Tην Πέμπτη 25 Ιουνίου ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στο Σ.Ε.Η (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών), που ξεκίνησαν το Σάββατο 20 Ιουνίου.

Οι εκλογές του σωματείου, πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Βόλο και Χανιά.  Χαρακτηριστικό των  φετινών εκλογών ήταν η μαζικότητα καθώς 1500 ηθοποιοί (1474 έγκυρα) συμμετείχαν στις εκλογικές αρχαιρεσίες του σωματείου τους για την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Ο αριθμός αυτός έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς το 2018 είχαν ψηφίσει μόλις 539 ( 531 έγκυρα). Η Δημοκρατική Ενότητα  Ηθοποιών (Δ.Ε.Η., το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ)  διατήρησε την πρώτη θέση  συγκεντρώνοντας 493 ψήφους  και εκλέγοντας 6 έδρες στο νέο Δ.Σ.  Η Αγωνιστική Ενότητα Ανεξάρτητων Ηθοποιών (Α.Ε.Ν.ΑΗ, μια ποικιλόμορφη διαταξική συμμαχία) έλαβε 435 ψήφους και 5 έδρες στο Δ.Σ., η παράταξη Από Κοινού (παράταξη που δημιουργήθηκε από ανθρώπους της πρωτοβουλίας Support Art Workers) έλαβε 393 ψήφους και 5 έδρες και η Συνέλευση Αγωνιζώμενων Ηθοποίων (σχήμα αγωνιστών της αντικαπιταλιστικής αριστεράς) συγκέντρωσε 79 ψήφους και 1 έδρα. Η μαζική προσέλευση στις εκλογές του σωματείου είναι ένα θετικό βήμα για τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Στις εκλογές του σωματείου, παρά το θετικό της μαζικής προσέλευσης δεν έλειπαν και τα ευτράπελα. Συγκεκριμένα, στα πλαίσια υπερκομματικής συμμαχίας η παράταξη Α.Ε.Ν.Α.Η (με κομματικό πρόσημο που ξεκινάει από την Ν.Δ ως τον ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που υπογράμμισε μέλος της συγκεκριμένης παράταξης στο πρώτο Δ.Σ)  με την παράταξη ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ, κατάφεραν  να πετάξουν έξω την πλειοψηφούσα παράταξη στις εκλογές, Δ.Ε.Η.  Με πραξικοπηματικό τρόπο οι θέσεις του προεδρείου καλύφθηκαν βασικά από τις δύο συγκεκριμένες παρατάξεις (Α.Ε.Ν.Α.Η/ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ), αποκλείοντας παντελώς από αυτό την πρώτη σε ψήφους παράταξη που είναι η Δ.Ε.Η. Οι δύο αυτές παρατάξεις φρόντισαν να ΜΗΝ τηρήσουν τις προεκλογικές τους προτάσεις και δεσμεύσεις, για ανάγκη  συνεργασίας των παρατάξεων για την προώθηση αιτημάτων των ηθοποιών και αρνήθηκαν  την πρόταση για αντιπροσωπευτικό-αναλογικό προεδρείο.  Η συγκεκριμένη κίνηση θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις διεκδικήσεις των ηθοποιών.

Οι εξελίξεις αυτές βάζουν σοβαρά καθήκοντα για της παρατάξεις της αριστεράς και του  αγωνιζόμενου κόσμου του σωματείου, που πλήττεται. Το προηγούμενο διάστημα, με αφορμή την αρχική απόφαση του υπουργείου πολιτισμού, που άφηνε εκτός του επιδόματος των 800 ευρώ τον καλλιτεχνικό κόσμο, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών μαζί με άλλα καλλιτεχνικά σωματεία, βγήκε στο προσκήνιο με μια σειρά από κινητοποιήσεις. Οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις έβαζαν ως κέντρο τις συλλογικές συμβάσεις ( που καταργήθηκαν τον Μάρτιο του 2013) που από μόνο του ανοίγει την βεντάλια πολλών άλλων αιτημάτων, όπως, η ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία , οι απλήρωτες πρόβες,  κατάργηση βασικών μισθών,  ποσοστά επί των εισιτηρίων αντί σταθερών αμοιβών, κάλυψη οδοιπορικών και ημερησίων επισιτιστικών αναγκών αντί κανονικής αμοιβής, προβλήματα που προϋπήρχαν της πανδημίας.  Επιπλέον είναι σημαντική η προσπάθεια που γίνεται οι αγώνες του σωματείο να ενώνονται με κοινωνικούς αγώνες ( αντιρατσιμός, αντισεξισμός κ.λ.π) και με τους εργασιακού αγώνες άλλων κλάδων που βγαίνουν αυτήν την περίοδο στο προσκήνιο ( υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί, κ.α.) με ταξικούς αγώνες κλάδων που επίσης βγαίνουν στο προσκήνιο αυτή την περίοδο (υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί, κ.ά.).

Σε αυτό το αγωνιστικό πλαίσιο οι δυνάμεις της αριστεράς και αγωνιζόμενος κόσμος του σωματείου οφείλουν  να συνεχίσουν τους αγώνες με ακόμα πιο διεκδικητικέ και ενωτική διάθεση. Είναι πολύ σημαντικό στην σημερινή δύσκολη περίοδο να υπάρχουν ενωτικές πρωτοβουλίες και καλέσματα που θα συγκεντρώνουν τα αιτήματα του κλάδου και θα συσπειρώνουν το σύνολο των ηθοποιών που καθημερινά αντιμετωπίζει την υποβάθμιση της δουλειάς του και το πετσόκομμα των δικαιωμάτων του.

Ετικέτες