Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, το Δίκτυο 21, το τουρκικό πραξικόπημα και «για δες καιρό που διάλεξαν» οι συνεντεύξεις απόστρατων και εθνικιστών.

Είχε καιρό να παρέμβει στη δημόσια, πολιτική σκηνή, ο γνωστός και διάσημος ποινικολόγος και παλιός βουλευτής της ΝΔ, Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Έκρινε σκόπιμο, όμως, να μας υπενθυμίσει την παρουσία του, με αφορμή την προσγείωση των 8 αιτούντων άσυλο τούρκων στρατιωτικών στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, ώρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν.

 

Προτού καν σχεδόν κατέβουν από το ελικόπτερο, με δημόσια ανακοίνωση του, ο Λυκουρέζος τοποθετήθηκε για το ζήτημα (ποιος τον ρώτησε, αλήθεια!;) προτείνοντας ως οδό «λύσης» της διαφαινόμενης κρίσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, την τήρηση των κανόνων της ελληνικής έννομης τάξης και της διεθνούς νομιμότητας. Η δήλωση θα μπορούσε να θεωρηθεί τόσο ως ουδέτερη τοποθέτηση ενός κατά τα άλλα εξαφανισμένου εδώ και καιρό δημόσιου άνδρα όσο και ως αυτοπροβολή ενός εν δυνάμει νομικού εκπροσώπου των «8», εφόσον αυτοί γνωρίζουν την ύπαρξη του και επιδιώκουν τη συνεργασία μαζί του.

 

Ο Λυκουρέζος επανήλθε δύο μέρες μετά, νουθετώντας ουσιαστικά τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα και υποδεικνύοντας του ότι κακώς προβαίνει σε δηλώσεις υποστηρικτικές του αιτήματος της τουρκικής κυβέρνησης για άμεση έκδοση των «8», χωρίς εν προκειμένω να έχει καν προηγηθεί η νόμιμη διοικητική και δικαστική οδός εξέτασης των δικών τους αιτημάτων ασύλου. Μια τέτοια τοποθέτηση – σε διπλό χρόνο – τείνει να δικαιώσει την υπόθεση ότι ο Λυκουρέζος αυτοπροβάλλεται και πλασάρεται σαν νομικός συμπαραστάτης και εκπρόσωπος των «8», γεγονός όμως που προκαλεί και ερωτηματικά, καθώς ο γνωστός ποινικολόγος είναι και γνωστός πολιτικός, συνιδρυτής του εν υπνώσει και σε αδράνεια ευρισκόμενου εθνικιστικού Δικτύου 21, του, μεταξύ άλλων, «τουρκοφαγικού» Δικτύου 21.

 

Ποιο, επομένως και ακριβώς, είναι το κίνητρο ενός δικηγόρου, πατενταρισμένου εθνικιστή και κινούμενου στις παρυφές του φάσματος της «όλης» Ακροδεξιάς, όταν σπεύδει να πάρει θέση ακαριαία σε ένα τέτοιο φλέγον ζήτημα; Ταυτόσημη τοποθέτηση, πιο «ουδέτερη» και άχρωμη πάντως, και πάντα στο πλαίσιο της τήρησης των κανόνων διεθνούς νομιμότητας, έκρινε σκόπιμο να κάνει και ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος, ο οποίος όμως έχει, μεταξύ άλλων, κάτι κοινό με τον Λυκουρέζο: Υπήρξε και αυτός συνιδρυτικό μέλος του Δικτύου 21.

 

Ποιο, επομένως και ακριβώς, είναι το κίνητρο, δύο τουλάχιστον γνωστών και προβεβλημένων στελεχών του Δικτύου 21 όταν διά του Τύπου φροντίζουν να πάρουν θέση (ακαριαία και άμεσα) για το ζήτημα του ασύλου των «8», όταν κατά τα άλλα έχουν σιωπήσει για παράδειγμα σε παλαιότερες αλλά και πρόσφατες απελάσεις κούρδων και αριστερών αγωνιστών και τις επιστροφές τους στα λευκά κελιά των τουρκικών φυλακών;

 

