Η Παλαιστινιακή Αρχή μιλάει για απαρτχάιντ και ζητά αποζημίωση για τους δύο παλαιστινίους επιβάτες από τους οποίους ο κυβερνήτης της πτήσης 928 Αθήνα-Τελ Αβίβ ζήτησε να κατέβουν από το αεροπλάνο μετά από την επιμονή των δεκάδων Ισραηλινών που βρισκόταν επί του σκάφους. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας Yaalon Moshee συμπεριλαμβάνει στους εποικισμούς του Gush Ezion την περιοχή της Beit al Baraka κοντά στη Χεβρώνα.

Η Παλαιστινιακή Αρχή μιλάει για απαρτχάιντ και ζητά αποζημίωση για τους δύο παλαιστινίους επιβάτες από τους οποίους ο κυβερνήτης της πτήσης 928 Αθήνα-Τελ Αβίβ ζήτησε να κατέβουν από το αεροπλάνο μετά από την επιμονή των δεκάδων Ισραηλινών που βρισκόταν επί του σκάφους. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας Yaalon Moshee συμπεριλαμβάνει στους εποικισμούς του Gush Ezion την περιοχή της Beit al Baraka κοντά στη Χεβρώνα.                                                                

Το ότι είναι οι  ισραηλινοί επιβάτες που υπαγορεύουν τις πολιτικές ασφάλειας στον ελληνικό μεταφορέα Aegean Airlines και στις αερολιμενικές αρχές στην Αθήνα, θα μπορούσε να είναι μια εξήγηση, για την απόφαση που ελήφθη την Κυριακή το βράδυ από τον κυβερνήτη της πτήσης 928 Αθήνα-Τελ Αβίβ και την εταιρία του να "ζητήσουν" από δύο Παλαιστινίους επιβάτες από την Ανατολική Ιερουσαλήμ (ο ένας με ισραηλινή υπηκοότητα, ο άλλος κάτοικος της πόλης), οι οποίοι είχαν περάσει όλους τους ελέγχους ασφαλείας, να βγούνε από το αεροπλάνο και να φύγουν την επόμενη μέρα με άλλη πτήση. Για ποιο λόγο; Οι εβραίοι Ισραηλινοί επί του σκάφους τους έκριναν "πιθανούς τρομοκράτες", επειδή είναι Παλαιστίνιοι και από την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Δεκάδες επιβάτες φωνάζοντας δυνατά ζήτησαν να ελέγχουν ξανά τα έγγραφα των "δύο Αράβων" και παρόλο που βρέθηκαν ότι ήταν εντάξει ζήτησαν την αποβίβασή τους. Τελικά ο κυβερνήτης ζήτησε ευγενικό  αλλά κατηγορηματικό τόνο από τους δύο δύστυχους να φύγουν την επόμενη μέρα. Οι Παλαιστίνιοι το αποδεχτήκαν. Το αεροπλάνο απογειώθηκε με περισσότερα από 90 λεπτά καθυστέρηση. "Όλα ξεκίνησαν από τρία ή τέσσερα άτομα και τελικά στέκονταν στο διάδρομο 60-70 επιβάτες που ζητούσαν την απομάκρυνση των δύο Ισραηλινών (Αράβων)," είπε ένας εκπρόσωπος της Aegean Airlines.

Το περιστατικό δεν μπορούσε παρά να προκαλέσει αντιπαράθεση και διαμαρτυρίες. Η Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή (PNA) θέλει να ξεκινήσει έρευνα και απευθύνει κατηγορίες για απαρτχάιντ στον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, που "υποκινεί" κατά της παλαιστινιακής κοινότητας στο Ισραήλ και κατά της ελληνικής αεροπορικής εταιρείας. «Ήταν μια άδικη και ντροπιαστική απόφαση  - διαμαρτυρήθηκε χθες ο Γενικός Γραμματέας του OLP Σαέμπ Ερεκάτ - είμαστε εξοργισμένοι, δύο Παλαιστίνιοι υπέστησαν διακρίσεις από το πλήρωμα. Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει αυστηρά μέτρα κατά αυτής της ρατσιστικής πράξης και να αποζημιώσει τους δύο παλαιστινίους επιβάτες. Η συμπεριφορά των ισραηλινών επιβατών θυμίζει τα χειρότερα χρόνια του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική».

