Πραγματοποιήθηκε, με πολύ μεγάλη συμμετοχή, το Σάββατο 9 Μάη η προαναγγελθεισα συνάντηση κομματικών μελών και στελεχών στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΙΑΝΙΑΣ με αντικείμενο την κατάσταση στην ΠΦΥ και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής. Θυμίζουμε ότι η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία μελών των οργανώσεων Παιανίας, Κορωπιου, Σπάτων και Μαρκοπουλου.

Στην συγκέντρωση ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και παρευρέθηκαν με παρεμβάσεις η σ. Γιάννα Γαϊτάνη (βουλευτής, μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων), ο σ. Μάκης Μαντάς εκ μέρους της γραμματείας του τμήματος υγείας του κόμματος και υπεύθυνος για την ΠΦΥ, η σ. Αγγελική Ράπτη υπεύθυνη του τομέα υγείας της Ν.Ε. Ανατολικής Αττικής, στελέχη της Ν.Ε. Ανατολικής Αττικής και πάνω από 50 σύντροφοι, μέλη των Ο.Μ., των ενδιαφερόμενων περιοχών  (εκτός από τις προαναφερόμενες οργανώσεις συμμετείχαν και σύντροφοι από Λαύριο, Μενίδι, Παλλήνη και Μαραθώνα).

Στη συνάντηση έγινε μια μεγάλη και διεξοδική συζήτηση κατά την οποία διαπιστώθηκε η τραγική κατάσταση που επικρατεί στα Κ.Υ. της περιοχής αλλά και γενικότερα η πλήρης διάλυση των πρωτοβάθμιων δομών  και γενικότερα, του ΕΣΥ που επέφεραν οι μνημονιακες πολιτικές στα χρόνια που πέρασαν.

Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν σύντροφοι-κάτοικοι των αντιστοίχων περιοχών μεταφέροντας την απογοητευτική εικόνα τόσο από την υπολειτουργία των Κ.Υ., όσο και από την αγανάκτηση και απόγνωση των πολιτών για τις παρερχόμενες υπηρεσίες.

Αποτυπώθηκε δε με τον καλύτερο τρόπο τόσο η επίκριση, όσο και η απαίτηση των πολιτών για την άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων από την κυβέρνηση.

Τοποθετηθήκαν ακόμη και εργαζόμενοι των Κ.Υ. οι οποίοι περιεγραψαν με ανάγλυφο τρόπο τα τραγικά προβλήματα που κυρίως αφορούν την δραματική έλλειψη προσωπικού, και την έλλειψη αναλώσιμου υγειονομικού υλικού που καθιστούν την λειτουργία των Κ.Υ. έναν καθημερινό Γολγοθά του προσωπικού αλλά και των εθελοντών πολιτών που πολλές φορές διαθέτουν την γνώση η την εργασία τους για να σταθουν όρθια τα Κ.Υ. και να μην καταρρεύσουν (τεχνική υποστήριξη, καθαριότητα κλπ). Ακουστηκαν μάλιστα και εκκλήσεις από εργαζόμενους που δουλεύουν χρόνια σ αυτές τι δομές αλλά και από συντρόφους γιατρούς που εργάζονται στην περιοχή ότι «ο κόσμος στην κυριολεξία πεθαίνει και δεν μπορεί να περιμένει ούτε μέρα».

Στην συνάντηση διαπιστώθηκαν  και καταγράφηκαν για μια ακόμη φορά ένα-ένα τα βασικά προβλήματα για κάθε ένα από τα ΚΥ Κορωπιου, Μαρκοπουλου και Σπατων ενώ έγινε εκτενής αναφορά και για το Κ.Υ. στο Λαύριο. Τέθηκαν ακόμα και νέα ζητήματα όπως η ανάγκη για δημιουργία Κ.Υ. στο Μενίδι,  η απαίτηση για διάθεση στα ίδια τα Κ.Υ. ασθενοφόρων ώστε να μην «χάνονται» όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε ανθρώπινες ζωες, ενώ υποστηρίχθηκε από συντρόφους ακόμη και η ανάγκη για την δημιουργία μεγάλου Περιφερειακού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική.

Τέλος, έγινε εκτενής αναφορά και συζήτηση-ενημέρωση για τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος μας τόσο γενικότερα για το ΕΣΥ, όσο και, κυρίως και ειδικότερα, για την πρωτοβάθμια και τα Κ.Υ, με ταυτόχρονη ανάλυση της καταστροφής που επέφεραν στο ήδη αποδυναμωμένο σύστημα υγείας οι μνημονιακες πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων του νεοφιλελευθερισμού που θεωρούν την υγεία εμπόρευμα και επιχειρηματικό προϊόν στην υπηρεσία της αύξησης των κερδών των δανειστών και των επιχειρήσεων (μείωση χρηματοδότησης, κλείσιμο νοσοκομείων, απομάκρυνση υγειονομικών υπαλλήλων, αύξηση συμμετοχής στις εξετάσεις και στα φάρμακα, αύξηση των ανασφάλιστων πολιτών, έμφαση και «εξυπηρέτηση» του ιδιωτικού τομεα κλπ).

