Ξεκινάμε από τις γειτονιές - Δυναμώνουμε τις Κοινότητες!

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 13 Μαΐου στην αίθουσα συνεδριάσεων της 1ης Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων στην πλατεία Ηρώων (Ψυρρή), η παρουσίαση της εκλογικής διακήρυξης και των υποψήφιων Κοινοτικών Συμβούλων της Δημοτικής Κίνησης «Ανυπότακτη Αθήνα».

Η εκδήλωση άνοιξε με την παρουσίαση της Εκλογικής Διακήρυξης από την Όλγα Κλείτσα –Κοινοτική Σύμβουλος και εκ νέου υποψήφια στην 5η Δημοτική Κοινότητα. Στην συνέχεια, τον λόγο πήραν ο Θάνος Λυκουργιάς (υποψήφιος στην 7η Δημοτική Κοινότητα) και ο Θωμάς Μάνθιος (υποψήφιος στην 6η Δημοτική Κοινότητα), μιλώντας ειδικότερα για κάθε Δημοτική Κοινότητα και παρουσιάζοντας τους υποψηφίους και τις υποψήφιες της Ανυπότακτης Αθήνας. Την κουβέντα συντόνισε η Ράνια Παπαγεωργίου -υποψήφια στην 7η Δημοτική Κοινότητα.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν, μεταξύ άλλων, η Μαριάνα Τσίχλη –υποψήφια περιφερειάρχης με το συνδυασμό «Ανυπότακτη Αττική»– και η Δέσποινα Λαγδά –υποψήφια Δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού με το συνδυασμό «Ανυπότακτες Γειτονιές»– ενώ παρευρέθηκαν οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές με το ψηφοδέλτιο ΛΑΕ-Μέτωπο Ανατροπής Ντίνα Σωτηριάδη, Σπύρος Δρίτσας και Μάνια Μπαρσέφσκη (που είναι και υποψήφια της «Ανυπότακτης Αθήνας» στην 1η Δημοτική Κοινότητα), αρκετοί υποψήφιοι της «Ανυπότακτης Αττικής» καθώς και μέλη συλλογικοτήτων και κινημάτων της Αθήνας.

Θέλουμε να ευχαριστούμε πολύ όσους και όσες παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, καθώς και τους ανθρώπους της 1ης Δημοτικής Κοινότητας που μας φιλοξένησαν.

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Η Αθήνα, μια πόλη που έχει υποφέρει από τα μεγαλεπήβολα σχέδια αυτοπροβολής των εκάστοτε Δημάρχων της, έχει «ποδοπατηθεί» από όλες κι όλους όσοι την αντιμετώπισαν ως ένα σκαλοπάτι στην καριέρα τους. Την ίδια ώρα, οι μόνιμοι κάτοικοί της, εξωθούνται ολοένα και περισσότερο σε άλλες περιοχές, λόγω της ταυτόχρονης συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους που έχει επιφέρει τα τελευταία χρόνια η λιτότητα και της αύξησης του κόστους ζωής (δραματική άνοδος ενοικίων κλπ). Η λιτότητα –είτε μνημονιακή είτε «μετα-μνημονιακή»-, η απουσία ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής, η υποβάθμιση των ελεύθερων χώρων, η μεταβίβαση της ευθύνης διαχείρισης όσων θα ονομάζαμε «κοινών» στην ιδιωτική πρωτοβουλία ή επιχειρηματικότητα, έχουν αποσαθρώσει θεμελιακές ανάγκες για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής σε αυτήν την πόλη.

Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε, αυτές οι εκλογές θα διεξαχθούν σε ένα δυσμενές οικονομικά και θεσμικά τοπίο, το οποίο ήρθε να επιτείνει τόσο ο «Κλεισθένης Ι», όσο και η έλλειψη δημοκρατίας και η υποβάθμιση της συμμετοχικότητας. Στόχος της Ανυπότακτης Αθήνας είναι η επαναθεμελίωση των συλλογικών διεκδικήσεων που καταστάλθηκαν από τη μνημονιακή κανονικότητα και η διεκδίκηση ζωής με αξιοπρέπεια, επαναφέροντας την πραγματική έννοια της κοινότητας απέναντι στον φόβο, την ανασφάλεια και την ανέχεια. Η προσπάθεια αυτή, επιχειρήθηκε να αναλυθεί στους παρακάτω βασικούς άξονες:

