Με μεγάλη επιτυχία έγινε στη Θεσσαλονίκη η παρουσίαση του βιβλίου "Έτος Ένα της Ρώσικης Επανάστασης" του Βίκτωρ Σερζ. Στην παρουσίαση που συνδιοργανώθηκε από τις εκδόσεις Red Marks και το καφέ Μανιφέστο και έγινε στο φιλόξενο χώρο του, στις 5/7, μίλησαν οι Γιώργος Γκίμτσας, Χρήστος Λάσκος και Αντώνης Νταβανέλος.

Ο Γιώργος Γκίμτσας μίλησε για τη σημασία της πολιτικής συγκρότησης, είπε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο γραμμένο με ευχάριστο τρόπο που αναδεικνύει όμως μια σειρά πολιτικά διακυβεύματα. Παρουσίασε σημεία του βιβλίου επιχειρώντας να τα αναδείξει. Ο τρόπος συγκρότησης του Κόκκινου στρατού, η εμπλοκή των απλών ανθρώπων στη δημιουργία της Ρώσικης Επανάστασης, η δημοκρατικότητα του Μπολσεβίκικου κόμματος, η σχέση μαζών και κόμματος,ο ρόλος του Λένιν, ήταν κάποια από τα σημεία που ανέδειξε. Ταυτόχρονα συνέδεσε τα καθήκοντα της σημερινής περιόδου με τη τον τρόπο δουλειάς των Μπολσεβίκων που όπως είπε είναι αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα.

Ο Χρήστος Λάσκος μίλησε για το σημαδιακό της βιβλιοπαρουσίασης να γίνεται στις 5 Ιούλη, δύο ακριβώς χρόνια μετά το δημοψήφισμα, και το μήνα που οι αριστεροί εσέροι εγκατέλειψαν την κυβέρνηση που από κοινού στήριζαν με τους Μπολσεβίκους. Είπε ότι το βιβλίο είναι γραμμένο εν βρασμό και ότι είναι ένα βιβλίο όπου τα συναισθήματα παίζουν ρόλο, ενώ δεν πρόκειται για ακαδημαϊκή διατριβή. Ανέδειξε από τη μεριά του τα σημεία του βιβλίου που σχετίζονταν με τη συνθήκη του Μπρεστ Λιτόφσκ (που είχε χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για την αλλαγή στρατοπέδου του ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και για την αφέλεια των Μπολσεβίκων που απελευθέρωναν τους εχθρούς τους, το ρόλο της κόκκινης τρομοκρατίας, κ.α.

Ο Αντώνης Νταβανέλος ξεκίνησε μιλώντας για την πληρότητα της έκδοσης που περιλαμβάνει τόσο τους προλόγους του 1930 και 1938 όσο και τον επίλογο του 1947 για τον έντονο αγνωστικισμό που κυριαρχεί στην Αριστερά, που αφήνει φλου το ζήτημα της στρατηγικής, καθώς και το σεχταρισμό που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την οργανωτική ανασφάλεια που υπάρχει. Μίλησε για την προσωπικότητα του συγγραφέα του οποίου η οικογένεια είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει για πολιτικούς λόγους τη Ρωσία, και συνδύαζε την άνευ όρων υπεράσπιση της επανάστασης με τις δημοκρατικές και ελευθεριακές απόψεις του. Ο συγγραφέας απέρριπτε τον επαναστατικό βερμπαλισμό, ενώ ανέδειξε τη συνεισφορά του Λένιν ο οποίος απέρριπτε μια ιπποτική παράδοση της Αριστεράς που επικρατούσε έως τότε. Η Αριστερά ήξερε να χάνει και να πεθαίνει έντιμα αλλά ο Λένιν ήθελε να μάθει στην Αριστερά να νικάει.Μίλησε επιπλέον για την Κροστάνδη, τις συνέπειες μιας πιθανής ήττας της επανάστασης των Μπολσεβίκων, το Μπολσεβίκικο κόμμα και τη δημοκρατία του.

Ακολουθούν τα βίντεο των ομιλιών:

Γ. Γκίμτσας

Χ. Λάσκος

Α. Νταβανέλος

Κλεισίματα Ομιλητών