Εμείς, οι Πολίτες της Ανατολικής Αττικής με το παρόν ψήφισμα θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας και τη καθολική αντίθεση μας απέναντι στην υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) των περιοχων μας (ΒΑΡΗ-ΒΟΥΛΑ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ, ΛΑΥΡΙΟ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΣΠΑΤΑ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΡΑΦΗΝΑ, ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ, ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ). η οποία εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και την ίδια μας την ζωή.

Στη Συνέλευσή μας στις 13/6/15 στην Παιανία συζητήσαμε διεξοδικά και διαπιστώσαμε καθολικά πως το πολυτιμότερο κοινωνικό αγαθό, η υγεία, έχει μετατραπεί σε πανάκριβο εμπόρευμα, μεταφέροντας ολοένα και περισσότερο το κόστος υπηρεσιών υγείας στις πλάτες των Πολιτών  και ταυτόχρονα αυξάνοντας τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που αλωνίζουν ανεξέλεγκτα στον χώρο της υποτιθέμενης ιδιωτικής «παροχής» υγείας στους Πολίτες.

Συμφωνήσαμε επίσης ότι η ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών που διέλυσαν την δημόσια υγεία και κατέστρεψαν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τα ΚΥ επιτυγχάνεται, χωρίς αναθέσεις και εφησυχασμούς, κυρίως μέσα από την δική μας δράση, και για τον σκοπό αυτό δεσμευόμαστε να παλέψουμε το επόμενο διάστημα κλιμακώνοντας τις προσπάθειες και τους αγώνες μας.

Δ Ι Α Μ Α Ρ Τ Υ Ρ Ο Μ Α Σ Τ  Ε :
 

  • για τον οικονομικό στραγγαλισμό των Κέντρων Υγείας, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών

  • για τα μη ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης  των Κέντρων Υγείας λόχω έλλειψης εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού

  • για τις σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό-νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό, που συμβάλλουν στην εξουθένωση του υπάρχοντος προσωπικού, περιορίζουν τις δυνατότητες (π.χ. υπολειτουργία η και πλήρης κατάργηση της λειτουργίας των εργαστηρίων σε πολλές περιπτώσεις) και τελικά απαξιώνουν τα ΚΥ των περιοχών μας.

  • για την εκρηκτική στις περισσοτερες περιπτώσεις έλλειψη υγειονομικού και λοιπού αναλώσιμου υλικού, η οποία σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη των υποστηρικτικών λειτουργιών (πχ, τεχνική υποστήριξη, συντήρηση, καθαριότητα κλπ) ολοκληρώνουν την εικόνα της απαξίωσης που περιγράψαμε

Δ Ι Ε Κ Δ Ι Κ Ο Υ Μ Ε :

1.     Αύξηση της χρηματοδότησης για την Υγεία.

Για να επιτευχθει στοιχειωδώς αυτό θα πρέπει επειγόντως να εξαιρεθεί ο τομέας της υγείας από την συνολική διαπραγμάτευση που εξελίσσεται με τους δανειστές. Την υγεία του λαού μας δεν την διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Άλλωστε, όσο δεν μπαίνει το ζήτημα διαγραφής του χρέους στην διαπραγμάτευση, και όσο η χώρα πληρώνει κανονικά τις τοκογλυφικές δόσεις στους δανειστές τόσο περισσότερο θα μένουν ανεκπλήρωτες οι κρίσιμες κοινωνικές  ανάγκες για υγεία, παιδεία και ασφάλιση!

2.     Προσλήψεις όλου του απαραίτητου ιατρικού και μη προσωπικού, έτσι όπως αυτό καθορίζεται στα οργανογράμματα των Κ.Υ., έστω κι αν αυτά υπολείπονται των σύγχρονων υγειονομικών αναγκών ( αύξηση τοπικών πληθυσμών), ώστε να εξασφαλιστεί και να αναβαθμιστεί άμεσα η λειτουργία τους με ουσιαστική κατεύθυνση την διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, την πρόληψη και την συνδεσή τους με την οικογένεια, τους τόπους δουλειάς, εκπαίδευσης και άθλησης. Οραματιζόμαστε σύγχρονα ΚΥ που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες υγιών και ασθενών, με τις πλήρως ανεπτυγμένες και συνεργαζόμενες μεταξύ τους υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης.

