Αυξημένους φόρους κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2014 και νέο "τσεκούρι" στον κοινωνικό προϋπολογισμό, προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε στη βουλή η κυβέρνηση.

Ειδικότερα: 

Το 2015 στοχεύει σε δημοσιονομικό έλλειμμα (σημ. μαζί με τη δαπάνη για αποπληρωμή τόκων) στο 0,2% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα (σημ. χωρίς τόκους) στο 2,9% του ΑΕΠ το 2015 (έναντι μνημονιακού στόχου Πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3% του ΑΕΠ).

Οι πρωτογενείς δαπάνες προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 41,8 δισ. ευρώ από 42,4 δισ. ευρώ που θα διαμορφωθούν φέτος.

Οι δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη θα μειωθούν στα 13,9 δισ. ευρώ το 2015 έναντι των 14,3 δισ. ευρώ που ήταν φέτος (-2,7%).  

Οι εισπράξεις στην άμεση φορολογία αυξάνουν κατά 805 εκατ. ευρώ στα 22,1 δισ. ευρώ και στην έμμεση κατά 930 εκατ. ευρώ στα 25,2 δισ. ευρώ.

Το ΠΔΕ θα μειωθεί κατά 400 εκατ.ευρώ.

Συνολικά το κονδύλι για τις επιστροφές των ειδικών μισθολογίων (ένστολοι) μετά τις δικαστικές αποφάσεις, για το 2014, φτάνει τα 541 εκατ ευρώ.

Τέλος, το χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 316,1 δισ. ευρώ ή στο 168% του ΑΕΠ από 318,6 δισ. ευρώ που θα ανέλθει φέτος και η ανεργία θα πέσει ελαφρά στο 22,5 %.

Όλα τα παραπάνω βέβαια, είναι υπο την αίρεση των συμφωνιών με την τρόικα. Τα ακριβή μεγέθη θα αποτυπωθούν στο τελικό σχέδιο, στο τέλος του χρόνου. Η συνέχιση της λιτότητας και το ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων στο όνομα του χρέους και της πανευρωπαϊκής δημοσιονομικής πειθαρχίας, είναι η μόνη "έξοδος από το μνημόνιο" που ετοιμάζει η κυβέρνηση Σαμαρά. Η ανάγκη αυτός ο προϋπολογισμός να μείνει στα χαρτιά, είναι κάτι παραπάνω από επείγουσα για τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους.  

Δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Βουλευτή Β’ Αθήνας και Υπεύθυνου ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ  σχετικά με το Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2015: «Η κατάθεση του Προσχεδίου Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2015 δεν μας εξέπληξε. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αλλάζει κατεύθυνση αλλά συνεχίζει ακάθεκτη την εφαρμογή της πολιτικής του Μνημονίου και μάλιστα κατά γράμμα. Ενώ στο Μεσοπρόθεσμο 2015-2018 προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ, με το Προσχέδιο που κατέθεσε εναρμονίζεται πλήρως με τις επιταγές του Μνημονίου, αυξάνοντας το στόχο στο 2,9% του ΑΕΠ.   Σε σχέση με τα μεγέθη του Προϋπολογισμού, αξίζει να σημειωθεί ότι προβλέπεται συνέχιση της εισφοράς αλληλεγγύης και περαιτέρω μείωση των δαπανών για κοινωνική ασφάλιση και δημόσιες επενδύσεις σε σχέση με φέτος. Με απλά λόγια, η κυβέρνηση εξακολουθεί σε μια φτωχοποιημένη χώρα να αφαιρεί σημαντικούς πόρους από την οικονομία και να τους μεταφέρει στις πλουσιότερες. Το κείμενο του Προσχεδίου αναδεικνύει μεταξύ άλλων και τις αντιφάσεις της κυβερνητικής πολιτικής. Από τη μια πλευρά ο κ. Σαμαράς και άλλα κυβερνητικά στελέχη μιλούν για το τέλος της εποχής των Μνημονίων. Από την άλλη, το Υπ. Οικονομικών λέει ότι «η στροφή στην οικονομική ανάπτυξη προϋποθέτει τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής» (σελ. 11 του Προσχεδίου). Η κυβέρνηση φαίνεται ότι ούτε ακούει ούτε καταλαβαίνει τη συζήτηση που διεξάγεται σήμερα σε όλη την Ευρώπη για την ανάγκη – τουλάχιστον - χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής που έχει βυθίσει τις οικονομίες σε μια παγίδα ύφεσης. Τέλος, προκαλεί θυμηδία η όψιμη ανησυχία του Υπουργείου Οικονομικών για την ανεργία. Με βάση το τεράστιο ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων, το Υπουργείο κάνει λόγο για διαρθρωτική ανεργία. Η ανεργία έγινε διαρθρωτική ακριβώς λόγω των υφεσιακών πολιτικών που εφάρμοσε η κυβέρνηση. Θυμίζει έτσι, τον πατροκτόνο που ζητά επιείκεια από το δικαστήριο επειδή είναι ορφανός».   

Ετικέτες