Επανίδρυση της Κοινότητας

Ενίσχυση της συμμετοχικότητας και της δημοκρατίας, με βασική διεκδίκηση τη δημιουργία κέντρων κοινότητας στα οποία οι πολίτες θα μπορούν να έρχονται σε επαφή, να συζητάνε για τα προβλήματά τους, να διεκδικούν τις ανάγκες τους και να παίζουν πιο ενεργό ρόλο στον έλεγχο των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Συμπεριληπτικός σχεδιασμός

Σε πλήρη αντιδιαστολή με την μέχρι τώρα ασκούμενη πολιτική, η Ανυπότακτη Αθήνα διεκδικεί έναν συμπεριληπτικό σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει όλες τις κοινωνικές ομάδες, ώστε να μην υπάρχουν διαχωρισμοί. Ο Δήμος δεν πρέπει να σχεδιάζει με βάση «ειδικές ανάγκες», όλες κι όλοι έχουμε -πραγματικά ή εν δυνάμει- τις ίδιες ανάγκες, η διαφορά έγκειται στον τρόπο ικανοποίησης αυτών και εκεί έγκειται η μέριμνα για το σχεδιασμό υπηρεσιών. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η διεκδίκηση για τη δημιουργία διαπολιτισμικών κέντρων σε κάθε Δημοτική Κοινότητα, όπου θα εδρεύουν και θα συνυπάρχουν, λέσχες φιλίας και σύλλογοι κοινοτήτων μεταναστών-μεταναστριών και προσφύγων της περιοχής.

Διεκδίκηση θεμελιακών αναγκών

Πάνω απ’ όλα, η Αθήνα πρέπει να γίνει μία πόλη βιώσιμη, όπου οι κάτοικοι θα μπορούν να σχεδιάσουν και να ονειρευτούν τη ζωή τους μέσα σε αυτή. Για να γίνει, η Αθήνα μια πόλη ανθεκτική στην περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση ο Δήμος και οι Δημοτικές Κοινότητες πρέπει να αφοσιωθούν στην διασφάλιση θεμελιακών αναγκών για τη διαβίωση των κατοίκων της:

Κοινωνική Πολιτική

Τα τελευταία χρόνια, στα μάτια τόσο του Δήμου όσο και της Κυβέρνησης οι πολίτες μετατρέπονται από δικαιούχοι σε ωφελούμενοι. Παράλληλα, μία πρόσκαιρη επιδοματική ή προνοιακή πολιτική έχει αντικαταστήσει τον σχεδιασμό για μόνιμη κοινωνική ένταξη και διασφάλιση ζωής με αξιοπρέπεια. Οι δομές του Δήμου υπολειτουργούν, ενώ κάποιες άλλες, πολύ αναγκαίες, δεν υπάρχουν καν, με αποτέλεσμα η ζωή στην πόλη να γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για τους κατοίκους της, λόγω και της  κρίσης την οποία διανύουμε.

Η Ανυπότακτη Αθήνα διεκδικεί ένα συνολικό επανασχεδιασμό της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου με επέκταση των υπαρχόντων δομών -δημοτικά ιατρεία και κοινωνικά παντοπωλεία σε κάθε Κοινότητα, ενίσχυση και αύξηση παιδικών σταθμών-, αλλά και δημιουργία νέων δομών και προγραμμάτων -δημοτικά κτηνιατρεία, δημιουργία κέντρων ημέρας (σταθερών ή κινητών) και υλοποίηση προγραμμάτων απασχόλησης για ανέργους, αστέγους και τοξικοεξαρτημένους- καθώς και μια σειρά από δωρεάν παροχές που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η φροντίδα των άστεγων ζώων, και εξαίρεση των οικογενειών που βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία από την καταβολή λογαριασμών ΥΚΩ και δημοτικών τελών. Ταυτόχρονα, ο Δήμος οφείλει να προσφέρει δωρεάν εξέταση μαστών και τεστ ΠΑΠ για όλες τις γυναίκες.