  1. Αποσύνδεση των Κ.Υ. από τις ΥΠΕ και επανασύνδεση τους με νοσοκομεία αναφοράς στο πλαίσιο της πολιτικής ενός ολοκληρωμενου  πυκνού δικτύου Κ.Υ. διασυνδεόμενων με μεγάλα νοσοκομεία
  2. Εξασφάλιση και αποκατάσταση όλων των υποστηρικτικών λειτουργιών των Κ.Υ. ώστε αυτά να είναι σε θέση να λειτουργούν αξιοπρεπώς
  3. Θεσμοθέτηση κοινωνικού ελέγχου με την συμμετοχή των εργαζόμενων και φορέων των τοπικών κοινωνιών στη διοίκηση των Κ.Υ.
  4. Καθιέρωση ουσιαστική και λειτουργική, επιτέλους, του θεσμού του οικογενειακού γιατρού
  5. Άμεση ουσιαστική μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις διαγνωστικές εξετάσεις και στα φάρμακα ( ιδιαίτερα για το φάρμακο η συμμετοχή των ασθενών αυξήθηκε από το 12 στο 34 % σε πολλές περιπτώσεις την τελευταία 5 ετια) ενώ, ταυτόχρονα, απαιτουμε τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (εχουν αυξηθεί στα 1000 περίπου) να διατίθενται μόνο από τα φαρμακεία και όχι από τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα, όπως ζητούν οι δανειστές, προκειμένου να επιτυχουν την διαλυση του ελληνικού φαρμακείου και την είσοδο των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην αγορά του φαρμάκου.

-Διεκδικούμε το δικαίωμα μας στη περίθαλψη, τη ζωή, τη πρόληψη και τη πρόνοια.

- Διεκδικούμε το δικαίωμα μας σε ένα  δωρεάν, αποκλειστικά δημόσιο και ενιαίο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, χωρίς κοινωνικούς και οικονομικούς αποκλεισμούς !!

Δ Η Λ Ω Ν Ο Υ Μ Ε :

Αποφασίστηκε η Λαική Συνέλευση να καθιερωθεί σαν εκείνος ο Λαικός, Δημοκρατικός θεσμός που θ αποτελέσει τον χώρο συνάντησης, έκφρασης αποφάσεων & οργάνωσης κοινών δράσεων για τις τοπικές κοινωνίες & τους εργαζομένους στο Σύστημα Υγείας.

Σκοπός μας είναι η Λαική Συνέλευση να πραγματοποιείται σε διαφορετική Πόλη κάθε φορά, με προτεραιότητα στις περιοχές που η πρωτοβάθμια περίθαλψη αντιμετωπίζει τα πιο οξυμένα προβλήματα, επιδιώκοντας την ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

Δηλώνουμε την  αποφασιστικότητα μας να υπερασπιστούμε τη συνέχιση της λειτουργίας και την αναβάθμιση όλων των  ΚΥ της Ανατολικής Αττικής και για τον σκοπό αυτό ορίστηκε  Συντονιστική Επιτροπή τα μέλη της οποίας θα είναι εναλλασσόμενα και ανακλητά.  Εκεί θα εκπροσωπούνται όλες οι περιοχές με Πολίτες, Συλλογικότητες, Σωματεία και φορείς των τοπικών κοινωνιών..

Ο Συντονισμός αυτός που συγκροτούμε σήμερα, και ονομάζουμε «ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ SOSέχει αποκλειστικό σκοπό την επεξεργασία,  και οργάνωση των περαιτέρω δράσεων μας με αποκλειστική κατεύθυνση, την υλοποίηση των στόχων του παραπάνω ψηφίσματος.

Εξουσιοδοτούμε τέλος την Σ.Ε. να ζητήσει, για λογαριασμό μας, συνάντηση  με τον Υπουργό Υγείας,  μεταφέροντας του τους στόχους και τις απαιτήσεις μας και αναλόγως την απάντηση ή τυχόν δεσμεύσεις του στα αιτήματα μας, θα προχωρήσουμε σε επιμέρους Συνελεύσεις σε κάθε περιοχή χωριστά για το αντίστοιχο Κ.Υ ώστε να προγραμματίσουμε και να οργανώσουμε τις περαιτέρω δράσεις μας.

ΚΑΛΟΥΜΕ  ΟΛΟΥΣ  ΤΟΥΣ  ΠΟΛΙΤΕΣ  ΝΑ  ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΝ, ΝΑ ΠΛΑΙΣΙΩΣΟΥΝ  ΤΗΝ  ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ  ΣΕ  ΚΑΘΕ  ΠΕΡΙΟΧΗ,  ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ  ΥΓΕΙΑΣ  ΚΑΙ  ΤΟ  ΕΣΥ  ΘΑ  ΣΩΘΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ!

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα.

«Δεν υποχωρούμε, δεν συμβιβαζόμαστε»

ΠΑΙΑΝΙΑ 13 ΙΟΥΝΗ 2015.

Ετικέτες