Αυτές τις μέρες στη Λέσβο γίνεται για δεύτερη φορά το Refugees Welcome Club. Είναι ένα καλοκαιρινό κάμπινγκ με παιδιά που πέρασαν από τη Λέσβο πριν από μερικά χρόνια και κρατήθηκαν ως παράνομοι μετανάστες στο κέντρο κράτησης της Παγανής και έρχονται τώρα εδώ να συναντηθούν με τον τόπο που αντίκρυσαν όταν για πρώτη φορά πέρασαν τα σύνορα για να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα παι­διά αυτά σή­με­ρα βρί­σκο­νται σε άλλες χώρες της ΕΕ και κυ­ρί­ως στη Γερ­μα­νία, όπου μπο­ρούν να εντα­χθούν και να προ­σπα­θή­σουν να κά­νουν μια κα­λύ­τε­ρη ζωή μα­κριά από τον πό­λε­μο και την πείνα. Προ­έρ­χο­νται από χώρες όπως το Πα­κι­στάν, το Αφ­γα­νι­στάν, η Σο­μα­λία και το Ιράν. Ανά­με­σά τους υπάρ­χει και ένας με­τα­νά­στης που ζή­τη­σε πο­λι­τι­κό άσυλο λόγω σε­ξουα­λι­κού προ­σα­να­το­λι­σμού, από μια χώρα που το να είσαι ομο­φυ­λό­φι­λος είναι ποι­νι­κό αδί­κη­μα τι­μω­ρού­με­νο με την ποινή του θα­νά­του.

Η Ελ­λά­δα τους τι­μώ­ρη­σε για το θάρ­ρος τους να φύ­γουν για να γλυ­τώ­σουν φυ­λα­κί­ζο­ντάς τους σε άθλιες συν­θή­κες στο κο­λα­στή­ριο της Πα­γα­νής που έχει τώρα πλέον κλεί­σει. Αυτοί που επέ­στρε­ψαν εδώ κα­τά­φε­ραν να ξε­φύ­γουν και να πά­ρουν το δρόμο για άλλες χώρες. Ο Αχμέτ, ο Χου­σε­ΐν, μαζί με τους φί­λους τους από τη Γερ­μα­νία, την Ελ­λά­δα και αλλού βρί­σκο­νται αυτές τις μέρες στην πα­ρα­λία Καρ­πού­ζι σε ένα κά­μπινγκ ορ­γα­νω­μέ­νο για να σπά­σει τα στε­ρε­ό­τυ­πα του ρα­τσι­σμού. 

Κάθε μέρα ορ­γα­νώ­νουν πάρτι, μα­γει­ρεύ­ουν σε συλ­λο­γι­κή κου­ζί­να, κά­νουν μπά­νιο στην πα­ρα­λία και έρ­χο­νται σε επαφή με τους ντό­πιους μέσα από διά­φο­ρα χά­πε­νινγκ, όπως η χθε­σι­νή πο­ρεία που ορ­γά­νω­σαν ενά­ντια στον πό­λε­μο στη Γάζα και κα­τέ­λη­ξε μπρο­στά στο δη­μο­τι­κό θέ­α­τρο. Κά­ποιοι έχουν φτιά­ξει ήδη ρίζες στις και­νούρ­γιες τους χώρες, ένας από αυ­τούς ήρθε με το μωρό του στην αγκα­λιά, μωρό που απέ­κτη­σε με μια Γερ­μα­νί­δα που γνώ­ρι­σε όταν αυτή δού­λευε εθε­λο­ντι­κά σε μια δομή αλ­λη­λεγ­γύ­ης. Κά­ποιοι άλλοι έχουν ξε­κι­νή­σει να μα­θαί­νουν τη γλώσ­σα, κά­ποιοι άλλοι δου­λεύ­ουν, κά­ποιοι είναι ακόμα στη χώρα μας.

Τα πε­ρή­φα­να μου­τρά­κια τους, δυ­να­μω­μέ­να από την αγάπη και τη φρο­ντί­δα που τους έχουν δώσει οι άν­θρω­ποι που πά­λε­ψαν και πα­λεύ­ουν μαζί τους απο­τε­λούν τη με­γα­λύ­τε­ρη ελ­πί­δα για την κα­τα­πο­λέ­μη­ση του ρα­τσι­σμού.

Ετικέτες