Εκμεταλλευόμενα την αλλαγή συγκυρίας όσον αφορά το προσφυγικό, τα φασιστοσάιτ προχώρησαν το τελευταίο δεκαήμερο σε όργιο προπαγάνδας, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων συστηματικά πληθώρα κατασκευασμένων ειδήσεων (hoax) για τη δημιουργία κλίματος εχθρότητας προς τους πρόσφυγες και «νομιμοποίησης» της ακροδεξιάς και φασιστικής βίας.

Η τερατολογία ότι πρόσφυγας κυκλοφορούσε στην Ειδομένη κρατώντας κομμένο ανθρώπινο κεφάλι ήταν η πιο ακραία περίπτωση. Το… ανύπαρκτο εκκλησάκι στο Σχιστό που τάχα κατεδάφισαν οι τρομεροί τζιχαντιστές, ήταν μια άλλη. Φυσικά, ήταν  απλώς οι πιο χαρακτηριστικές. 

Η τακτική που χρησιμοποιούν, είναι η αλυσίδα των πηγών, που συνειδητά δυσχεραίνει τον εντοπισμό της αρχικής δημοσίευσης με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Μια δημοσίευση στο μπλογκ «Σπασμένο παράθυρο», αποκαλύπτει την έκταση του φαινομένου: μεταξύ των χιλιάδων hoax για ελοχίμ, νεφελίμ, ψεκασμών και μετεωριτών που θα καταστρέψουν τη Γη, τα μισά είναι κατασκευασμένα γι’ αυτό το σκοπό από τους απογόνους του Γκέμπελς.

Υπάρχουν εκατοντάδες από δαύτα και για να βρεις την πηγή μιας είδησης, θα πρέπει να ακολουθήσεις δεκάδες συνδέσμους, αφού δε θα δεις σε καμία αναδημοσίευση την ίδια πηγή, συνειδητή τακτική που έχει στόχο την απόκρυψη της αρχικής πηγής. Σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, το μπλογκ που διασπείρει τις γκεμπελικές «ειδήσεις» καταργείται και αντικαθίσταται με ένα καινούργιο...

Την περίοδο αυτή, εννοείται ότι την «τιμητική» τους έχουν οι πρόσφυγες. Η αλληλεγγύη που έδειξαν τα φτωχά λαϊκά στρώματα στους ξεριζωμένους ανθρώπους που έφτασαν στη χώρα μας και η εξαφάνιση της ΧΑ όλη την προηγούμενη περίοδο, φάνηκε ότι έκανε τις εργατοώρες των προπαγανδιστών να πάνε χαμένες. Η απότομη στροφή όμως της κυβέρνησης την τελευταία εβδομάδα πότισε το σπόρο της προπαγάνδας και επέτρεψε στους φασίστες να βγουν από τα κλουβιά τους με πολύ επιθετικές διαθέσεις, και με ανοικτό το ερώτημα για το πόσο θα κλιμακώσουν, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι νεοφιλελευθερισμός και κοινωνικά δικαιώματα δεν μπορούν να συνυπάρξουν, παρά τις αυταπάτες ορισμένων μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει την τεράστια σημασία που έχει ο πόλεμος της πληροφόρησης και αντιπληροφόρησης, ο πόλεμος της «προπαγάνδας», στη διαμόρφωση του συσχετισμού δύναμης ανάμεσα στο κίνημα και την Αριστερά από τη μια μεριά και το σύστημα και ιδιαίτερα την ακροδεξιά και το φασισμό από την άλλη. Η Αριστερά δεν πρέπει να υποτιμήσει αυτόν τον «πόλεμο», ένα δε μέρος από τις άπειρες ανθρωποώρες που καταναλώνονται από τον κόσμο της και τον κόσμο του κινήματος στην ιντερνετόσφαιρα θα πρέπει να αξιοποιείται συνειδητά και γόνιμα για την αποκάλυψη και ακύρωση της «μαύρης» προπαγάνδας της ακροδεξιάς και των φασιστών. 

Ετικέτες