Σήμερα, ήρθε το κερασάκι στην τούρτα. Από τον «ενημερωτικό» ιστότοπο Newsbomb, συμφερόντων Γιαννακόπουλου που προβάλλει – όπως είναι «φυσικό» και... λογικό - τις δραστηριότητες, τις θέσεις, τις τοποθετήσεις και τις αντιλήψεις του γνωστού ακροδεξιού δικηγόρου (του) , άλλοτε γενικού γραμματέα της συγκυβέρνησης Σαμαρά  - Βενιζέλου, νυν συντονιστή του κόμματος «Εθνική Ενότητα», Τάκη Μπαλτάκου, πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη αποκλειστικής συνέντευξης ενός απόστρατου αντιστράτηγου, του Κωνσταντίνου Ζιαζιά. Ο Ζιαζιάς, αφού πρώτα μεν δηλώνει ότι «καλό θα ήταν να κοιτάμε μόνο τα του οίκου μας και να φροντίζουμε την ετοιμότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων», μετά, πετάει την «οβίδα»: «Με τόσο βαθιά διαιρεμένο τον στρατό κανένας ηγέτης δεν πρέπει να κοιμάται ήσυχος. Ο Ερντογάν δεν θα βγάλει τη χρονιά»! Δεν κρίνει πάντως σκόπιμο να μας διαφωτίσει πως προκύπτει αυτό το συμπέρασμα, αυτή η εκτίμηση, που ουσιαστικά φωτογραφίζει την πιθανότητα νέου, στρατιωτικού πραξικοπήματος, αυτή τη φορά μάλιστα, ολοκληρωμένου, πετυχημένου και διαλυτικού των υπολειμμάτων της τουρκικής δημοκρατίας. Συνεχίζει πάντως να τοποθετείται επί του προκειμένου, εκτιμώντας ότι «ο τουρκικός στρατός είναι βαθιά διαιρεμένος και υπάρχει βαθιά διχόνοια και στην τουρκική αστυνομία», κατάσταση που κατά τον απόστρατο αντιστράτηγο, εγκυμονεί κινδύνους για «ανεξέλεγκτες καταστάσεις» σε ένα από τα πλέον αγαπημένο θέματα κάθε (ακρο)δεξιού ένστολου ή πολιτικού άνδρα, τους πρόσφυγες. Ο Ζιαζιάς είναι κατηγορηματικός σε αυτό το σκέλος και δεν αφήνει αμφιβολίες για το τι θα επιθυμούσε: «Ο στρατός και όλες οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να φυλάξουν τα σύνορα μας, να ασφαλίσουμε τα σύνορα μας. Το Σύνταγμα», συνεχίζει ο απόστρατος, «έδωσε αυτό τον ρόλο μόνο στις ένοπλες δυνάμεις μας».

 

Ο αντιστράτηγος Ζιαζιάς, λοιπόν, λέει τα παραπάνω σε ιστότοπο που απηχεί τις εθνικιστικές, ακροδεξιές και μισαλλόδοξες θέσεις του πρώην στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Τάκη Μπαλτάκου. Παρένθεση: Τι κοινό έχουν Μπαλτάκος, Λυκουρέζος, Συρίγος; Υπήρξαν συνιδρυτικά μέλη του Δικτύου 21, του μεταξύ άλλων, «τουρκοφαγικού» Δικτύου 21, μαζί με τον έτερο στενό συνεργάτη του Σαμαρά και εξ απορρήτων του, Χρύσανθο Λαζαρίδη, καθώς και τον επικεφαλής πια του κόμματος της «Νέας Δεξιάς», Φαήλο Κρανιδιώτη.