Οι καταγγελίες  των παλαιστίνιων κατά της Aegean Airlines βασίζονται στους κανόνες που διέπουν τις αεροπορικές μεταφορές. Έχοντας ολοκληρώσει όπως και όλοι οι άλλοι επιβάτες, τους ελέγχους ασφαλείας και τις άλλες διαδικασίες, οι δύο Παλαιστίνιοι είχαν κάθε δικαίωμα να παραμείνουν στο αεροπλάνο και να αναχωρήσουν για το Τελ Αβίβ, μαζί με όλους τους άλλους. Αντιθέτως  θα έπρεπε να βγούνε από το αεροπλάνο  οι επιβάτες που διαμαρτύρονταν, χωρίς κανένα λόγο, αποτρέποντας την απογείωση. Έντονα διαμαρτυρήθηκε και ο υπεύθυνος της Διεθνούς Αμνηστίας στο Ισραήλ, Yonatan Gher, ο οποίος χαρακτήρισε το συμβάν ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης υποκίνησης εναντίον των Ισραηλινών Αράβων, την τελευταία φορά το Σάββατο μετά την ένοπλη επίθεση σε μια παμπ στο Τελ Αβίβ ( 2 νεκροί) που πραγματοποιήθηκε από έναν Παλαιστίνιο με ισραηλινή υπηκοότητα (Nashat Milmeh, και εξακολουθεί να καταζητείται από την αστυνομία). «Οι άνθρωποι δεν πρέπει να εκπλήσσεται από τέτοιες επαίσχυντες πράξεις, όταν ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή που τροφοδοτεί τη ρατσιστική αφήγηση ενάντια σε έναν ολόκληρο τμήμα της κοινωνίας, κατά τις τελευταίες εκλογές καθώς και τώρα», είπε ο Gher αναφερόμενος στην κλήση για μαζική προσέλευση στην ψηφοφορία, που απεύθυνε ο Νετανιάχου, τον περασμένο Μάρτιο, κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας στους  Ισραηλινούς Εβραίους ως απάντηση στην μαζική προσέλευση στις κάλπες των Αράβων πολιτών.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου κάνει εν τω μεταξύ ένα νέο δώρο στο κίνημα των εποίκων που εγκαταστάθηκαν στη Δυτική Όχθη. Ο υπουργός Άμυνας Moshe Yaalon αποφάσισε να περιλάβει στους οικισμούς του μπλοκ της Ezion, τον πρώην θρησκευτικό χριστιανικό  χώρο της  Μπέιτ αλ Μπαράκα, 3,8 εκτάρια γης μπροστά από το στρατόπεδο προσφύγων στο Arroub, μεταξύ της Βηθλεέμ και της Χεβρώνα. Όλη η περιοχή αγοράστηκε το 2012 δια μέσου μιας σουηδική εταιρείας, από τον εβραίο αμερικανικό εκατομμυριούχο Ίρβινγκ Μόσκοβιτς που υποστηρίζει, με εκατομμύρια δολάρια, το σχέδιο του δημοτικού σύμβουλου της Ιερουσαλήμ Arie King για τη σύνδεση όλων των εποικιστικών εγκαταστάσεων μεταξύ του μπλοκ Ezion και της Χεβρώνα.

Δεν αναφέρθηκε σε αυτή τη νέα προσάρτηση των παλαιστινιακών εδαφών ή στην περίπτωση της πτήσης 928, ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χθες από τη Βηθλεέμ όταν εκφώνησε μια ομιλία που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση. Ο ίδιος ωστόσο ενδιαφέρθηκε και έκανε πολεμική με τις φήμες που διαδίδονται από το Ισραήλ για μια πιθανή κατάρρευση της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής. Και σε περιφερειακά ζητήματα υποστήριξε ανοιχτά την πολιτική της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα IL Manifesto (7/1). Μετάφραση: Γιώργος Θεοφάνους 

Ετικέτες