«είμαστε δυο είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς, πάμε μπροστά, πάμε γερά δικά μας είναι τα βουνά, δικά μας είναι τα νερά»

Μαζική πορεία με συμμετοχή άνω των 4.000 ατόμων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα στην Αθήνα σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στη δημιουργία χρυσορυχείου στις Σκουριές. Στην πορεία συμμετείχαν οι επιτροπές αλληλεγγύης της Αθήνας και αναρχικά μπλοκ. Στα μπλοκ των επιτροπών συμμετείχαν και αριστερές οργανώσεις που επέλεξαν να μην κατεβάσουν πανό με υπογραφή κόμματος.

Η πορεία με σημείο έναρξης τα Προπύλαια κατέληξε στο Σύνταγμα και επικράτησαν συνθήματα κατά της προσπάθειας δημιουργίας χρυσορυχείου στις Σκουριές, της καταστροφής του περιβάλλοντος και της καναδικής εταιρείας ΕlDorado. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο καθεστώς γενικευμένης καταστολής που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση στην περιοχή. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν νέοι και η πορεία είχε έντονο παλμό.

Ένα από τα συνθήματα που ακούστηκε περισσότερο ήταν αυτό που δημιούργησαν οι κάτοικοι των Σκουριών παραφράζοντας στίχους του Μίκη Θεοδωράκη «είμαστε δυο είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς, πάμε μπροστά, πάμε γερά δικά μας είναι τα βουνά, δικά μας είναι τα νερά»
 

Όσον αφορά τη συμμετοχή η κινητοποίηση δε μπορεί παρά να αποτιμηθεί ως επιτυχημένη αν συνυπολογίσει κανείς την απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από τη Χαλκιδική και ως εκ τούτου τη μη άμεση επαφή με το πρόβλημα.  

Στο επόμενο διάστημα αναμένονται ανάλογες πρωτοβουλίες υπεράσπισης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Χαλκιδικής.

φωτογραφίες: Δημήτρης Ασπιώτης

Ετικέτες