Στη βουλή κατατέθηκε σήμερα (21/11), ακόμα ένας προϋπολογισμός άγριας λιτότητας, χωρίς σημαντικές αποκλίσεις από το σχετικό προσχέδιο. Η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου και θα διεξαχθεί σε 4 συνεδριάσεις. Στην Ολομέλεια της βουλής η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό θα αρχίσει στις 3 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου με ονομαστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, προβλέπεται επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014, μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 0,6%, με πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ.

Το υπεραισιόδοξο σχέδιο, που τελεί υπό την αίρεση της συμφωνίας με την τρόικα, προβλέπει νέους φόρους 1,4 δισ. ευρώ από την άμεση και έμμεση φορολογία, ενώ κατά 1,5 περικόπτονται οι δαπάνες. Άρα το ύψος της λιτότητας για το νέο έτος διαμορφώνεται στα 2,9 δισ. ευρώ.    

Για τη διαμόρφωση του «ματωμένου» πρωτογενούς πλεονάσματος, η κυβέρνηση συνεχίζει τη μείωση πρωτογενών δαπανών (από 42,5 δισ., σε 41,8 δισ.). Μεταξύ των δαπανών που μειώνονται είναι αυτές για την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη (από 14,4 δισ. σε 13,9 δισ.), ενώ μισθοί και συντάξεις παραμένουν αμετάβλητοι.

Ειδικότερα, συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο το κοινωνικό κράτος, αφού οι δαπάνες των υπουργείων Παιδείας, Υγείας και Εργασίας θα μειωθούν κατά πάνω από 1,1 δισ. σε σχέση με φέτος.

Αντίστοιχα, μειωμένες  κατά 400 εκατ. ευρώ για το 2015, θα είναι και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Αντίθετα, αύξηση κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος θα σημειώσουν οι δαπάνες για την αποπληρωμή των τόκων που θα φθάσουν στα 5,9 δισ. ευρώ.

Αυξημένο κατά 250 εκατ. ευρώ θα είναι και το κονδύλι για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου «Εθνικής Άμυνας», το οποίο θα διαμορφωθεί στα 700 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, αυτό προβλέπεται στα 317 δισ. ευρώ ή στο 171% του ΑΕΠ, ενώ σε ότι αφορά στην ανεργία, η κυβέρνηση  προσδοκά μείωση στο 22,6% το 2015 από 24,8% το 2014.

Λίγο πριν την οριστική συμφωνία με τους δανειστές για τα νέα αντικοινωνικά μέτρα του νέου μνημονίου (διαφορετικά, «προληπτική γραμμή στήριξης»), η κυβέρνηση προσπαθεί να «πουλήσει αισιοδοξία», όταν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βιώνουν στην πράξη, τη συντριβή των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων τους.

Η μαζική παρουσία όλων μας στη Γενική Απεργία της 27ης Νοέμβρη, να στείλει ηχηρό μήνυμα ανατροπής του προϋπολογισμού λιτότητας και της ακροδεξιάς παρέας που θέλει να τον εφαρμόσει. Η ανάγκη αυτός ο προϋπολογισμός να μείνει στα χαρτιά, είναι κάτι παραπάνω από επείγουσα για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία και τους συνταξιούχους. Να μην προλάβουν, ούτε να τον ψηφίσουν!    

Ετικέτες