Κάποιοι πιστεύουν ότι γεννήθηκαν επαγγελματίες παράγοντες της πολιτικής. Θέλουν να γίνουν οπωσδήποτε δημοτικοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, νομάρχες, περιφερειάρχες. Όλη τους την ζωή περιφέρονται διατυμπανίζοντας τον ίδιο ξύλινο λόγο.

Συνθέτουν πομπώδεις λόγους με σκοπό να εντυπωσιάσουν το κοινό τους. Υπόσχονται στους πάντες τα πάντα, αν και γνωρίζουν ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές. Έχοντας εθιστεί στην επερχόμενη ''εξουσία'', θεωρούν ότι μόνο οι ίδιοι μπορούν να διαχειριστούν την ζωή των συμπολιτών τους. Πιστεύουν ότι είναι φωτισμένα άτομα με μοναδικό σκοπό της ζωής τους την ενασχόληση τους με τα κοινά. Απαξιωμένοι από τους συμπολίτες τους περιφέρονται άσκοπα σε κοινωνικές εκδηλώσεις προσπαθώντας μονίμως να εντοπίσουν ακόμη περισσότερους υποστηρικτές, γιατί για αυτούς όλοι είναι εν δυνάμει ψηφοφόροι, έτοιμοι να παραχωρήσουν εν λευκώ την τύχη τους στους ηγέτες τους. Αλλά όλοι αυτοί είναι και κάτι ακόμα σημαντικότερο. Είναι τροφοδότες της ματαιοδοξίας τους, είναι αυτοί στους οποίους στηρίζουν το μέλλον τους, την ίδια την ύπαρξη τους.

Εν τέλει πολλοί από αυτούς στέκονται τυχεροί και καταφέρνουν τελικά να πάρουν ηγετικές θέσεις στους τοπικούς θεσμούς. Επειδή όμως στην ζωή όλα είναι ένας κύκλος, μοιραία και οι ίδιοι αποτελούν υποψήφια εκτελεστικά όργανα κάποιων άλλων κερδοσκόπων. Γοητευμένοι από την προοπτική πως θα εξασφαλίσουν την παρουσία τους κοντά ή και στην ίδια την τοπική ηγεσία, καταλήγουν υπερασπιστές συγκεκριμένων συμφερόντων. Οι κενές υποσχέσεις προς τους συμπολίτες τους τηρούνται μόνο όταν εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες. Είναι αυτοί που γυρίζουν την πλάτη στους αδύνατους συμπολίτες τους, ενώ συνεργάζονται αρμονικά με τα μεγάλα συμφέροντα, αυτοί που σνομπάρουν συνειδητά τις αλληλέγγυες δράσεις συμπολιτών τους. Είναι έτοιμοι να υποδυθούν οποιοδήποτε ρόλο για να παρουσιαστούν ως οι ιδανικοί πρεσβευτές των αναγκών της τοπικής κοινωνίας. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ενεργοποιούν τους προσωπικούς τους στρατούς, φιλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να πείσουν τους πάντες για την χρησιμότητα τους, για τις σοβαρές προθέσεις τους και τον ηθικό χαρακτήρα τους.

Διανύοντας ήδη το 2014, όλοι μας οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι αυτοί οι παλαιού τύπου πολιτικοί, αποτελούν όχι μόνο παρελθόν, αλλά η μέχρι τώρα δράση τους μας δείχνει τον καινούργιο δρόμο. Και φυσικά αυτός ο δρόμος οδηγεί μακριά από αυτού του είδους την πολιτική. Μεγαλύτερη απόδειξη οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές, όπου παρατηρούμε τα εξής: Όλοι οι τοπικοί παράγοντες οι οποίοι διετέλεσαν κομματικά στελέχη, εμφανίζονται ξαφνικά ανεξάρτητοι προσπαθώντας να αποποιηθούν των ευθυνών τους. Ξεχνούν όμως ότι είναι οι ίδιοι που τόσα χρόνια αφενός ευθύνονται για την κακοδιαχείριση των τοπικών υποθέσεων που ανέλαβαν, αφετέρου στήριξαν τις μνημονιακές πολιτικές που κατακρεούργησαν την υγεία, την παιδεία, την κοινωνία στο σύνολο της. Προσπαθούν να απολιτικοποιήσουν τις εκλογές μόνο και μόνο για να διασωθούν, και όταν το επιτρέψουν οι συγκυρίες να επανέλθουν μέσα από τους κομματικούς τους μηχανισμούς. Και όμως ακόμη και τώρα δεν βρίσκουν το θάρρος να αποδεχτούν ότι ήρθε η ώρα της απόσυρσης τους. Δυστυχώς για αυτούς αν και δηλώνουν ανεξάρτητοι, είναι απόλυτα εξαρτημένοι... Ευτυχώς για εμάς, αν κάποτε ήμασταν εξαρτημένοι, τώρα ήρθε η ώρα της δικής μας ανεξαρτησίας…

k.kalesis@gmail.com

*Μέλος ΣΥΡΙΖΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ-ΜΑΓΟΥΛΑΣ
Υποψήφιος δημ.σύμβουλος με την κίνηση ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ

 

Ετικέτες