Με απόφαση του εμπορικού και του εμποροϋπαλληλικού συλλόγου Πάτρας διοργωνώθηκε την Κυριακή 19/1/2014 κινητοποίηση ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των εμπορικών μαγαζιών μερικές Κυριακές του χρόνου.

Κόσμος από κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς, από σωματεία, δημοτικές παρατάξεις της αριστεράς  καθώς και άνεργοι από την Κίνηση Ανέργων και ανασφάλιστων Πάτρας στήριξαν την εν λόγω κινητοποίηση μιας και όπως σημειώθηκε "είναι προφανές ότι οι μόνοι που επωφελούνται από αυτό το μέτρο είναι οι μεγάλοι επιχειρηματίες, μιας και αφενός οι εργαζόμενοι χάνουν την μοναδική ημέρα ξεκούρασης και αφετέρου ο  λόγος που δεν καταναλώνει ο κόσμος είναι τα πενιχρά εισοδήματα με αποτέλεσμα τα λειτουργικά έσοδα των μικρών επιχειρηματιών που θα άνοιγαν τα μαγαζιά τους θα ήταν  μεγαλύτερα από τα έσοδά τους". 

Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε που η συντριπτική πλειοψηφία των μαγαζιών που άνοιξε την Κυριακή ήταν μεγάλα καταστήματα και αλυσίδες (καταστήματα στα οποία επικρατεί συνήθως και καθεστώς τρομοκρατίας για τους εργαζόμενους), ενώ η προσέλευση των καταναλωτών ήταν εξαιρετικά μειωμένη σε σχέση με μια καθημερινή. 

Τη συγκέντρωση ακολούθησε μικρή πορεία στο κέντρο της πόλης, καθώς και μοίρασμα φυλλαδίων του εμπορικού  & εμποροϋπαλληλικού συλλόγου έξω από κάθε κατάστημα που λειτουργούσε. Η πίεση που ασκήθηκε έφτασε στο σημείο να κλείσει μέχρι και υποκατάστημα μεγάλης αλυσίδας.

Είναι σαφές ότι το άνοιγκα των εμπορικών μαγαζιών για μερικές Κυριακές το μήνα, είναι μόνο ένα βήμα σε μια συνολική προσπάθεια ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας και αύξησης της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών από μέρους της κυβέρνησης. Η πάλη για την υπεράσπιση του αναφαίρετου δικαιώματος της Κυριακάτικης Αργίας είναι διαρκής και περνάει μέσα από την παρέμβαση  και  το στήσιμο αγωνιστικών σωματείων σε μεγάλα (και όχι μόνο) εμπορικά καταστήματα που οι εργαζόμενοι δουλεύουν ανασφάλιστοι υπό καθεστώς τρομοκρατίας, μέσα από την προσπάθεια για καλύτερο συντονισμό με φορείς και σωματεία, μέσα από τη σύνδεση με τους επιμέρους αγώνες που δίνονται αυτή τη στιγμή στους χώρους εργασίας και στις γειτονιές, μέσα από το συνολικό σύνθημα "όχι στον εργασιακό μεσαίωνα - ανατροπή της κυβέρνησης τώρα". 

Πάτρα 19/1/2014 - Βασίλης Παπασημακόπουλος

Πάτρα 19/1/2014 - Βασίλης Χατζηλάμπρου

Πάτρα 19/1/2014 - Χρήστος Πατούχας

Ετικέτες