Στις 12 Φεβρουαρίου 2014, ημέρα Τετάρτη όλοι και όλες που συμμετείχαμε στην ημερίδα φορέων και κατοίκων, που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή στο Πολυδύναμο Κέντρο της 7ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων:

l Δηλώνουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι από την κλιμάκωση της επίθεσης στον ελεύθερο δημόσιο χώρο, που προορίζεται για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, όπως αυτή εκφράζε­ται ειδικότερα από:

Α. Την αναβολή της έγκρισης του Σχεδίου Γενικής Διάταξης από την Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας (ΟΡΣΑ), το οποίο καθορίζει τις χρήσεις και τις λειτουργίες του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, εναρμονίζοντας το με την απόφαση 1970/2012 της Ολομέλειας του ΣτΕ, κάτι που θα ήταν ένα ακόμη βήμα για την ενδυνάμωση και την οριστικοποίηση της θεσμοθέτησης του πάρκου.

Β. Αντί ο ΟΡΣΑ να υιοθετήσει τις προτάσεις της Επιτροπής Αγώνα για τη ματαίωση της κατασκευής υπόγειου γκαράζ 1000 θέσεων στην κεντρική πλατεία του πυρήνα του Πάρκου, ενέκρινε τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της ολυμπιακής εγκατάστασης του Badmintonκαταστρατηγώντας τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 187/Δ/2011, που κηρύσσουν τη λειτουργία του Badmintonασύμβατη με το χαρακτήρα του Μητροπολι­τικού Πάρκου. Συγκεκριμένα ο ΟΡΣΑ αποφάσισε την έγκριση κατασκευής υπαίθριου θεά­τρου 1000 θέσεων, εστιατορίου, κινηματογράφου κλπ. με αποτέλεσμα να επιτείνεται η απαράδεκτη κατάσταση της ανεξέλεγκτης στάθμευσης, της ατέρμονης διαμπερούς κυκλο­φορίας, της κατάτμησης του χώρου, της ηχορύπανσης και της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

l Εκφράζουμε την έντονη αντίθεση και αποδοκιμασία μας για την απαράδεκτη με­θόδευση της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία παίζοντας το ρόλο του πο­λιορκητικού κριού για την υλοποίηση της πολιτικής των μνημονίων και των ληστρικών συμ­βάσεων, όπου η δημόσια γη προσφέρεται βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα και το περιβάλλον αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα που « φέρνει λεφτά», με απόφαση-πρόκληση υπέβαλε προσφορά για εκπόνηση μελέτης τροποποίησης του Π.Δ 187/Δ/2011 με στόχο την «αιτιολογική τεκμηρίωση της δυνατότητας παραμονής του Badminton σε μόνιμη βάση».

l Οι προκλητικές αυτές μεθοδεύσεις όχι μόνον δε μας πτοούν, αλλά μεγαλώνουν το πείσμα και την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τον ελεύθερο χώρο του Γουδή, να εντείνουμε τους αγώνες μας για τη δημιουργία ενιαίου πάρκου υψηλού πρασί­νου σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ, χωρίς εμπορευματοποίηση, αποκρούοντας όλα τα περιβαλλοντοκτόνα σχέδια που εξυφαίνονται, από ΥΠΕΚΑ και ΟΡΣΑ, σε βάρος του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.

l Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καλύτερος επίλογος στο ψήφισμά μας από τη διακή­ρυξη- Απόφαση των αγωνιστών στις Σκουριές: «Όλοι αυτοί που λεηλατούν τη φύση υπο­τάσσονται σε οικονομικά και πολιτικά κέντρα εξουσίας, καταπατώντας ανθρώπινα δικαιώ­ματα, ξεπουλούν δημόσιο πλούτο, παραβιάζουν βασικές αρχές δικαίου και προσπαθούν να μας καταντήσουν άβουλα και αναξιοπρεπή υποχείρια τους. Θα μας βρίσκουν συνέχεια απέναντι».


                                                                                ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Ετικέτες