Σε αγωνιστική αναμονή οι εργαζόμενοι.

Οι το­πι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις σε πολ­λούς δή­μους για τα Μέσα Ατο­μι­κής Προ­στα­σί­ας (ΜΑΠ) συ­νε­χί­ζο­νται. Τε­λευ­ταίο πα­ρά­δειγ­μα ο πο­λυ­ή­με­ρος αγώ­νας στο Δήμο Ζω­γρά­φου. Εκεί η δη­μο­τι­κή αρχή (ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ) αρ­νεί­ται τα τε­λευ­ταία χρό­νια να χο­ρη­γή­σει στους ερ­γα­ζό­με­νους τα ΜΑΠ και το γάλα που δι­καιού­νται.

Στους ΟΤΑ αυτοί που δι­καιού­νται ΜΑΠ δεν είναι όλοι οι ερ­γα­ζό­με­νοι. Είναι όσοι δου­λεύ­ουν στις χω­μα­τε­ρές και στην κα­θα­ριό­τη­τα, οι ερ­γα­ζό­με­νοι σε νε­κρο­τα­φεία, ύδρευ­ση, απο­χέ­τευ­ση, αφο­δευ­τή­ρια, άρ­δευ­ση, μη­χα­νο­λο­γι­κό, οδο­ποι­ία, ηλε­κτρο­φω­τι­σμό, συ­νερ­γεία συ­ντή­ρη­σης και στάθ­μευ­σης των απορ­ριμ­μα­το­φό­ρων, κή­πους, παι­δι­κές χαρές, παι­δι­κούς σταθ­μούς κ.α. Όχι προ­φα­νώς οι διοι­κη­τι­κοί υπάλ­λη­λοι. Τα ΜΑΠ είναι είδη έν­δυ­σης όπως που­λό­βερ μάλ­λι­να για το κρύο, γά­ντια, μπο­τά­κια, πα­πού­τσια, αντα­να­κλα­στι­κά γι­λέ­κα, κράνη κ.ά. και επί­σης είδη υγιει­νής όπως το σα­πού­νι και ένα λίτρο γάλα την ημέρα. Τέλος, ση­μα­ντι­κές είναι και οι προ­λη­πτι­κές ια­τρι­κές εξε­τά­σεις και τα εμ­βό­λια.

Μι­λώ­ντας με ερ­γα­ζό­με­νο στο δήμο μάς δή­λω­σε: «Ακόμη και τα γά­ντια δό­θη­καν μόνο ύστε­ρα από ατύ­χη­μα που είχε συ­νά­δελ­φος συμ­βα­σιού­χος στην κα­θα­ριό­τη­τα. Και με αυτό πί­στε­ψε ότι οι υπο­χρε­ώ­σεις της είχαν τε­λειώ­σει. Αγνό­η­σε δη­λα­δή όλες τις ανά­γκες του προ­σω­πι­κού αλλά και το γε­γο­νός ότι δου­λεύ­ου­με κάθε μέρα με μη­χα­νο­λο­γι­κό εξο­πλι­σμό πα­λιάς τε­χνο­λο­γί­ας και σπά­νια συ­ντη­ρη­μέ­νο. Συν­θή­κες δη­λα­δή που δεν μας πα­ρεί­χαν ασφά­λεια και η ζωή μας ήταν κα­θη­με­ρι­νά σε κίν­δυ­νο.

Ο ξε­κά­θα­ρος στό­χος της δη­μο­τι­κής αρχής, ακο­λου­θώ­ντας τις προ­στα­γές των μνη­μο­νί­ων που εφαρ­μό­ζει η κυ­βέρ­νη­ση, ήταν και είναι να “ξε­φορ­τω­θεί” ολό­κλη­ρες υπη­ρε­σί­ες, που μέσα από την απα­ξί­ωσ, δεν θα μπο­ρούν να προ­σφέ­ρουν ποιο­τι­κές υπη­ρε­σί­ες στους δη­μό­τες. Απο­τέ­λε­σμα όλοι να δε­χθούν εύ­κο­λα το πέ­ρα­σμα αυτών των υπη­ρε­σιών στους ιδιώ­τες, χωρίς αντι­δρά­σεις.

Οι ερ­γα­ζό­με­νοι στο Δήμο Ζω­γρά­φου αρ­νη­θή­κα­με αρ­χι­κά να πα­ρέ­χου­με ερ­γα­σία όσο δεν μας χο­ρη­γού­σε ο δήμος τα ΜΑΠ. Η αποχή αυτή κρά­τη­σε 7 μέρες, ως και την Πέμ­πτη 2 Φλε­βά­ρη, όταν και η δη­μο­τι­κή αρχή πιε­σμέ­νη από τον αγώνα μας απο­φά­σι­σε να δε­χθεί τα αι­τή­μα­τά μας. Βέ­βαια η άμεση ικα­νο­ποί­η­ση αφο­ρού­σε μόνο τους ερ­γα­ζό­με­νους στην κα­θα­ριό­τη­τα, που την Πα­ρα­σκευή 3 Φλε­βά­ρη ξε­κί­νη­σαν την απο­κο­μι­δή των σκου­πι­διών. Για όλους τους υπό­λοι­πους υπάρ­χει η δέ­σμευ­ση ότι τα ΜΑΠ θα χο­ρη­γη­θούν την Τρίτη 7 Φλε­βά­ρη.

Ο αγώ­νας μας έδει­ξε ότι όταν οι ερ­γα­ζό­με­νοι το απο­φα­σί­σου­με κα­νέ­νας δεν μπο­ρεί να παί­ξει με τη ζωή μας και τις ανά­γκες μας. Μπο­ρού­με να βά­ζου­με σε κί­νη­ση τα σω­μα­τεία ακόμη και όταν οι συ­σχε­τι­σμοί στα ΔΣ είναι αρ­νη­τι­κοί. Στο Δήμο Ζω­γρά­φου η πλειο­ψη­φία του ΔΣ είναι προ­σκεί­με­νη σε δη­μο­τι­κή αρχή και κυ­βέρ­νη­ση.

Αν η δή­μαρ­χος δεν δώσει τε­λι­κά τα ΜΑΠ σε όλους όσους τα δι­καιού­νται, χρειά­ζε­ται άμεση συ­νέ­χι­ση των κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων και είναι βέ­βαιο ότι μπο­ρού­με αν αντι­με­τω­πί­σου­με τους ερ­γο­δό­τες μας συλ­λο­γι­κά και μα­χη­τι­κά, μπο­ρού­με να κερ­δί­ζου­με, μπο­ρού­με να ανα­τρέ­που­με τα δε­δο­μέ­να».

Το πρό­βλη­μα με τη χο­ρή­γη­ση των ΜΑΠ υπάρ­χει και σε άλ­λους δή­μους. Ό,τι κα­τά­φε­ραν οι ερ­γα­ζό­με­νοι στου Ζω­γρά­φου χρειά­ζε­ται να με­τα­δο­θεί και να γίνει αγώ­νας και στους υπό­λοι­πους.

Ετικέτες