Καθώς η μέρα της παγκόσμιας φεμινιστικής απεργίας πλησιάζει, την Τρίτη 11 Φλεβάρη ξαναβρεθήκαμε με τη Συνέλευση 8 Μάρτη στην αίθουσα που μας παραχωρήθηκε στο κτίριο της ΑΔΕΔΥ, ώστε να οργανώσουμε και να συντονίσουμε τις κινήσεις μας για το επόμενο διάστημα.

Μετά την επιτυχημένη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 5 Φλεβάρη στην αίθουσα του ΤΕΕ, η οποία αφορούσε τις φεμινιστικές αντιστάσεις στη δουλειά, αποφασίστηκε η διοργάνωση μιας δεύτερης σχετικής εκδήλωσης, σε πιο τοπικό επίπεδο αυτή τη φορά. Όπως προέκυψε από τις κεντρικές τοποθετήσεις των ομιλιτριών, καθώς επίσης και από την πλούσια κουβέντα που ακολούθησε, οι εμπειρίες μας από τον κάθε εργασιακό χώρο ξεχωριστά συναντιούνται σε μια σειρά από κοινά βιώματα αναφορικά με περιστατικά σεξισμού ή/και σεξουαλικής παρενόχλησης και έμφυλων διακρίσεων στον οικονομικό και δικαιωματικό τομέα. Οι σκέψεις και οι ιδέες ακόμη που τέθηκαν στο πεδίο των δικών μας αντιστάσεων φάνηκαν εξαιρετικά βοηθητικές, ενώ έβαλαν εμφατικά στην ατζέντα μας την ανάγκη για δράσεις και τρόπους συλλογικής οργάνωσης ενάντια στην πολύπλευρη εκμετάλλευση και καταπίεση που βιώνουμε ως γυναίκες εργαζόμενες. Στις 19 Φλεβάρη λοιπόν είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε εκ νέου το ζήτημα του σεξισμού στους χώρους δουλειάς, στο βιβλιοπωλείο-καφέ «Ιδιώνυμο» στον Κορυδαλλό (Κοραή 11). 

Παράλληλα, οι επιθέσεις που δέχονται τα σώματά μας, από τη σεξουαλική παρενόχληση, το βιασμό και τη γυναικοκτονία, μέχρι τη συστηματική προσπάθεια αμφισβήτησης του δικαιώματος των γυναικών στην έκτρωση, διατηρούνται, αλλά και ενορχηστρώνονται από το θεσμικό κράτος (μια από το Υπ. Παιδείας, μια από τη ΣΤΑΣΥ). Ξεπερνώντας την έκπληξη μιας τέτοιας ιδεολογικής οπισθοδρόμησης (η οποία ευτυχώς βρίσκεται ακόμα σε περιορισμένη σχετικά κλίμακα) και προτάσσοντας την οργή και την εναντίωσή μας, ιεραρχούμε ψηλά το θέμα τόσο στο επίπεδο των επεξεργασιών μας, όσο και στο επίπεδο της δράσης μας. Έτσι, σχεδιάζουμε με τη Συνέλευσή μας και σε συνεργασία με το δημοτικό σχήμα Ασυμβίβαστο Ίλιον μια εκδήλωση στις 6 Μάρτη για τα ζητήματα των εκτρώσεων και των γυναικοκτονιών.  

Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός μαζικού φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα, σχεδιάζουμε με τη Συνέλευση 8 Μάρτη να απευθυνθούμε σε όσο το δυνατόν πιο πλατιά ακροατήρια. Στόχος μας είναι η καμπάνια για την παγκόσμια φεμινιστική απεργία και πιο συγκεκριμένα η δεύτερη φεμινιστική απεργία στην Ελλάδα να γίνει υπόθεση όλων των εργαζόμενων γυναικών, των ανέργων, των φοιτητριών, των συνταξιούχων, των γυναικών που εργάζονται στο σπίτι, των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, καθώς και ανδρών αλληλέγγυων στον αγώνα μας. Ήδη έχουμε πραγματοποιήσει ορισμένες εξορμήσεις σε γειτονιές της Αθήνας (Κυψέλη, Αμπελόκηποι, Νέα Ιωνία, Κορυδαλλός) και σε εργατικούς χώρους (Ασκληπιείο), όπου με αφορμή το κάλεσμα στην κινητοποίηση της 8ης Μάρτη κουβεντιάσαμε με τον κόσμο τις διεκδικήσεις μας, τη σημασία της φεμινιστικής απεργίας, ενώ μπορέσαμε με άμεσους όρους να αφουγκραστούμε τον παλμό και τους προβληματισμούς ενός ευρύτερου κομματιού της κοινωνίας. Για τους ίδιους λόγους έχουμε προγραμματίσει την Παρασκευή 21 Φλεβάρη να παρέμβουμε μαζικά με τα υλικά μας σε ένα σημείο στο κέντρο της Αθήνας.  

Η Συνέλευση 8 Μάρτη, συνδεόμενη με το παγκόσμιο φεμινιστικό κίνημα, παρακολουθεί και βρίσκεται σε επαφή με την προετοιμασία της φεμινιστικής απεργίας σε άλλες χώρες, όπως η Ελβετία και το Ισπανικό κράτος. Ιδιαίτερα, σκοπεύουμε την ίδια μέρα της κινητοποίησης να συνδεθούμε διαδικτυακά με τις συντρόφισσές μας στην Ισπανία και την Ελβετία, ώστε να ενώσουμε τις φωνές μας ενάντια στην πολύπλευρη έμφυλη εκμετάλλευση και το σεξισμό. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε κάθε μεριά του πλανήτη ως γυναίκες του 99% της κοινωνίας είναι κοινά και άρα κοινές είναι και οι διεκδικήσεις μας, κοινές και οι αντιστάσεις μας. Γιατί, χωρίς εμάς, σταματάει ο κόσμος.

Την ώρα που το κοινωνικό κράτος καταρρέει, με πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και σε συνέχεια φυσικά της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, δαπανούνται εξωφρενικά ποσά σε επιθετικά εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ οι γυναίκες είναι αυτές που υφίστανται ακόμα περισσότερο τη συρρίκνωση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και αποδοχών. Την Τρίτη στις 18 Φλεβάρη, η Συνέλευση 8 Μάρτη βρέθηκε στη διαδήλωση για την απεργία που προκηρύχτηκε ενάντια στο νέο ασφαλιστικό Βρούτση. Με αιτήματα τη δημόσια και εγγυημένη ασφάλιση, την αύξηση σε μισθούς και συντάξεις, τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες, την προστασία της μητρότητας, καθώς και τη συγκρότηση δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, διαδηλώσαμε μαζικά στο κέντρο της Αθήνας από κοινού με όλες/ους τις/τους εργαζόμενες/ους. 

Ετικέτες