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Συντρόφισσες/φοι,

Στην πλούσια συζήτηση που έγινε αποτυπώθηκε με τον πιο δραματικό τρόπο η  αγωνία των συντρόφων για το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης και των Κ.Υ. και ταυτόχρονα συνομολογηθηκε απόλυτα, ότι το ζήτημα αυτό, το πρόβλημα της διάσωσης των Κ.Υ., πρέπει να αποτελέσει κεντρικό ζήτημα δράσης των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Συμφωνήθηκε απόλυτα ότι η ανατροπή των μνημονιακων πολιτικών που διέλυσαν την δημόσια υγεία δεν αφορά μόνο το έργο της κυβέρνησης μας αλλά πρωτίστως αφορά την βάση του κόμματος μας, κάθε αγωνιστή της αριστερας, και κυρίως, κάθε Έλληνα πολίτη.

Σε αυτή τη γνωστή και ταυτόσημη με την ιστορία μας λογική αποφασίσαμε ομόφωνα ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρωτοστατήσουμε στη δημιουργία ενός μεγάλου μετώπου αντίστασης του λαού μας, απέναντι στους εκβιασμούς των κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε. και των διεθνών τοκογλύφων που ζητούν τη διατήρηση των μνημονιακών πολιτικών που αποδείχτηκαν καταστροφικές για την δημόσια υγεία και τα Κ.Υ.των περιοχών μας.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου( συγκρότηση του μετώπου) αποφασίστηκε ομόφωνα να απευθύνουμε ένα πλατύ κάλεσμα στους πολίτες, στους εργαζόμενους των Κ.Υ. και στους φορείς της περιοχής μας σε μια

πλατιά λαϊκή συνέλευση το Σάββατο 6 Ιούνη ( ο χώρος θα προσδιορισθεί τις επόμενες ημέρες).

Δεσμευθήκαμε ώστε οι παρευρισκόμενοι να δουλέψουμε όλοι μαζί για την οργάνωση αυτής της μεγάλης συνέλευσης.

Ο τομέας υγείας της Ν.Ε. και μέλη των οργανώσεων της Ανατολικής Αττικής (καλούνται τα συντονιστικά να ορίσουν δύο συντρόφους από κάθε Ο.Μ.), θα αποτελέσουν την οργανωτική επιτροπή που θα οργανώσει και θα συντονίσει τη δράση μας ώστε να εξασφαλίσουμε μια μεγάλη και μαζική συμμετοχή στη λαϊκή συνέλευση, στην οποία, χωρίς εφησυχασμούς και αναθέσεις, θα αποφασίσουμε τις περαιτέρω πρωτοβουλίες και δράσεις μας, βάζοντας μάλιστα στόχους που είναι σε απόλυτη συμφωνία με τις επεξεργασμένες θέσεις του τμήματος υγείας του κόμματος.

Στόχους που αφορούν και ταυτίζονται με τις θέσεις και τις αξίες της αριστεράς.

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό προτείνουμε ένα πλαίσιο διεκδικήσεων προς την  συνέλευση της 6ης Ιούνη (πλαίσιο που είναι και ήταν ταυτόχρονα διαχρονικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ) και συνοψίζονται κυρίως στα εξής:

  1. Αύξηση της χρηματοδότησης για την Υγεία
  2. Προσλήψεις όλου του απαραίτητου ιατρικού και μη προσωπικού, έτσι όπως αυτό καθορίζεται στα οργανογράμματα των Κ.Υ., έστω κι αν αυτά υπολείπονται των σύγχρονων υγειονομικών αναγκών ( αύξηση τοπικών πληθυσμών), ώστε να εξασφαλιστεί και να αναβαθμιστεί άμεσα η λειτουργία τους.
  3. Αποσύνδεση των Κ.Υ. από τις ΥΠΕ και επανασύνδεση τους με νοσοκομεία αναφοράς στο πλαίσιο της πολιτικής ενός ολοκληρωμενου  πυκνού δικτύου Κ.Υ. διασυνδεόμενων με μεγάλα νοσοκομεία
  4.  Άνοιγμα των τοπικών πρωτοβάθμιων δομών που έκλεισαν (ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ) με ταυτόχρονη εξασφάλιση της πρόσβασης σ αυτές και γενικότερα στο ΕΣΥ όλων, ανεξαιρέτως των πολιτών χωρίς κανενός είδους αποκλεισμούς
  5. Εξασφάλιση και αποκατάσταση όλων των υποστηρικτικών λειτουργιών των Κ.Υ. ώστε αυτά να είναι σε θέση να λειτουργούν αξιοπρεπώς
  6. Θεσμοθέτηση κοινωνικού ελέγχου με την συμμετοχή των εργαζόμενων και φορέων των τοπικών κοινωνιών στη διοίκηση των Κ.Υ.
  7. Ανάπτυξη και λειτουργία δημοτικών ιατρείων (αναμόρφωση του σχετικού νομικού πλαισίου- πόροι) με ταυτόχρονη ένταξη τους στο γενικότερο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας
  8. Καθιέρωση ουσιαστική και λειτουργική, επιτέλους, του θεσμού του οικογενειακού γιατρού
  9. Άμεση ουσιαστική μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις διαγνωστικές εξετάσεις και στα φάρμακα ( ιδιαίτερα για το φάρμακο η συμμετοχή των ασθενών αυξήθηκε από το 12 στο 34 % σε πολλές περιπτώσεις την τελευταία 5 ετια).

Τομέας Υγείας ΝΕ  Ανατολικής Αττικής

Επιτροπή Πρωτοβουλίας ΟΜ Παιανίας, Κορωπίου,Σπάτων, Μαρκοπούλου

Ετικέτες