Να υπερασπιστεί το δικαίωμα εργαζομένων αλλά ΚΑΙ εργοδοτών στην απεργία δεσμεύτηκε η κυβέρνηση εισηγούμενη το νομοσχέδιο για τον αναθεωρημένο κοινωνικό χάρτη της Ε.Ε! Αυτές είναι οι «βέλτιστες πρακτικές» στις οποίες θα βασιστεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς σχετικά με την αλλαγή του πλαισίου για τις εργασιακές σχέσεις. Το παραδέχθηκε σε τοποθέτηση του και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Θεωνάς!

Την δέ­σμευ­ση της κυ­βέρ­νη­σης να νο­μο­θε­τή­σει το δι­καί­ω­μα του lock out, δη­λα­δή το ακραίο αντερ­γα­τι­κό μέτρο της ερ­γο­δο­τι­κής απερ­γί­ας πε­ριέ­χει διά­τα­ξη του νο­μο­σχε­δί­ου για τον ανα­θε­ω­ρη­μέ­νο κοι­νω­νι­κό χάρτη της Ε.Ε που ξε­κί­νη­σε να συ­ζη­τεί­ται σή­με­ρα στην αρ­μό­δια επι­τρο­πή της Βου­λής.





Η ρύθ­μι­ση αυτή ου­σια­στι­κά δη­μιουρ­γεί τη βάση συ­ζή­τη­σης στην δια­πραγ­μά­τευ­ση ανά­με­σα σε κυ­βέρ­νη­ση και δα­νει­στές για ανα­θε­ώ­ρη­ση της ερ­γα­τι­κής νο­μο­θε­σί­ας που προ­βλέ­πε­ται ρητώς στην συμ­φω­νία της 12ης Ιου­λί­ου. Επί­σης ξε­κα­θα­ρί­ζει το ποιες είναι αυτές οι πε­ρί­φη­μες «βέλ­τι­στες πρα­κτι­κές της Ε.Ε» που όπως πολ­λά­κις έχει ανα­κοι­νω­θεί από πο­λι­τι­κή ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Ερ­γα­σί­ας θα στη­ρί­ζουν την ελ­λη­νι­κή πρό­τα­ση.



Όπως ανα­φέ­ρε­ται ρητά στο άρθρο 6 του Ανα­θε­ω­ρη­μέ­νου Κοι­νω­νι­κού Χάρτη, «με σκοπό την δια­σφά­λι­ση της απο­τε­λε­σμα­τι­κής άσκη­σης του δι­καιώ­μα­τος στις συλ­λο­γι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις τα μέρη ανα­γνω­ρί­ζουν το δι­καί­ω­μα ερ­γα­ζο­μέ­νων και ερ­γο­δο­τών στην συλ­λο­γι­κή δράση, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του δι­καιώ­μα­τος στην απερ­γία με την επι­φύ­λα­ξη των υπο­χρε­ώ­σε­ων που θα μπο­ρού­σαν να προ­κύ­ψουν από συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις που είχαν υπο­γρα­φή στο πα­ρελ­θόν»



Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κή ως προς τα πα­ρα­πά­νω ήταν η το­πο­θέ­τη­ση που έκανε στην επι­τρο­πή, ο βου­λευ­τής του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, Γιάν­νης Θεωνάς. Ανα­φε­ρό­με­νος στο επί­μα­χο άρθρο σχο­λί­α­σε: «Το lock out, που εμείς, που έχου­με πα­λέ­ψει χρό­νια στο ερ­γα­τι­κό συν­δι­κα­λι­στι­κό κί­νη­μα, ακού­με lock out και δι­καί­ω­μα της ισό­τη­τας των όπλων, όπως λέ­γε­ται. Θε­ω­ρεί­ται ισό­τη­τα των όπλων, ο ερ­γά­της, που στε­ρεί­ται το με­ρο­κά­μα­τό του, να στη­ρί­ζει τον αγώνα του για κα­λύ­τε­ρα δι­καιώ­μα­τα και κα­τα­κτή­σεις και ο ερ­γο­δό­της, που χάνει ένα μέρος, ένα ελά­χι­στο μέρος, του κέρ­δους του, έχει τα ίδια όπλα με τον ερ­γά­τη, πα­θαί­νει τις ίδιες ελ­λεί­ψεις που έχει ο ερ­γα­ζό­με­νος και πρέ­πει, όπως οι ερ­γά­τες έχουν το δι­καί­ω­μα της απερ­γί­ας και οι ερ­γο­δό­τες να έχουν το δι­καί­ω­μα της αντα­περ­γί­ας όπως λέ­γε­ται, για να μη λέμε lock out.



