Στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική συναυλία την Κυριακή 20/10, με πρωτοβουλία της Κίνησης «Εορδαία Ενάντια στο Φασισμό, το Ρατσισμό και την Ξενοφοβία» και της τοπικής Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό».

Ήταν το μαζικότερο αντιφασιστικό γεγονός που έχει γίνει στηνπόλη και ταυτόχρονα ένας φόρος τιμής στους δολοφονημένους από τους Γερμανούς Ναζί αντιφασίστες του Μεσόβουνου : ακριβώς πριν από 72 χρόνια, το χωριό της Εορδαίας γνώριζε το ολοκαύτωμα.

Τους 400 περίπου ανθρώπους κάθε ηλικίας που πέρασαν από την πλατεία ταξίδεψαν στους ρυθμούς τους δυο τοπικά συγκροτήματα με ιστορία και αντιφασιστικό «ποιόν», οι «Aptallica» και οι «Υπόγεια Τροχιά». Η πλατεία της πόλης γέμισε κόσμο και μουσικές στέλνοντας ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης κι αντιφασιστικής ενότητας. Στο συναυλιακό χώρο διαβάστηκαν και μοιράστηκαν αντιφασιστικές ανακοινώσεις, παίχτηκε ένα συγκινητικό βίντεο με εικόνες και κείμενα ενάντια στη Χρυσή Αυγή, για τα κινήματα (Σκουριές, «Πλατείες» κ.ά.), για το δολοφονημένο Π.Φύσσα, μαζί με φωτογραφίες και ιστορικά κείμενα από τη φρίκη που γνώρισε η ευρύτερη περιοχή από τη χιτλερική μπότα. Οι παρευρισκόμενοι φώναξαν: «ο Παύλος Φύσσας ζει, τσακίστε τους Ναζί» και «ούτε στην Εορδαία ούτε πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά», έφεραν τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο, στήριξαν το μπαρ και το ταμείο της αντιφασιστικής πρωτοβουλίας και, τέλος, κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 30/10, 8μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, από το «Ρεύμα Πολιτών Εορδαίας», με την παρουσίαση από το Στ. Κούλογλου του ντοκιμαντέρ «Νεοναζί-το ολοκαύτωμα της μνήμης» .

ΥΓ: Στη συναυλία δεν πάτησε το πόδι του ούτε ένας από τους τοπικούς «δημοσιογράφους», ούτε ένας εκπρόσωπος της «ανεξάρτητης» δεξιάς Δημοτικής Αρχής. Εμείς, σε αντίθεση με το …κλίμα των ημερών, δεν πέσαμε από τα σύννεφα…

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ανακοίνωση-κάλεσμα των διοργανωτών:

«…Είναι νωπή η μνήμη για τα εγκλήματα των φασιστών και των δοσίλογων συνεργατών τους που αιματοκύλισαν την χώρα μας, κάνοντας παρανάλωμα δεκάδες μαρτυρικά χωριά θύλακες αντίστασης που τόλμησαν να υψώσουν το ανάστημα τους απέναντι στον κατακτητή. Οι επίγονοι των φασιστικών καθαρμάτων, που φέρουν επάνω τους, όχι μόνο την περιβολή αλλά και την ιδεολογία τους απειλούν πάλι αυτή την χώρα…. Χρόνια τώρα η δολοφονική οργάνωση της ΧΑ δρα ανενόχλητη και οπλίζεται…Είναι το εργαλείο στα χέρια αυτών που προσπαθούν να κατασκευάσουν τις ανιστόρητες θεωρίες των δύο άκρων, να σπείρουν τον φόβο στην κοινωνία και να στρέψουν την προσοχή της μακριά από το δικό τους έγκλημα που θα καταχωρηθεί στην ιστορία σαν μνημονιακή κατοχή.Το άκρο βρίσκεται στα σκοτεινά δωμάτια της Ρηγίλης και έχει ¨πυρηνάρχες¨ τον Φαήλο, τον Λαζαρίδη, τον Κεδίκογλου και τον ίδιο τον Σαμαρά….Το άκρο στην χώρα μας είναι ένα , είναι σε σήψη και πρέπει να ακρωτηριαστεί.Θα φροντίσουμε εμείς γι΄αυτό.Μαζί με το μεγάλο Δημοκρατικό Λαϊκό κίνημα που εξαπλώνεται στην χώρα, θα κάνουμε παρελθόν την αθλιότητα των μνημονίων και τις εγκληματικές προθέσεις ενός πολιτικού συστήματος που καταρρέει….Οι μαζικοί λαϊκοί αγώνες θα είναι η απάντηση στους πρωτεργάτες της εκτροπής…»

Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό” Κοζάνης

Ετικέτες