ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡ ΓΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ Ψ.Ν.Α-ΔΑΦΝΙ.

Η πολυδιαφημιζόμενη νεοφιλελεύθερη Ψυχιατρική (αντι)μεταρρύθμιση στην Ψυχική Υγεία δεν αποτελεί παρά το παραπέτασμα καπνού, ώστε να καλυφτεί το επερχόμενο μακελειό που επιχειρείται στην Δημόσια και Δωρεάν Ψυχική Υγεία, βάσει του μνημονιακού συμφώνου Αντόρ-Λυκουρέτζου. Το συγκεκριμένο σύμφωνο  προβλέπει το βίαιο κλείσιμο των Ψυχιατρείων μέχρι τον Ιούνιο του 2015, χωρίς καμία ουσιαστική μέριμνα για τους ψυχικά πάσχοντες, πέραν της προσπάθειας μεταφοράς των ψυχιατρικών κλινικών σε γενικά νοσοκομεία, τα οποία ήδη εμφανίζουν πληρότητα μεγαλύτερη απ’ όση μπορούν να αντέξουν και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της περιόδου. Ακόμα προβλέπει την είσοδο Μ.Κ.Ο και ιδιωτών στο συγκεκριμένο ευαίσθητο χώρο, καθιστώντας την Ψυχική Υγεία εμπόρευμα. Καμία μέριμνα επίσης δεν έχει ληφθεί για το έμπειρο προσωπικό που τόσα χρόνια καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθεί στις παραπάνω απαιτήσεις, με πιθανότερο αποτέλεσμα ένα νέο κύμα απολύσεων ενός ειδικευμένου και πολύτιμου εργατικού δυναμικού.

Είναι προφανές, πως λόγω ακριβώς της οικονομικής κρίσης, εκείνοι που πλήττονται περισσότερο, εκτοξεύοντας και όλους τους δείκτες εμφάνισης κάποιας μορφής Ψυχικής νόσου, είναι τα χαμηλά στρώματα και ευνόητα ανάμεσά τους και οι μετανάστες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, πως τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι μετανάστες χρήζουν κάποιου είδους ψυχικής φροντίδας και στήριξης την οποία αναζητούν κυρίως στα μεγάλα Δημόσια Ψυχιατρεία, ούτε πως το Δημόσιο και Δωρεάν πρόγραμμα απεξάρτησης 18 Άνω που ανήκει στο Ψ.Ν.Α (ΔΑΦΝΙ), δημιούργησε ειδικό πρόγραμμα απεξάρτησης για μετανάστες και πρόσφυγες, ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις και τη μάστιγα της εξάρτησης.

Με δεδομένη αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, τασσόμαστε υπέρ της Δημόσιας και Δωρεάν Ψυχικής Υγείας και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που μέχρι τώρα προσφέρει, με βάση την τομεοποίηση και τη διασύνδεση με την κοινότητα με έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, την παραπάνω ανάπτυξη των εξωνοσοκομειακών δομών (Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Ξενώνες, Οικοτροφεία), αλλά και την απρόσκοπτη επανένταξη τόσων ανθρώπων που έχουν δώσει σκληρή μάχη με τον ψυχικό πόνο.

Κανένα κλείσιμο Ψυχιατρείου στη δεδομένη φάση δε θα βοηθήσει  προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός σύγχρονου δικτύου παροχής υψηλών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Αντίθετα, θα μειωθούν οι κλίνες για πάσχοντες και εξαρτημένους που ολοένα και σε μεγαλύτερους αριθμούς ζητούν βοήθεια στα Δημόσια Ψυχιατρεία. Επιπλέον, η εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών διάλυσης της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας, ελλοχεύει τον κίνδυνο της δημιουργίας αποκεντρωμένων αποθηκών ψυχών αμφιλεγόμενης θεραπευτικής αξίας, ώστε να κερδοσκοπούν ασύστολα οι ιδιώτες, αλλά κι ακόμα χειρότερα τη δημιουργία στρατιάς νέο-αστέγων από όσους ήδη φιλοξενούνται στα Δημόσια Ψυχιατρικά Νοσοκομεία.

Η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» δηλώνει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων, των πασχόντων και των οικογενειών τους.

  • Δημόσια και Δωρεάν ψυχική υγεία , δίχως τους ιδιώτες να κερδοσκοπούν με τον ψυχικό πόνο
  • Όχι στο κλείσιμο του Ψ.Ν.Α (Δαφνί) και των Ψυχιατρείων. Καμιά Διαθεσιμότητα-Κινητικότητα-Απόλυση προσωπικού.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να μπορούν τα Ψυχιατρεία να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις.
  • Περεταίρω Ανάπτυξη των εξωνοσοκομειακών δομών (Κέντρα Ψυχικής Υγείας-Ξενώνες-Οικοτροφεία) των Δημόσιων Ψυχιατρείων προς την κατεύθυνση της πραγματικής αποασυλοποίησης και της κάλυψης των ραγδαία αυξημένων αιτημάτων για Ψυχική φροντίδα.
  • Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»
  • www.kar.org.gr

Ετικέτες