Κατοικία

Η απουσία πολιτικών στέγασης μαζί με τις προσπάθειες προσέλκυσης επενδυτών, αλλά και την επιθετική μνημονιακή πολιτική απέναντι στην κατοικία, έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην πόλη μας. Οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς και η επέκταση του προγράμματος “Golden Visa” (Μόνιμη Άδεια Διαμονής Επενδυτή με προϋπόθεση την ιδιοκτησία ακινήτου άνω των 250.000 Ευρώ) έχουν καταστήσει πολύ δύσκολη την εύρεση κατοικίας.

Η Ανυπότακτη Αθήνα διεκδικεί την χρήση του δημόσιου/δημοτικού κτηριακού αποθέματος για τη δημιουργία κοινωνικής κατοικίας και φοιτητικών εστιών καθώς και την δημιουργία προγραμμάτων στέγασης και επανένταξης. Παράλληλα, διεκδικούμε τερματισμό του προγράμματος Golden Visa, θεσμοθέτηση περιορισμών ποσοστού διαμερισμάτων για βραχυχρόνια μίσθωση και αποτροπή διαχείρισης ακινήτων προς βραχυχρόνια μίσθωση από εταιρίες. Βασικότερο όλων είναι η αποτροπή εκπλειστηριασμού πρώτης κατοικίας για χρέη στο Δήμο.

Ελεύθεροι Χώροι

Οι ελεύθεροι χώροι περιορίζονται όλο και περισσότερο, δημιουργώντας μία Αθήνα μη βιώσιμη. Οι περισσότεροι ελεύθεροι χώροι αποτελούν εκ προοιμίου πεδίο εμπορικής εκμετάλλευσης και εκποίησης για τις εκάστοτε Περιφερειακές διοικήσεις και Δημοτικές αρχές, ενώ κεκτημένα κινημάτων πόλης του παρελθόντος κινδυνεύουν να χαθούν ή έχουν ήδη χαθεί.

Όλοι και όλες εναντιωνόμαστε σε κάθε προσπάθεια εκποίησης/ιδιωτικοποίησης/ιδιωτικής διαχείρισης των ελεύθερων χώρων, διεκδικούμε μόνιμο προσωπικό στις ανά Κοινότητα υπηρεσίες πρασίνου, άνοιγμα όλων των παιδικών χαρών του δήμου και θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνει ενθάρρυνση χρήσεων κατοίκων στους ελεύθερους χώρους με παράλληλη δημιουργία Δημοτικών Αναψυκτήριων. Βασική είναι και η παροχή πόσιμου νερού σε μεγάλα πάρκα και πλατείες.

Καθαριότητα

Η Αθήνα είναι μια βρώμικη πόλη, μία πόλη όπου ο βαθμός ανακύκλωσης εξαρτάται από το περιεχόμενο της συμφωνίας με τον εκάστοτε ιδιώτη διαχειριστή των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων. Αντίθετα δε με τις εξαγγελίες των προηγούμενων χρόνων, ο Δήμος Αθηναίων έχει προχωρήσει στη δέσμευση πόρων για την υλοποίηση σταθμού μεταφόρτωσης σύμμεικτων απορριμμάτων -αντί για ενίσχυση των δράσεων ανακύκλωσης στην πηγή με παράλληλη δημιουργία δημοτικού κέντρου διαλογής- ενώ παράλληλα έγινε προσπάθεια συνεργασίας με τον Δήμο Ασπροπύργου για δημιουργία σταθμού διαχείρισης απορριμμάτων μία ανάσα από το ΧΥΤΑ Φυλής.

Η διαχείριση απορριμμάτων είναι υποχρέωση του Δήμου που οφείλει να καλύπτεται από τα -ήδη αυξημένα- δημοτικά τέλη στη λογική της ανταποδοτικότητας και όχι δικαιολογία για κερδοσκοπία. Η αποκομιδή και διαχείριση οφείλει να γίνεται αποκλειστικά από τον Δήμο βάσει ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης που θα περιλαμβάνει Δημοτικό Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, ενίσχυση της διαλογής στην πηγή με θετικά κίνητρα για τους πολίτες και ελέγχους στους μεγάλους παραγωγούς αποριμμάτων (κέντρα εστίασης, σουπερ μαρκετ κλπ), ένταξει της κομποστοποίησης (οικιακής και δημοτικής) στην καθημερινότητα της πόλης με την εισαγωγή καφέ κάδων ανακύκλωσης, διαρκή καμπάνια ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών στην χρήση των διαφορετικών κάδων, τη διαλογή των υλικών στο σπίτι και τη φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας (επανάχρηση, επαναξιοποίηση)

