Κινητοποίηση πραγματοποίησαν στην Πτολεμαΐδα την Τρίτη 27 Αυγούστου σωματεία και σύλλογοι εργαζομένων της ΔΕΗ.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στα ταμεία της ΔΕΗ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εφαρμογή της νέας διαδικασίας ρύθμισης οφειλών-χρεών προς τη ΔΕΗ. Μιας διαδικασίας που οραματίστηκε και πρόβλεψε η διοίκηση Παναγιωτάκη και τη φέρνει σε πέρας η νέα ηγεσία του οργανισμού. Διαδικασία που προβλέπει την αποστολή χιλιάδων εξωδίκων με την απειλή της διακοπής ρεύματος σε χαμηλοοφειλέτες που στην πλειοψηφία τους είναι άνεργοι και χαμηλά αμοιβόμενοι εργαζόμενοι.

Και όλα αυτά όταν για να κάνεις διακανονισμό και να μπεις σε ρύθμιση πρέπει πια να πληρώσεις το 40% της συνολικής οφειλής. Τώρα το πού θα βρει ένας εργαζόμενος, που αμείβεται με 500 ευρώ και χρωστάει 1.000 ευρώ, τα 400 ευρώ για τη ρύθμιση είναι απορίας άξιο. Η απόφαση αυτή είναι κάτι παραπάνω από ταξική, καθώς την ίδια ώρα για τους μεγαλοοφειλέτες, που χρωστάνε δεκάδες χιλιάδες ως και εκατομμύρια ευρώ, ο διακανονισμός προβλέπει την προκαταβολή του 10%. Αν δηλαδή ένα μεγάλο καλοκαιρινό μπαρ χρωστάει 15.000 ευρώ, θα δώσει προκαταβολή μόνο 1.500 ευρώ. Ελάχιστο ποσό μπροστά στον καθημερινό τζίρο αυτών των επιχειρήσεων. 

Αυξήσεις στα τιμολόγια

Μάλιστα για τη δήθεν προσπάθεια που θα κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ να σώσει τη ΔΕΗ, έρχονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1 Σεπτέμβρη ή τουλάχιστον αυτή την εισήγηση θα κάνει η νέα διοίκηση της ΔΕΗ. Ο σχεδιασμός που έχει διαρρεύσει στα ΜΜΕ, καθώς η συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ θα γίνει την Παρασκευή 30 Αυγούστου, προβλέπει αυξήσεις 10%, κόψιμο ή μείωση της έκπτωσης συνέπειας και επιβολή ρήτρας ρύπων (ρήτρα CO2) που θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τους λογαριασμούς, μετακυλώντας σε αυτούς επιπλέον κόστη με τα οποία επιβαρύνεται η ΔΕΗ από την άνοδο των δικαιωμάτων των ρύπων. Συνολικά οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τα λαϊκά στρώματα έχουν φτάσει τα τελευταία 10 χρόνια στο 150%, μετατρέποντας το ρεύμα από κοινωνικό αγαθό σε πανάκριβο εμπόρευμα.

Σύμφωνα με το νέο διοικητή της ΔΕΗ Γ. Στάσση, οι αυξήσεις είναι υποχρεωτικές, καθώς το ταμειακό πρόβλημα της επιχείρησης είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, μεγαλύτερο από ό,τι είχε υπολογιστεί. Τα στοιχεία αυτά είχαν διαρρεύσει από τον Ιούνιο εν μέσω προεκλογικής περιόδου με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης και αποβλέποντας να βρεθεί λύση σύμφωνη με τα συμφέροντα των μεγαλοϊδιωτών που λιγουρεύονται να πάρουν με μικρό κόστος μια τόσο μεγάλη δημόσια επιχείρηση. Γι’ αυτό το λόγο και ο νέος διοικητής της ΔΕΗ δηλώνει απροκάλυπτα ότι θα ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΔΔΗΕ.

