτήθηκε, «ούτε στο δήμαρχο της πόλης σου δεν πας με τόσα».

Κι ενώ το ΚΚΕ κάνει λόγο για συνέχιση των κινητοποιήσεων «σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα φτωχά και λαϊκά στρώματα», φροντίζει και σε αυτό το επίπεδο να αφήνει ακάλυπτο και τον εργαζόμενο λαό, και τη μικρομεσαία αγροτιά, ψηφίζοντας μαζί με τον γραφειοκράτη πασόκο Παναγόπουλο της ΓΣΕΕ για να μη βγει απεργία στις αρχές Μάρτη.

Παρ’ όλες τις τρικλοποδιές που μπαίνουν στο αγροτικό και εργατικό κίνημα, η κατάσταση είναι τέτοια που δεν θα αποφευχθεί η μαζική έξοδος του κόσμου στους δρόμους και στις εθνικές οδούς και πάλι.

Οι αγρότες δεν κοροϊδεύονται. Το αντίθετο ισχύει. Οι συζητήσεις με τους Τσίπρα-Αποστόλου ήταν αποκαλυπτικές.

Η Γεωργία Παναγιωτοπούλου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου Καλού Νερού Μεσσηνίας, μας το διατυπώνει καθαρά: «Η πρόταση για την αυστηροποίηση της έννοιας του “κατά κύριο επάγγελμα αγρότη” θα έχει ως συνέπεια το διώξιμο των μικρών και μεσαίων αγροτών από την κατηγορία αγρότης, γιατί μόνο με το αγροτικό εισόδημα δεν θα μπορούν να ζήσουν και όταν αναγκάζονται να κάνουν κάπου αλλού μεροκάματα δεν θα μπορούν να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ. Για την κάρτα του αγρότη, όλοι βλέπουμε ότι αποτελεί έναν ακόμα τρόπο ομηρίας των μικρομεσαίων αγροτών στις τράπεζες. Εξυπηρετεί την εταιρεία που πουλάει και οι τιμές είναι στα ύψη».

Ο αγώνας των αγροτών θα συνεχιστεί πράγματι μέσα στις πόλεις και θα είναι ορατός κι από τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Ήδη έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις εφοριών, τραπεζών, τελωνείων και άλλων δημόσιων χώρων σε διάφορα μέρη της χώρας.

Ετικέτες