Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Υγείας και την Πανελλαδική Πανοσοκομειακή Κινητοποίηση της 7ης Απρίλη, σημειώνουμε τα ακόλουθα:

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (ΕΝΙΖ)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

                                                                                                Ζάκυνθος, 5/4/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή  την Παγκόσμια ημέρα Υγείας και την Πανελλαδική Πανοσοκομειακή Κινητοποίηση της 7ης Απρίλη, σημειώνουμε τα ακόλουθα:

Όλη συζήτηση δεν αφορά μόνο και κυρίως την  σχετικά ικανοποιητική εικόνα  για τον  covit-19 σε σχέση με την τωρινή κατάσταση στη χώρα, αλλά  το ποια θα πρέπει να είναι  η θωράκιση του ΕΣΥ σε πιθανή έξαρση των κρουσμάτων, αλλά και πόσο απροετοίμαστο είναι το  ΕΣΥ προκειμένου να προασπίζει την υγεία των πολιτώ,ν όχι μόνο σε έκτακτες συνθήκες, αλλά και σε κανονικές. Θυμίζουμε ότι πάνω από 150 ήταν οι  διασωληνωμένοι ασθενείς που χρειάζονταν ΜΕΘ, αλλά  δεν έβρισκαν, τα τελευταία 10 τουλάχιστον έτη. 

Η κατάσταση που υπάρχει σήμερα:                                                                    

Α) Στο προσωπικό:   

1) Στο ΕΣΥ έχουμε 30.000 κενές θέσεις  εκ των οποίων  4000  είναι κενές   θέσεις γιατρών, πάνω από 20.000 νοσηλευτών και 5000 παραϊατρικού προσωπικού.

2) Σήμερα είναι σε εξέλιξη περίπου 1000 μόνιμες θέσεις γιατρών για τις οποίες έχουν  δηλώσει ενδιαφέρον  2500 ειδικευμένοι γιατροί.  Η διαδικασία της πρόσληψης τους  θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν θα εκδηλωθεί  ενδιαφέρον από κανέναν γιατρό λόγω των τόσο των πολύ χαμηλών αμοιβών και ιδιαιτεροτήτων σχετικά με απομακρυσμένες περιοχές. Ζητάμε  την άμεση  και κατεπείγουσα πρόσληψη  και των 2500 συγκεκριμένων  ειδικευμένων γιατρών που διατίθενται να δουλέψουν στο ΕΣΥ (τόσοι  υπέβαλαν αιτήσεις για τις συγκεκριμένες θέσεις), παράλληλα με αναβάθμιση των μισθών όλων των γιατρών, στα επίπεδα του 2012, όπως άλλωστε προβλέπει το ΣΤΕ από τον Φλεβάρη 2018 και που ποτέ δεν έγινε πράξη. 

3) Για το νοσηλευτικό προσωπικό ζητάμε τον  άμεσο διορισμό σε μόνιμες θέσεις 4000  νοσηλευτών  με συνοπτικές διαδικασίες

4) Θεωρούμε απαράδεκτο το καθεστώς του  επικουρικού προσωπικού το οποίο, εφόσον καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πρέπει να διορίζεται σε μόνιμες θέσεις και να πληρώνεται από το κράτος και όχι από τους πενιχρούς προϋπολογισμούς των νοσοκομείων

5) Ζητάμε την ένταξη όλων των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα , ένα πολύ παλιό αίτημα του κλάδου και επίκαιρο τώρα όσο ποτέ.

Β) Για  τις ΜΕΘ προκύπτει ΑΜΕΣΑ η ανάγκη για 1000 τουλάχιστον επιπλέον στελεχωμένες κλίνες ΜΕΘ.  Να σημειώσουμε εδώ ότι με βάση τα διεθνή δεδομένα  πρέπει το 10% των κλινών μιας χώρας να είναι  κλίνες ΜΕΘ. Άρα για τη χώρα μας θα έπρεπε σε κανονικές συνθήκες (και όχι σε  υγειονομική κρίση) να διαθέτουμε περίπου 2000 κλίνες ΜΕΘ, ενώ σήμερα έχουμε μόνο 560 και άλλες 80 που σχεδιάζονται να λειτουργήσουν για τον covit- 19   με τουλάχιστον 200 κλίνες να προβλέπεται ότι θα χρειαστούν μόνο για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Το τελευταίο μάλιστα χωρίς να έχουμε μεγάλη έξαρση των περιστατικών

Γ) Για την επάρκεια σε υλικά προστασίας:                                                    

