Ένα χρόνο μετά τις πρώτες πορείες αξιοπρέπειας την περσινή 22η Μάρτη, οι Ισπανοί, ξαναβγήκαν στους δρόμους. Εκατοντάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στη Μαδρίτη, το Σάββατο 21 Μάρτη και μια μέρα πριν τις εκλογές στην Ανδαλουσία διαδηλώντας ενάντια στη λιτότητα, διεκδικώντας όπως λέει και το κεντρικό τους σύνθημα: « Ψωμί, δουλειά, στέγη και αξιοπρέπεια». Το εντυπωσιακό για άλλη μια φορά είναι οι πορείες διαδηλωτών που ξεκινούν με τα πόδια από όλη την Ισπανία καταλήγοντας στην Μαδρίτη. Το μανιφέστο των συλλογικοτήτων 22Μ (που σημαίνει 22 Μάρτη σε ανάμνηση των περσινών τεράστιων διαδηλώσεων), είναι πολύ προωθημένο και ακόμα πιο ριζοσπαστικό από το περσινό, αποτυπώντας τις αλλαγές στις συνειδήσεις των Ισπανών τον τελευταίο χρόνο. Πρόκειται για ένα κείμενο ζωντανό, εμπνευστικό και με ταξικές αναφορές, που αξίζει να γίνει οδηγός για όλα τα κινήματα της Ευρώπης.

Ακολουθεί το κείμενο Μεταφρασμένο:

Ψωμί, δουλειά, στέγη και αξιοπρέπεια για όλες και όλους

Δεν πληρώνουμε το Χρέος

Καμιά περικοπή

Όχι στην TTIP (Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων)

Έξω οι κυβερνήσεις της τρόικας

Σήμερα, εν έτει 2015 είμαστε αντιμέτωποι με μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, μια οριακή κατάσταση, έκτακτης ανάγκης, η οποία μας υποχρεώνει να δώσουμε μια συλλογική και μαζική απάντηση ως εργατική τάξη, ως πολίτες και ως λαοί.

Εκατομμύρια εργαζόμενοι και εργαζόμενες είναι άνεργοι. Το να έχεις τα χέρια για να δουλέψεις, το να έχεις σπουδάσει τόσα χρόνια, το να διαθέτεις την χειρωνακτική και διανοητική ικανότητα να εργαστείς και να μην βρίσκεις δουλειά, είναι ταπεινωτικό. Σπαταλιέται συνεχώς το συλλογικό ταλέντο μιας ολόκληρης κοινωνίας, υποθηκεύοντας το μέλλον της επ 'αόριστον. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες δεν αξίζουν αυτή την επίθεση στη συλλογική τους αξιοπρέπεια.

Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες έχασαν τα σπίτια τους. Δεν υπάρχει τίποτα πιο απάνθρωπο από το να διώχνεται μια οικογένεια από το σπίτι της μόνο και μόνο για να τροφοδοτηθεί η ακόρεστη απληστία κάποιων αδίστακτων τραπεζιτών. Οι τραπεζίτες των οποίων οι πιστοί υπηρέτες της Τρόικας, θρέφουν συνεχώς με κόστος την περαιτέρω εξαθλίωση της εργατικής τάξης και των πιο αδύναμων στρωμάτων.

Εν τω μεταξύ, οι εργοδότες, εκμεταλλευόμενοι το δράμα της μαζικής ανεργίας, σφίγγουν και άλλο τα λουριά, κατεβάζοντας τους μισθούς και χειροτερεύοντας τις συνθήκες εργασίας για όσους βέβαια εξακολουθούν να έχουν μια εργασία.

Το σύστημα προσπαθεί να μας αναγκάσει να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τους εργοδότες, αυτούς που το σύστημα έχει μετατρέψει σε ευεργέτες της κοινωνίας. Ήρθε η ώρα να μοιραστεί η εργασία και ο πλούτος, και οι άνθρωποι που εργάζονται να μπορούν να αισθάνονται κύριοι του μέλλοντός τους.

Η νεολαία μας δεν έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει ένα αξιοπρεπές πλάνο ζωής και είναι έτσι καταδικασμένη να μεταναστεύει στο εξωτερικό, όπως έκαναν παλιά οι γονείς και οι παππούδες μας.

