Πλατεία Εξαρχείων, Πεδίον του Αρεως, Αλσος Ν. Φιλαδέλφειας: τρία φεστιβάλ με μαζική συμμετοχή κατοίκων και φορέων το Σαββατοκύριακο ως απάντηση στην εγκατάλειψη και την καταπάτηση-τσιμεντοποίηση.

Τρεις ανοιχτές γιορτές-εκδηλώσεις σε ισάριθμους δημόσιους χώρους της Αθήνας πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε: το διήμερο Φεστιβάλ Εξαρχείων, που διοργάνωσε η Λαϊκή Συνέλευση Εξαρχείων στη θρυλική όσο και πολύπαθη πλατεία, η διήμερη συνάντηση στο Πεδίον του Αρεως από δημοτικές κινήσεις και πλήθος συλλογικότητες και η περιβαλλοντική δράση με τίτλο «ΑΛ-SOS» στο Αλσος Φιλαδέλφειας την Κυριακή, υπό την αιγίδα του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, με τη συμμετοχή μαζικών φορέων, προσκόπων και της Αλληλεγγύης Για Ολους.

Διαφορετικά τα μεγέθη κάθε χώρου, διαφορετικοί και οι φορείς και ο χαρακτήρας των δράσεων, με κάθε εκδήλωση να επικεντρώνει αλλού το κύριο βάρος:

* Τα Εξάρχεια έχουν σταθερά να αντιπαλέψουν την αστυνομοκρατία και την κρατική βία. Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι για τους περισσότερους Εξαρχειώτες οι μαφίες και το ναρκω-εμπόριο, που μετατρέπουν την πλατεία και τους γύρω δρόμους σε πιάτσες, ενώ τα φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού, σεξιστικών και ρατσιστικών επιθέσεων συμπληρώνουν το εχθρικό τοπίο.

* Αντίστοιχα, στο Πεδίον του Αρεως εχθροί είναι η εγκατάλειψη, η καταπάτηση δημόσιων χώρων -με τα αυθαίρετα κτίσματα του Πανελλήνιου να παραμένουν ακλόνητα στον χώρο, νομιμοποιημένα από το παράθυρο με νομοθετήματα φαστ τρακ για τα ολυμπιακά έργα- και η χρόνια υποβάθμιση ενός από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου της πόλης, παρά τα δαπανηρά, ημιτελή, αλλά και αμφιλεγόμενα έργα ανάπλασης.

* Στη Φιλαδέλφεια, η σκόπιμη υποβάθμιση του Αλσους για πολλά χρόνια είναι ο καλύτερος συνήγορος όσων λένε «τσιμέντο να γίνει», καθώς η εικόνα εγκατάλειψης στρώνει το έδαφος στα σχέδια οικοπεδοποίησης και την παραχώρηση δασικών στρεμμάτων για τη δημιουργία γηπέδου της ΑΕΚ, όπως επιτρέπει το άρθρο 81 του πρόσφατου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Ωστόσο, ο αποχαρακτηρισμός της δασικής έκτασης σκοντάφτει σε μια σειρά διατάξεων, όπως για παράδειγμα στον νέο νόμο για τα δάση, που ψηφίστηκε μετά το Ρυθμιστικό.

Αντάμωμα με παιδικά γέλια

Παρά τις διαφορετικές αιχμές, και οι τρεις γιορτές είχαν κάτι κοινό και αυτό ήταν τα παιδικά γέλια που ακούστηκαν σε χώρους που άλλοι τους θέλουν βουβούς και ρημαγμένους, άλλοι τους παρουσιάζουν ως «άντρο ανομίας» ζητώντας περισσότερη αστυνόμευση και καταστολή, άλλοι τους προτιμάνε ιδιωτικοποιημένους και περιφραγμένους, με εμπειρίες αναψυχής επί πληρωμή. Το δεύτερο κοινό είναι η συνεύρεση των πολιτών, ο οριζόντιος διάλογος για τα κοινά, για ζητήματα που συνήθως ανατίθενται σε «ειδικούς», σε μεσάζοντες και εργολάβους.

Πολλές εκατοντάδες νέοι, ηλικιωμένοι, ώς και οικογένειες με μωρά πέρασαν από το διήμερο Φεστιβάλ της Λαϊκής Συνέλευσης Εξαρχείων, συμμετέχοντας μαζικά όχι μόνο στις πολιτιστικές δράσεις (κουκλοθέατρο, τσίρκο, θέατρο δρόμου, λαϊκό γλέντι) αλλά και στις πολύ ζωντανές κουβέντες.

Στην περιβαλλοντική δράση «ΑλSOS» στη Φιλαδέλφεια τον τόνο έδωσαν τα σχολεία της περιοχής, συμμετέχοντας στον καθαρισμό και την περιποίηση του Αλσους, που ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί τα συνεργεία καθαριότητας, πρασίνου και τεχνικών έργων του δήμου. Από νήπια μέχρι εφήβους, με τσουγκράνες, μάσκες και σακούλες, βοήθησαν τους δημοτικούς υπαλλήλους που κλάδεψαν φυτά, αποψίλωσαν ξερόχορτα, έβαψαν παλιά παγκάκια και τοποθέτησαν νέα, άλλαξαν πανιά στον ανεμόμυλο της λίμνης.

Παράλληλα, τα παιδιά έπαιξαν, αθλήθηκαν και συμμετείχαν στα εργαστήρια αγγειοπλαστικής και κατασκευής μουσικών οργάνων. Τα κρουστά του ΚΕΘΕΑ, οι ήχοι των Εncardia και οι τοπικές κουζίνες από πολιτιστικούς συλλόγους έδωσαν στην περιβαλλοντική δράση τον χαρακτήρα γιορτής. Σημαντική ήταν η παρουσία αυτο-οργανωμένων δομών αλληλεγγύης όπως το Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας και γύρω περιοχών. Ο δήμαρχος Αρης Βασιλόπουλος ανακοίνωσε την υλοποίηση μελέτης ανάπλασης του Αλσους, ύψους 750.000 ευρώ, με τη συνδρομή της νέας περιφερειακής αρχής, καλώντας τους κατοίκους να «ξανακάνουν το δάσος επίκεντρο της ζωής της πόλης».

Ετικέτες