Με  ανησυχία παρακολουθούμε τους συλλόγους εργαζομένων  στα Δημόσια νοσοκομεία  να καταγγέλλουν ελλείψεις σε μάσκες υψηλής αλλά και μέτριας προστασίας, ποδιές, γυαλιά, και  ολόσωμες φόρμες.  Θεωρούμε απαράδεκτο  τα  μέτριας βαρύτητας -  αλλά  καθόλου  απίθανο να είναι   θετικά -   περιστατικά,  να εξετάζονται χωρίς τη μέγιστη ασφάλεια για τους υγειονομικούς στα ΤΕΠ και τη ΜΤνεφρού  (υπάρχουν διεθνή standars). Εκφράζουμε την πολύ μεγάλη επιφυλακτικότητά μας στην κεντρική οδηγία του να μην είναι υποχρεωτική η μάσκα, σε όσους ασυμπτωματικούς πολίτες κυκλοφορούν από  ανάγκη και πλησιάζουν άλλους επειδή,  στην περίπτωση που είναι θετικοί και δεν το γνωρίζουν, η μάσκα θα μείωνε κατά πολύ την πιθανότητα να μεταδώσουν αυτοί στους άλλους τον ιό και όχι τόσο να προστατευτούν οι ίδιοι από τους άλλους. Ως εκ τούτου το «μάσκες σε όλους, με επίσης περιορισμό στην κυκλοφορία και καραντίνα για τους συμπτωματικούς»  και με δωρεάν παροχή μασκών από το κράτοςθα ήταν απολύτως δικαιολογημένο μέτρο.                                                                                  

Σχετικά τώρα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για επάρκεια των μέσων προστασίας, αλλά και ότι δεν είναι επώνυμοι όσοι καταγγέλλουν τις ελλείψεις, απαντούμε ότι οι εκπρόσωποι των  υγειονομικών αλλά και η ΟΕΝΓΕ και ΑΔΕΔΥ είναι  όλοι επώνυμοι και θέτουμε δύο ερωτήσεις: α) γιατί τότε οι υπεύθυνοι δεν σταματούν μέσα από τα ΜΜΕ να ευχαριστούν τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, αλλά και κράτη που με αεροπλάνα μεταφέρουν στη χώρα και δωρίζουν μάσκες και στολές; αν τα μέσα προστασίας είναι επαρκή τότε γιατί πάνω από 90 υγειονομικοί έχουν ήδη νοσήσει και άλλοι 450 έχουν μπει σε καραντίνα; 

Δ) Τα  ΤΕΠ των περιφερειακών τουλάχιστον νοσοκομείων, αλλά και οι όποιες ΜΕΘ, που επειγόντως στήνονται ( όπως μέχρι τώρα έγινε και στη Ζάκυνθο) δεν έχουν ενισχυθεί  με νέους μόνιμους γιατρούς ούτε με δημιουργία  Τμημάτων ΤΕΠ, που πρόσφατα είχε με νόμο αποφασιστεί, αλλά με εσωτερικές μετακινήσεις από άλλα τμήματα. Εδώ μοιάζει σα να γνωρίζουν κάποιοι υπεύθυνοι ότι: «η κρίση γρήγορα θα περάσει και ότι την επόμενη ημέρα θα πρέπει τα νοσοκομεία και οι υγειονομικοί να επιστρέψουν στη συνθήκη εξαθλίωσης με υπερεργασία,  φτωχοποίηση και αποχωρήσεις από το ΕΣΥ, όπως όλοι πια παραδέχονται ότι συνέβαινε μέχρι τώρα, ανήμποροι να αντιμετωπίσουν μια επόμενη κρίση αλλά και τις τρέχουσες ανάγκες»  .

Θεωρούμε τουλάχιστον ανεύθυνη την οδηγία προς τους σχετικά ήπια συμπωματικούς ασθενείς «να πάνε σπίτι και να είναι σε επικοινωνία με τον γιατρό τους» αφού είναι  απολύτως γνωστό ότι πάνω από το 90% των πολιτών δεν έχουν οικογενειακό γιατρό και όσοι μπορούν να επικοινωνούν με γιατρό αυτός είναι ιδιώτης, αφού η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας    πάντα υπολειτουργούσε και με την κρίση εξαϋλώθηκε, στην ουσία, ενισχύοντας τα νοσοκομεία. 

Από ποιόν λοιπόν θα παρακολουθούνται η θα περιθάλπονται οι ασθενείς αυτοί,  σε ποιόν θα μεταδίδουν  τον ιο η από ποιόν θα τον κολλούν, αφού ούτε αυτοί ούτε το περιβάλλον τους δεν θα έχει ελεγχθεί;

Ε)  Για τον Ιδιωτικό τομέα  Υγείας θεωρούμε  ότι στη ζωή  και  στην  υγειονομική βόμβα που αντιμετωπίζουμε  δεν είναι δυνατόν  να παραμένουν  350  κλίνες ΜΕΘ  αποκλειστικά για όσους έχουν να πληρώσουν, χωρίς να υπόκεινται  σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για την προάσπιση της ζωής όλων ανεξαιρέτως των πολιτών που το έχουν ανάγκη.                                                                                      

Πρέπει άμεσα να τεθούν και οι 350 κλίνες  ΜΕΘ υπό την ευθύνη, την μισθοδοσία και τον σχεδιασμό του ΕΣΥ. Όσο για τους 60.000 γιατρούς του ιδιωτικού τομέα (λιγότεροι από 24.000  είναι οι γιατροί του ΕΣΥ), η πρότασή μας είναι να εξασφαλιστούν και για αυτούς επαρκή μέσα προστασίας και βεβαίως να ενταχθούν σε ένα εθνικό σχέδιο υπό την καθοδήγηση του υπουργείου Υγείας.  