Λέμε όχι σε ένα σύστημα πατριαρχικό που μας γυρνάει πίσω σε περασμένες εποχές, αφαιρώντας μας το δικαίωμα να αποφασίζουμε για το σώμα μας, στερώντας μας τη δυνατότητα να αποφασίσουμε αν θέλουμε ή όχι να γίνουμε μητέρες, θέλοντας να μας επιστρέψει πίσω στο σπίτι, να γίνουμε νοικοκυρές και να αναθρέφουμε παιδιά.

Υποφέρουμε από τις πολιτικές που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση της δεξιάς με τις προσταγές της Τρόικας (ΔΝΤ, ΕΚΤ και κομισιόν ), η οποίες βασίζονται στην αρπαγή των δικαιωμάτων μας και την μεγάλη εξαθλίωση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Οι πολιτικές αυτές βασίζονται στην καταβολή ενός παράνομου χρέους που δεν ανήκει στους πολίτες, και είναι το προϊόν της κερδοσκοπίας των τραπεζών και του πλούσιου βίου των διαφόρων κυβερνώντων.

Ιδιωτικοποιούν το δημόσιο πλούτο, την ίδια στιγμή που κάνουν περικοπές στον προϋπολογισμό για την υγεία, την εκπαίδευση, τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, το νερό, την ενέργεια, τις επικοινωνίες, τις κοινωνικές υπηρεσίες, κλπ , γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τα δικαιώματα των πολιτών. Κοροιδεύουν τους ηλικιωμένους που υποφέρουν από την τεράστια μείωση των εισοδημάτων τους, και που βλέπουν τις αποταμίευσεις μιας ολόκληρης ζωής να έχουν κλαπεί από τους τραπεζίτες.

Η κυβέρνηση του PSOE, με την υποστήριξη του ΡΡ, τροποποίησε το άρθρο 135 του Συντάγματος, δίνοντας προτεραιότητα στην πληρωμή του χρέους και κόντρα στα δικαιώματα και τις ανάγκες των ανθρώπων. Το δικαιολόγησαν λέγοντας ότι ζούσαμε και καταναλώναμε πάνω από τις δυνατότητές μας και ότι έπρεπε να είμαστε πιο λιτοί και, ως εκ τούτου, ήταν επιτακτική η ανάγκη για τη μείωση του ελλείμματος. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν είδαμε να μιλούν για περικοπές, όταν δίνονταν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να σωθούν οι τράπεζες και οι κερδοσκόποι. Θέλουν να μας κάνουν να δεχτούμε ένα "ελεύθερο εμπόριο" μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ (ΤΤΙΡ) το οποίο θα διαπραγματεύεται και θα λειτουργεί προς όφελος των μεγάλων πολυεθνικών και σε βάρος του λαού.

Εκμεταλλεύονται την κρίση για να περιορίσουν τα δικαιώματά μας. Αυτές οι πολιτικές προκαλούν ανέχεια, φτώχεια, πείνα ακόμη και θανάτους και όλα αυτά για να συνεχίσουν οι τράπεζες και οι κρατούντες να έχουν μεγάλα οφέλη με κόστος την ίδια μας τη ζωή.

Μας έχουν αρπάξει την ελευθερία. Στον καπιταλισμό δεν χωράνε οι πολλές ελευθερίες και τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Πρόκειται για ένα σύστημα που νοιάζεται αποκλειστικά για το ιδιωτικό όφελος των λίγων και που οδηγεί αναπόφευκτα στην περιβαλλοντική και κοινωνική καταστροφή με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Για την πλειοψηφία της κοινωνίας η κοινωνική κρίση είναι συνώνυμη με ένα γιγαντιαίο ανθρώπινο δράμα. Ωστόσο, για μια ισχνή μειοψηφία είναι μια μεγάλη επιχείρηση. Και όταν διαμαρτυρόμαστε, παίρνουμε πάντα την ίδια απάντηση: καταστολή και ποινικοποίηση του συνδικαλισμού και των κοινωνικών κινημάτων. Πρόκειται για ένα σύστημα που χρειάζεται την καταστολή για να διατηρήσει την εξουσία του και μπορούμε μόνο να το ανατρέψουμε με τους αγώνες μας στο δρόμο.

