Η καναδική εξορυκτική εταιρεία Eldorado Gold (μητρική της Ελληνικός Χρυσός) επιδεικνύει για άλλη μια φορά την αποικιοκρατική νοοτροπία της. Το σχέδιό της, όπως και των περισσότερων εξορυκτικών πολυεθνικών, είναι η υφαρπαγή και εκμετάλλευση φυσικών πόρων - με αναπόφευκτη συνέπεια την καταστροφή ζωτικών πόρων για την τοπική κοινωνία -, η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, η προπαγάνδα και η διασφάλιση ευνοϊκών συνθηκών λειτουργίας της μέσω πιέσεων και εκβιασμών.

Η καναδική Eldorado Gold κλιμακώνει τις τελευταίες μέρες την πίεση προς την κυβέρνηση, τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία. Παρά το γεγονός ότι για χρόνια ισχυρίζεται ότι το έργο είναι πλήρως αδειοδοτημένο, παραδέχεται ότι δεν έχει λάβει όλες τις σχετικές άδειες. Χαρακτηρίζει τις άδειες αυτές “ρουτίνας”, τη στιγμή που αναστέλλει τις εργασίες της στις Σκουριές επειδή δεν τις έχει.  

Τι κάνει λοιπόν μια πολυεθνική που παρανομεί συστηματικά (όπως βεβαιώνουν και οι επιθεωρητές περιβάλλοντος), για την οποία εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ (π.χ. για τα φράγματα) και που δεν έχει όλες τις απαραίτητες άδειες; Εκβιάζει! Πρώτα απ΄όλα τους ίδιους του εργαζόμενούς της. Σήμερα γίνεται προφανές ποιό σκοπό εξυπηρετούσαν οι απολύσεις 29 εργαζομένων πριν λίγες μέρες που προκάλεσαν την απεργιακή κινητοποίηση όλων των εργαζομένων στην εταιρεία. Ταυτόχρονα, ο ισχυρός άντρας της Eldorado Gold επισκέπτεται επειγόντως την Ελλάδα, θέτοντας επί τόπου τον εκβιασμό: ή μας αφήνετε να κάνουμε ότι θέλουμε ή φεύγουμε. Ο Paul Wright, με περισσό θράσος αποικιοκράτη, απαιτεί από την κυβέρνηση να δεσμευτεί πολιτικά ότι θα διευκολύνει το καταστροφικό έργο της εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι απαιτεί να του δοθούν οι άδειες, να σταματήσουν οι έλεγχοι, να τροποποιηθούν οι νόμοι που δυσκολεύουν την εταιρεία; Απαιτεί να συνεχιστεί η καταστροφή της Χαλκιδικής για να συνεχίσει εκείνος και μια χούφτα επενδυτών να εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη;

Η συμπεριφορά αυτή δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για εταιρείες όπως η Eldorado Gold. Το ερώτημα είναι αν οι θεσμοί που θα έπρεπε να υπηρετούν τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον - όπως η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη - θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και δε θα υποκύψουν σε εκβιασμούς. Αν θα επιλέξουν να διασφαλίσουν το μέλλον των πολιτών ή αυτό της πολυεθνικής εξορυκτικής εταιρείας. Αν θα επιλέξουν να είναι υπόλογοι στους πολίτες και τις μελλοντικές γενιές ή στους μετόχους και τα μεγαλοστελέχη της όποιας πολυεθνικής εταιρείας.

Ετικέτες