ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από τις 21/10 οι πρόσφυγες, από το στρατόπεδο της Μόριας στη Λέσβο, ξεκίνησαν αγώνα τον οποίο κλιμακώνουν με απεργία πείνας. Διεκδικούν να αναγνωριστεί το καθεστώς πρόσφυγα ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη και να σταματήσει ο εγκλεισμός τους στα νησιά κατά τον οποίο αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες διαβίωσης, που ενόψει του χειμώνα θα γίνουν ακόμα πιο αφόρητες.  
Από σήμερα 1/11 οι πρόσφυγες από τα στρατόπεδα του Σκαραμαγκά ξεκινούν απεργία πείνας στην Αθήνα για να προχωρήσουν οι επανενώσεις με τις οικογένειες τους σε χώρες της Ευρώπης. Το δικαίωμα τους αυτό είναι αναγνωρισμένο, αλλά δεν ξανασμίγουν με τις οικογένειες τους επειδή η ελληνική κυβέρνηση δέχεται την απαίτηση της Γερμανίας για δραστική περικοπή του αριθμού των επανενώσεων ανά μήνα, με κίνδυνο αυτό το δικαίωμα να χαθεί. Αποτέλεσμα είναι ασυνόδευτα ανήλικα, μητέρες με παιδιά, γονείς, οικογένειες που έχουν χωριστεί στα δυο.  

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θεωρεί ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα των θυμάτων των πολέμων να λαμβάνουν προστασία, να τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα στο άσυλο και την ελευθερία.  

Ζητάμε ικανοποίηση των αιτημάτων των προσφύγων απεργών πείνας σε Λέσβο και Αθήνα, δικαίωμα στο άσυλο, απεγκλωβισμό τους από τα νησιά για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, να σταματήσουν οι απελάσεις και φυλακίσεις τους,  να προχωρήσουν άμεσα οι οικογενειακές επανενώσεις, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, προστασία, ελευθερία και δικαιώματα σε όλα τα θύματα των πολέμων.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.