Η αποσύνθεση του καθεστώτος που προέκυψε από το Σύνταγμα του 78 είναι εμφανής λόγω εγγενών στοιχείων που υπήρχαν κατά τη γέννηση του. Πρόκειται για ένα καθεστώς που εγκαθιδρύθηκε σε βάρος του λαού, είναι διεφθαρμένο και δεν έχει καμία νομιμότητα. Τα δικαιώματα και οι ελευθερίες μας έχουν κλαπεί για την προώθηση των συμφερόντων της μειονότητας και για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους. Πρόκειται για αυτούς που μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση κοινωνικής εξαίρεσης, ξεκινώντας από τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και υγείας, μειώνοντας δραστικά τις συντάξεις των παππούδων μας , παίρνοντάς μας τα σπίτια και τις επιχειρήσεις, απολύοντας χιλιάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες.

Οι διάφορες κυβερνήσεις κινούνται εκτός νομιμότητας , μετατρέπουν τα δικαιώματα μας σε μια μεγάλη αγοραπωλησία θέλοντας να διατηρήσουν τη διαφθορά. Τη διαφθορά που μοιάζει να έχει τους δικούς της αυτόνομους κανόνες αλλά δεν είναι ανεξάρτητη από το οικονομικό σύστημα , το οποίο είναι δομικό στοιχείο της κοινωνίας και αναγκαίο για την ανάπτυξη του καπιταλισμού . Τόσο οι διαφθορείς, όσο και αυτοί που αποδέχονται να γίνονται θύματα της διαφθοράς αποτελούν μέρος αυτου του άδικου συστήματος παραγωγής και διανομής του πλούτου

Καλούμε το λαό να ασκήσει το δικαίωμα του στην αυτοδιάθεση , υψώνοντας τη φωνή του από κάτω προς τα πάνω, δημοκρατικά, για να οικοδομήσουμε μια συνταγματική διαδικασία που θα εγγυάται πραγματικές δημοκρατικές ελευθερίες, το δικαίωμα του αποφασίζειν και την κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιώματα των ατόμων.

Από τότε που ξεκίνησαν οι πορείες αξιοπρέπειας της 22 Μάρτη θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να ορθώσουμε μια ενιαία, μαζική και δυναμική κινητοποίηση ενάντια στις πολιτικές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ένα κίνημα έναντια στην πληρωμή του χρέους, για την αξιοπρεπή εργασία , για το βασικό εισόδημα, για τα κοινωνικά δικαιώματα, για τις δημοκρατικές ελευθερίες , ενάντια στις περικοπές, την καταπίεση και τη διαφθορά για μια κοινωνία όπου οι άνδρες και οι γυναίκες θα είναι ελεύθεροι και ελεύθερες , για ένα κίνημα ενάντια στο σύστημα, ενάντια στο καθεστώς και τις κυβερνήσεις που μας επιτίθενται και δεν μας αντιπροσωπεύουν.

Διεκδικούμε λοιπόν να φύγουν. Να φύγει η κυβέρνηση της δεξιάς και επίσης, όλες οι κυβερνήσεις που περικόπτουν τα βασικά κοινωνικά μας δικαιώματα, όλες οι κυβερνήσεις που συνεργάζονται με τις πολιτικές της τρόικας.

Για αυτό , σας απευθύνουμε κάλεσμα να γεμίσετε με αξιοπρέπεια και εξεγερσιακή διάθεση την πρωτεύουσα, του ισπανικού κράτους τη Μαδρίτη, στις 21 Μαρτίου. Εκείνη τη μέρα θα φτάσουμε ,μιλιούνια από όλα τα μέρη της χερσονήσου στη Μαδρίτη και καλούμε γι αυτό τους Μαδριλένους να βγουν στους δρόμους και να συμμετάσχουν σε αυτήν την μεγάλη κινητοποίηση της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Γι 'αυτό απευθύνουμε κάλεσμα να γεμίσουμε με αξιοπρέπεια και εξεγερσιακή διάθεση τους δρόμους, με μια τεράστια κινητοποίηση που θα υπερασπίζεται το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή για όλους τους ανθρώπους. Καλούμε το λαό της Ισπανίας να βγει στους δρόμους και να συμμετέχει στις διαδηλώσεις που οργανώνονται από το κίνημα από 22M Πορείες Αξιοπρέπειας.

# στις 21M επιστρέφουμε στη Μαδρίτη

Πρέπει να τους διώξουμε

# 21M Πορευόμενοι προς μια γενική απεργία

Οικοδομώντας την λαική εξουσία

Στους δρόμους

Ήρθε η ώρα

Ετικέτες