Νέα περιβαλλοντική απειλή και σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Δυτικής Αττικής συνιστά η πρόθεση της Κυβέρνηση (Υπουργείο Περιβάλλοντος) και της Περιφέρειας Αττικής να δημιουργήσει χωματερή στο λατομείο Μουσαμά, 1000 μόλις μέτρα από το κέντρο της Πετρούπολης.

Μετά την απόφαση για νέα επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής (ο οποίος πλέον έχει υπερβεί τα όρια της αντοχής του), η λύση που επιλέγει η “οικολογική” και “αριστερή” Κυβέρνηση είναι να ανοίξει νέες χωματερές, δημιουργώντας νέες περιβαλλοντικές “βόμβες” δίπλα σε κατοικημένες περιοχές.

Ο Δήμος και αρκετοί φορείς της πόλης έχουν κινητοποιηθεί και αντιδράσει σε αυτά τα σχέδια, ωστόσο η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου της Πετρούπολης παραμένει χωρίς ενημέρωση και αμέτοχη.

Ζητούμενο είναι η ευαισθητοποίηση-ενημέρωση των κάτοικων της Πετρούπολης σχετικά με την σοβαρότητα του προβλήματος και της ανάγκης να πάρουν οι ίδιοι την υπόθεση στα χέρια μας, χωρίς να περιμένουν “μαγικές” λύσεις από επίδοξους “σωτήρες /προστάτες”.

Με αυτό το σκεπτικό, δημιουργήθηκε από πολίτες της Πετρούπολης η κίνηση “ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP-Πολίτες εν δράσει”, η οποία έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο αρκετά μαζικές συνελεύσεις. Πρόθεση της πρωτοβουλίας είναι να αναδείξει το ζήτημα, ως πρόβλημα που απαιτεί την άμεση και μαχητική “εμπλοκή”-παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα.

Η σοβαρότητα του προβλήματος απαιτεί ενωτική διάθεση, καλόπιστη συνεργασία όλων των Φορέων και κοινή προσπάθεια  για κινητοποίηση της βάσης, του λαού της Πετρούπολης, ο οποίος είναι και η πραγματική δύναμη. Δύναμη που σε συντονισμό με αντίστοιχα γειτονικά και άλλα περιβαλλοντικά κινήματα μπορεί να θέσει φραγμό στα καταστροφικά σχέδια της Κυβέρνησης και να επιβάλει λύσεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Η κίνηση πολιτών “ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP-Πολίτες εν δράσει” σχεδιάζει ήδη τη διοργάνωση στο αμέσως προσεχές διάστημα, μιας ανοικτής ενημερωτικής εκδήλωσης τεκμηρίωσης, σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων και τους τρόπους που θα έπρεπε να επιλέγονται αντί της συνεχούς δημιουργίας νέων χωματερών.