ΣΤ) Ειδικά για τη Ζάκυνθο και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, θεωρούμε ότι η σχετικά ισορροπημένη συνθήκη που υπάρχει μέχρι τώρα, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, ειδικά για έναν τόπο που αποτελεί τουριστικό προορισμό για εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο άμεσο μέλλον. Σχετικά  με το πρόσφατο αίτημα του Νοσοκομείου μας, για τους 24 επικουρικούς (2 έτη) νοσηλευτικούς, παραϊατρικό και λοιπές ειδικότητες ( όχι γιατροί), για το οποίο δήλωσαν ενδιαφέρον 91 υποψήφιοι, και μετά τη θετική απόφαση να προσληφθούν όλοι, αναμένουμε να δούμε τελικά πόσοι θα έρθουν. Η εκκίνηση της ΜΕΘ, γεγονός θετικό από μόνο του, απαιτεί  άμεσα  γενναίους διορισμούς γιατρών και νοσηλευτικού, προκειμένου να επιστρέψει το προσωπικό  στις κλινικές από τις οποίες μετακινήθηκε.    

Θυμίζουμε  ότι ενώ είχαμε επανειλημμένα  καταγγείλει  πως λείπουν πάνω από 25 γιατροί (στους 65 που προβλέπονται από τον οργανισμό) και πάνω από 100 νοσηλευτές (στους 200 που προβλέπονται), βλέπουμε ακόμα και σήμερα μικρές και συγκρατημένες «ενέσεις  ανακούφισης». Έτσι, με δεδομένη την περυσινή αποχώρηση των 11 γιατρών και την επικείμενη συνταξιοδότηση άλλων, το γεγονός ότι μόνο σε λίγες από τις 9 θέσεις επιμελητών υπήρξε  ενδιαφέρον, τους 2-3 επικουρικούς που συνεχίζουν εργασία με αβέβαιο μέλλον και τους ελάχιστους πια ειδικευόμενους, το νοσοκομείο μας είναι ουσιαστικά αδύναμο στελεχικά να αντιμετωπίσει πιθανή  έξαρση του ιού, με ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία να ανταποκριθεί σε περίπτωση που ένα  μικρό ή μεγάλο μέρος των υγειονομικών του βγει σε καραντίνα.                                                                      

Σε σχέση με τα μέσα ατομικής προστασίας, και κυρίως τις μάσκες μέτριας (FFP2 ) προστασίας, αυτές απουσιάζουν από  την εξέταση στα ΤΕΠ και χρησιμοποιούνται με τεράστια φειδώ μόνο στα σοβαρότερα και  ύποπτα  περιστατικά. Ζητάμε επάρκεια μασκών μεσαίας και υψηλής ασφάλειας, καθώς και επαρκή αριθμό σε ρόμπες, γυαλιά και φόρμες προστασίας.

Τέλος, μιλώντας για «ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ» των πολιτών που είναι αναγκαία, στην οποία η κυβέρνηση όμως έριξε όλο της το βάρος, εμείς θυμίζουμε την  ΕΥΘΥΝΗ ΑΠΟ ΕΠΙΛΟΓΗ που έχουν διαχρονικά οι  τελευταίες κυβερνήσεις, στην αποδιοργάνωση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης .

Ζητάμε:  

·         Διορισμούς μόνιμου Ιατρικού, Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού προσωπικού με συνοπτικές διαδικασίες

·         1000 κλίνες ΜΕΘ και αναπνευστήρες στις ΜΑΦ

·          Ένταξη στον εθνικό σχεδιασμό των 350 Ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ

·          Άφθονα και επαρκή υλικά και μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών  

·         Ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

·         Επαρκή έλεγχο και αντιμετώπιση των «ασθενών στο σπίτι» από γιατρούς και νοσηλευτές σε πρωτοβάθμιο επίπεδο που, αν δεν υπάρχουν, πρέπει να προσληφθούν ΑΥΡΙΟ.  

·         Επάρκεια σε διαγνωστικά   test  από  δημόσια εργαστήρια  για όσους  τα έχουν ανάγκη  και οπωσδήποτε για τους υγειονομικούς  που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» των ΤΕΠ , σε ειδικές πτέρυγες νοσηλείας  και  σε  ΜΕΘ κορωναιού. 

ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ Η ΕΥΘΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

 ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 7 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ 12 μμ

 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕ ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ

ΚΡΑΤΑΜΕ ΑΦΙΣΑΚΙΑ ΜΕ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΑ ΜΜΕ