Η Ανυπότακτη Αθήνα στην εκλογική μάχη

Βασική αρχή της Ανυπότακτης Αθήνας είναι η ενότητα της αριστεράς. Σε αυτές τις εκλογές, δεν θέλαμε να συμβάλουμε στον περαιτέρω κατακερματισμό των δυνάμεων της Αριστεράς, δημιουργώντας άλλο ένα διακριτό Δημοτικό ψηφοδέλτιο. Ωστόσο, δεν εγκαταλείπουμε τη μάχη για τη διεκδίκηση της πόλης μας. Συμμετέχουμε στις εκλογές μόνο για τις Κοινότητες του Δήμου Αθηναίων. Και καλούμε ξανά, από την επόμενη ημέρα των εκλογών, όλες τις οργανώσεις και συλλογικότητες που έχουμε βρεθεί μαζί στους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, να δώσουμε μαζί τη μεγάλη μάχη για ζωή με αξιοπρέπεια.

Οι υποψήφιες/οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι της Ανυπότακτης Αθήνας

1η Δημοτική Κοινότητα

Ζερβός Πέτρος

Καλλογεροπούλου Μυρσίνη (Μυρτώ)

Κοντογιάννης-Μάνδρος Άγγελος

Κοτζαμάν Αχμέτ-Τζεμίλ

Κριτσοτάκης Αντρέας

Λίτος Βασίλειος

Μπαρσέφσκη Μαρία-Άννα (Μάνια)

Οικονομίδου Παναγιώτα-Μαρία (Γιώτα)

Σκαλίγκος Κωνσταντίνος

Σταυροπούλου Μαργαρίτα

Τράντος Ιωάννης-Άγγελος

Τσικαλουδάκη Χρυσάνθη (Χρύσα)

Τσιχριτζής Ελευθέριος

 Φυτράκη Ελένη-Λυδία

5η Δημοτική Κοινότητα

Βασιλειάδης Σταύρος

Βικελής Ανδρέας-Παναγιώτης

Γεωργιάδου Αναστασία (Νατάσα)

Γιαννούλης Βασίλειος

Καΐκα Μαρία-Χριστίνα (Μαρτίνα)

Κλείτσα Όλγα

Κολλιάς Γιώργος

Κρεμμύδα Ευαγγελία (Λίτσα)

Λένης Δημήτριος

Μπάρκας Δημήτριος

Μπόνια Αλίκη

Σταθάς Ελευθέριος

Τερζάκης Νικόλαος

Τριανταφυλλοπούλου Κωνσταντίνα-Άννα (Νάντια)

Χατζησταυρίδης Νικόλαος

6η Δημοτική Κοινότητα

Ακριβού Βασιλική

Βασιλόπουλος Νικόλαος

Γαρμπής Μάρκος

Ζαρκάδη Δάφνη

Κουτσούκος Κωνσταντίνος

Λαυτσής-Σκρέτας Γιώργος

Λημόνη Μαρία

Μαλεκάκης Ματθαίος (Μάνθος)

Μάνθιος Θωμάς

Μπενετάτος Σπυρίδων

Μπούσουλας Ζαχαρίας (Χάρης)

Ντουράκη Στέλλα

Πέτρου Παναγιώτης (Πάνος)

Τζοβάρα Ειρήνη

Τόλη Ελένη

7η Δημοτική Κοινότητα

Αγγελή Ναταλία-Ρωμίνα

Αργυρός Γεώργιος

Βελισσαρίου Ασπασία (Σίσσυ)

Δεμέστιχας Γρηγόριος

Θεοτοκάτου Μαρίζα

Καπόπουλος Οδυσέας-Μπάτης

Κατσορίδας Δημήτριος

Λεριάς Θωμάς

Λυκουργιάς Αθανάσιος (Θάνος)

Μουντούρης Χρήστος

Παπαγεωργίου Ουρανία (Ράνια)

Πλιάκος Γρηγόριος

Ράικου Σιβύλλα

Σιούγκρος Δημήτριος

Στεφανοπούλου Διονυσία