Το πρόβλημα που θέλει να λύσει όσο πιο γρήγορα μπορεί η νέα κυβέρνηση είναι αυτό που τις μετέφερε η προηγούμενη. Η λογιστική δηλαδή εμφάνιση ζημιάς 900 εκατ. ευρώ της λειτουργίας της ΔΕΗ το 2018. Λογιστική ζημιά που είχε υποχρεωθεί να μαρτυρήσει ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης, αποκαλύπτοντας ότι τα 200 εκατ. ήταν η πραγματική ζημιά και τα 700 εκατ. ευρώ ήταν λογιστικοί υπολογισμοί (από τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες, από δικαστικές διαμάχες που δεν έχουν τελεσιδικήσει και από την εθελουσία έξοδο). Η ΝΔ είναι προφανές ότι έπαιξε αυτό το δωράκι που της έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό και με την επιμονή των δανειστών, που μέσα από τις εκθέσεις της Κομισιόν παίζουν το χαρτί της χρεοκοπίας της ΔΕΗ, ώστε προεκλογικά να ενισχύσει την άποψή της περί ιδιωτικοποίησης όλων των ΔΕΚΟ. Άποψη που στήριξε και εφάρμοσε και ο ΣΥΡΙΖΑ στο διάστημα της διακυβέρνησής του.

Γιατί όμως η ΔΕΗ, που οι επενδύσεις της για το 2019 φτάνουν τα 686,7 εκατ. ευρώ, πρέπει να πωληθεί; Από ποιους πρέπει να τα πάρει η ΔΕΗ και πρέπει να προσμετρούνται στις οφειλές τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που της χρωστάει το κράτος; Μπορεί ή δεν μπορεί τελικά να έχει ζημιά η ΔΕΗ; Καταρχήν είναι δεδομένο ότι η ΔΕΗ οφείλει να κυνηγήσει τους μεγαλοοφειλέτες. Οι τακτικές που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ και θέλει να συνεχίσει η ΝΔ, που είναι να μην εισπράττει από τους έχοντες, είναι αυτές που οδηγούν τη ΔΕΗ σε ανικανότητα λειτουργίας. Με την τακτική των ανείσπρακτων οφειλών και των αυξήσεων στα τιμολόγια σπρώχνουν τον κόσμο σε ιδιωτικές εταιρείες, που αρχικά εμφανίζουν πολύ χαμηλά τιμολόγια ειδικά σε σχέση με τη ΔΕΗ. Ο ιδιώτης που θα πάρει τη ΔΕΗ όμως δεν θα είναι τόσο αδαής, ώστε να πουλάει φτηνά το ρεύμα στους υπόλοιπους, όπως κάνει τώρα η ΔΕΗ. Και έτσι τα τιμολόγια όλων θα αυξηθούν δραματικά.

Κοινωνικό αγαθό

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό που όπως και το φαγητό οι άνθρωποι θα συνεχίζουν να το καταναλώνουν σχεδόν στην ίδια ποσότητα ανεξαρτήτως της τιμής του. Το ίδιο θα συμβαίνει και με τα δημόσια νοσοκομεία και τα δημόσια σχολεία. Τι θα γίνει, αν η ΔΕΗ είναι στα χέρια ιδιώτη που θα αποφάσιζε να τους κόψει το ρεύμα; Στα νοσοκομεία θα έπρεπε να χρυσοπληρώσουν πετρέλαιο για να λειτουργήσουν με τις γεννήτριές τους και στα σχολεία δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν στοιχειώδεις λειτουργίες και μαθήματα. Γι’ αυτούς τους λόγους. Για να υπάρχουν δίκτυα που θα στέλνουν ρεύμα σε κάθε νησί, σε κάθε χωριό, σε όλα τα νοσοκομεία και τα σχολεία δεν είναι πρόβλημα το να εμφανίζει η ΔΕΗ ζημιές. Γι’ αυτό το λόγο η ΔΕΗ πρέπει να αγωνιστούμε όλοι να παραμείνει στο δημόσιο και όχι μόνο. Αλλά να ξαναπάρει σε αυτό και όσα τμήματά της έχουν ως τώρα ιδιωτικοποιηθεί (ΑΔΜΗΕ κλπ).

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες