Με αφορμή τις κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ που συνεχίζονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης συνομιλήσαμε με τον Γιώργο Μούσια, μέλος της συνέλευσης των Water Warriors, μιας συλλογικότητας που υπερασπίζει το νερό ως δημόσιο αγαθό.

Τον συναντήσαμε σε μια κινητοποίηση που είχε καλέσει το σωματείο των εργαζομένων και το Συντονιστικό Πολιτών και Φορέων «SOSτε το νερό», έξω από την ΕΥΑΘ την ώρα που εκπρόσωποι της διοίκησης είχαν συνάντηση σε ξενοδοχείο της πόλης με τους εκπροσώπους της SUEZ, της πολυεθνικής εταιρείας που θέλει να αγοράσει την ΕΥΑΘ.

RP: Τι σας έκανε να δημιουργήσετε τους WaterWarriors;

Γ.Μ.: Ήταν δύο πράγματα. Από τη μια η κίνηση της κυβέρνησης εν κρυπτώ να ξεπουλήσει την ΕΥΑΘ και από την άλλη το παράδειγμα των Ινδιάνων της Βολιβίας απ’ όπου πήραμε το όνομά μας. Ονομάζονταν  «GuerrerosdeAgua» που σημαίνει «Πολεμιστές του Νερού»! Και ονομαστήκαμε έτσι γιατί νίκησαν. Αυτοί κατάφεραν να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό στη Βολιβία, στις πόλεις Lapace και Kotzababa.

RP: Τι δράση έχει η ομάδα σας;

Γ.Μ. Κατ’  αρχήν κάνουμε συνέλευση κάθε εβδομάδα, Σάββατο ή Κυριακή, η οποία κάθε φορά είναι σε διαφορετικό μέρος της πόλης. Αυτό γίνεται για να εμπλακούν κάθε φορά διαφορετικά άτομα σε κάθε γειτονιά. Εκεί συζητάμε και αλληλοενημερωνόμαστε για το θέμα του νερού και επεξεργαζόμαστε δράσεις για να υπερασπιστούμε το δημόσιο αγαθό του νερού.

Όσον αφορά τις δράσεις, την 28η Οκτωβρίου κάναμε ποδηλατοπορεία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Αμέσως μετά τα τανκς βγήκαν τα ποδήλατα στο δρόμο! Η δεύτερη μεγάλη δράση μας ήταν στις 21 και 22 Δεκέμβρη όταν διοργανώσαμε διήμερο φεστιβάλ για το νερό της Θεσσαλονίκης. Η τρίτη σημαντική πρωτοβουλία μας ήταν όταν μαζί με τον Λεωνίδα Οικονομάκη που ήταν 6 μήνες στη Βολιβία φτιάξαμε ένα ντοκιμαντέρ με συνεντεύξεις του προέδρου της ΓΣΕΕ της Βολιβίας, του υπουργού πολιτισμών της Βολιβίας και ενός καθηγητή του Πανεπιστημίου της Kotzababa. Σ’ αυτό το ντοκιμαντέρ αλλά και  στο φεστιβάλ που οργανώσαμε, δείχνουμε ότι μπορούμε να έχουμε διαφορετικές απόψεις σε μια σειρά ζητήματα, αλλά όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε στο θέμα του νερού. Στο Φεστιβάλ είχαν συμμετάσχει τόσο το Συντονιστικό Πολιτών και Φορέων «SOSτε το νερό», οι «WaterWarriors», το σωματείο των εργαζομένων της ΕΥΑΘ και η «Κίνηση 136».

RP: Τι προγραμματίζετε για το επόμενο διάστημα;

Γ.Μ. Στις 22 Μάρτη είναι η Παγκόσμια ημέρα Νερού. Θα διοργανώσουμε μια μεγάλη εκδήλωση για το θέμα του νερού. Θα προσπαθήσουμε ώστε είτε την 1η είτε την 2η Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών να διοργανωθεί ένα δημοψήφισμα για το νερό της Θεσσαλονίκης. Στις 29/4/2013 οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων, Εχεδώρου, Θεσσαλονίκης, Συκεών – Νεάπολης, πήραν απόφαση να κάνουν δημοψήφισμα. Εμείς θέλουμε να πιέσουμε ώστε να γίνει. Όλοι θα πάνε στις εκλογές. Οι πολίτες που θα ψηφίζουν για δήμαρχο να ψηφίσουν και για το νερό.

RP: Είσαι ικανοποιημένος από τη δράση που έχει αναπτυχθεί στο θέμα του νερού και πως εκτιμάς την ανταπόκριση του κόσμου; Επιπλέον νομίζεις ότι πρέπει να γίνει κάτι παραπάνω από όσα έχουν ήδη γίνει;

Γ.Μ. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη δραστηριότητα που έχει αναπτυχθεί στο θέμα του νερού. Ελπίζουμε, πιστεύουμε και περιμένουμε τον κόσμο να κινητοποιηθεί. Ξέρουμε ότι ο κόσμος βρίσκεται υπό το δόγμα του σοκ αλλά είμαστε σίγουροι ότι για το θέμα του νερού ο κόσμος επιτέλους θα δράσει. Για τέσσερις λόγους:

Πρώτα, γιατί παντού στον κόσμο όπου ιδιωτικοποιήθηκε το νερό ο κόσμος στο τέλος κινητοποιήθηκε και κατάφερε να το πάρει πίσω με επαναδημοτικοποίηση ή επανακοινωνικοποίηση. Δεύτερο, επειδή μπαίνουμε τώρα σε έξι κρίσιμους μήνες μέχρι και τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, όπου σ’ αυτό το διάστημα ενωμένοι το σωματείο, το “SOSτε το νερό», οι 136 και οι WaterWarriors θα δώσουν μάχη για την ενημέρωση του κόσμου και τελικά για την επιτυχή εξέλιξη του δημοψηφίσματος. Τρίτο, γιατί οι δήμαρχοι έχουνε πάρει ομόφωνες αποφάσεις στα δημοτικά συμβούλια για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, οπότε οι ψηφοφόροι μπορούν να τους πιέσουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Τέταρτο γιατί το νερό είναι ζωή, όπως λέμε, και είναι κρίσιμης σημασίας για δύο λόγους. Ο ένας είναι ο βιολογικός αφού χωρίς αυτό κανείς δε ζει και ο άλλος είναι ότι ορίζει με τον πιο δραματικό τρόπο την έννοια των κοινών αγαθών. Το νερό δε μπορεί να ανήκει σε λίγους πλούσιους. Το νερό είναι ένα δώρο της φύσης προς όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και εμείς πρέπει να το σεβαστούμε και να το διαχειριστούμε για το κοινό καλό όλων μας.

RΡ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Καλή δύναμη στον αγώνα σας που βέβαια είναι και αγώνας όλων μας.

Το site των  Water Warriors:

waterwarriors.espivblogs.net

και το e-mail επικοινωνίας:

waterwarriors@espiv.net

facebook: Water Warriors

Ετικέτες