 

Το Δίκτυο 21 λοιπόν, έκανε αισθητή την παρουσία του αυτές τις μέρες. Γενικά, μετά την Παρασκευή το βράδυ υπήρξε έντονη και διαδικτυακή κυρίως κινητικότητα από το σύνολο της ελληνικής ακροδεξιάς, που ουσιαστικά φάνηκε να στηρίζει (ψευδώνυμα, έμμεσα, με μισόλογα) τους στρατιωτικούς κύκλους, που κίνησαν τα νήματα του πραξικοπήματος στην Τουρκία. Διόλου παράδοξα, οι εν Ελλάδι εθνικιστές και πατριδοκάπηλοι, οι έμποροι του εθνικισμού και του φανατισμού βρέθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος με τους επίδοξους πραξικοπηματίες και τους αντίστοιχους κύκλους στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Είναι φανερό ότι υπάρχουν γέφυρες αλληλοκατανόησης και κοινών αντιλήψεων, αντιλήψεων διχασμού και σπαραγμού των εργαζόμενων λαών και υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών και των λαϊκών κατακτήσεων.

 

Θα πρέπει να σταθούμε όμως ιδιαίτερα στην επανενεργοποίηση και δημόσια επανεμφάνιση απόστρατων αξιωματικών τύπου Ζιαζιά, που διετέλεσε μεταξύ άλλων και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και εκθειάζεται στους (παρα)στρατιωτικούς διαδρόμους ως ιδιαίτερα «μάχιμος μαυροσκούφης» και «εθνικά ευαίσθητος» με αδυναμία στην εθνικιστική ατζέντα που αφορά τη Θράκη, το Αιγαίο και βέβαια τους πρόσφυγες. Ο Ζιαζιάς δεν φείδεται δημόσιων τοποθετήσεων τα τελευταία χρόνια, έχοντας πάντα ένα μοτίβο «εθνικής πνοής και ενότητας», ενώ διαθέτει και μόνιμο βήμα παρουσίας σε ιστότοπους και διαδικτυακά κανάλια, που ασχολούνται με τη θεματολογία των ενόπλων δυνάμεων και εμφανίζεται ως τακτικός συνομιλητής όχι μόνο του Τάκη Μπαλτάκου, αλλά και του Κώστα Καραμανλή, τον οποίο επισκέπτεται στο πολιτικό του γραφείο στην πλατεία Μαβίλη.

 

Παράλληλα, ο Ζιαζιάς απαρτίζει μαζί με τους πρώην αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, Μιχάλη Κωσταράκο και Φραγκούλη Φράγκο ένα ιδιότυπο τρίγωνο πολυπραγμόνων πρώην αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, που κατά καιρούς (παρα) στρατιωτικοί και (παρα) πολιτικοί κύκλοι θα τους ήθελαν στην πρώτη γραμμή και της πολιτικής σκηνής, προκειμένου, όπως υποστηρίζεται, να σπάσει η απομόνωση και η σιωπή των υψηλόβαθμων αξιωματικών, η οποία έχει επιβληθεί «τιμωρητικά» στο στράτευμα μετά την πτώση της χούντας. Ο Κωσταράκος αυτή τη στιγμή, είναι επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Φράγκος δεν έχει κλείσει ποτέ την πόρτα στο να στραφεί πιο ενεργά στην πολιτική, ο Ζιαζιάς συνομιλεί και ομιλεί επί παντός επιστητού με «εθνικό» πρόσημο, ενώ τα επιτελικά, πολιτικά σχέδια πολλών σεσημασμένων ακροδεξιών για «στρατιωτικό, επικεφαλής ενωτικού, δεξιού εγχειρήματος» δεν έχουν εγκαταλειφθεί και φυσικά σε αυτά δεν έχει κρύψει ότι πρωταγωνιστεί ο Τάκης Μπαλτάκος... Η κατάσταση στην Τουρκία φαίνεται να αναζωπυρώνει το ελληνικό πολιτικοστρατιωτικό ενδιαφέρον για ενεργότερη ανάμειξη των καθ' ημάς στρατιωτικών και στα πολιτικά πράγματα.

 

*Ο Παλαιός Πολεμιστής υπήρξε μαρξιστική εφημερίδα των Ενώσεων Παλαιών Πολεμιστών, που ίδρυσε και διηύθυνε τα χρόνια μετά τη μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή, ο Παντελής Πουλιόπουλος. Στο Rproject θα επανεμφανίζεται η υπογραφή αυτή όταν ανακύπτουν θέματα επικαιρότητας στο πεδίο των ενόπλων δυνάμεων.

 

 

Ετικέτες