Η ανα­γνώ­ρι­ση, λοι­πόν, του δι­καιώ­μα­τος της αντα­περ­γί­ας σε συν­δυα­σμό με την άρ­νη­ση της μο­νο­με­ρούς προ­σφυ­γής στη διαι­τη­σία, αυτά τα δύο μέτρα, που εντάσ­σο­νται και στο ελ­λη­νι­κό δί­καιο, σαν συ­να­κο­λού­θη­μα του ευ­ρω­παϊ­κού δι­καί­ου κα­τα­στρέ­φουν τις ερ­γα­τι­κές διεκ­δι­κή­σεις.



Όταν δεν έχεις δι­καί­ω­μα να κά­νεις απερ­γία, γιατί ο ερ­γο­δό­της θα κάνει χρήση του δι­καιώ­μα­τος της αντα­περ­γί­ας και στο τέλος αυτό που σου μένει είναι να κά­νεις επί­σχε­ση και ο θεός ξέρει πότε θα κα­τα­φέ­ρεις αυτή η επί­σχε­ση να έχει απο­τε­λέ­σμα­τα, σε συν­δυα­σμό με το στοι­χείο ότι η διαι­τη­σία είναι ένας απα­γο­ρευ­μέ­νος καρ­πός για το ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα, όταν δεν του φτά­νουν οι δυ­νά­μεις του να διεκ­δι­κή­σει αυτά που πα­λεύ­ει να πάρει, τότε αυ­τό­μα­τα χάνει κάθε προ­ϋ­πό­θε­ση για να διεκ­δι­κή­σει αυτά τα δι­καιώ­μα­τα, που του βελ­τιώ­νουν το επί­πε­δο της ζωής του.Άρα, λοι­πόν, εδώ δεν είναι τόσο απλά τα πράγ­μα­τα».

 
Τι είναι το lock out



Πρό­κει­ται για την δυ­να­τό­τη­τα του ερ­γο­δό­τη σε πε­ρί­πτω­ση απερ­για­κής κι­νη­το­ποί­η­σης ερ­γα­ζο­μέ­νων σε ένα ερ­γα­σια­κό χώρο να απο­μα­κρύ­νει ή να αντι­κα­θι­στά το προ­σω­πι­κό της επι­χεί­ρη­σης ή να την κλεί­νει επι­κα­λού­με­νος σειρά λόγων (οι­κο­νο­μι­κούς, κα­τα­χρη­στι­κή άσκη­ση απερ­για­κου δι­καιώ­μα­τος κ.λ.π).



Επί­σης μπο­ρεί να επι­κα­λε­στεί πρό­βλη­μα βιω­σι­μό­τη­τας λόγω της απερ­για­κής κι­νη­το­ποί­η­σης του προ­σω­πι­κού και να μην κα­τα­βάλ­λει δε­δου­λευ­μέ­νες απο­δο­χές ή να δώσει μειω­μέ­νες απο­ζη­μιώ­σεις από­λυ­σης. Πα­ράλ­λη­λα συ­νι­στά νο­μι­μο­ποί­η­ση της απερ­γο­σπα­σί­ας αφού η ερ­γο­δο­τι­κή πλευ­ρά είναι δυ­να­τόν να επι­κα­λε­στεί το δι­καί­ω­μα μέ­ρους του προ­σω­πι­κού να ερ­γα­στεί και να απο­μα­κρύ­νει όσους απερ­γούν.



Συ­νο­λι­κά η εφαρ­μο­γή τη ερ­γο­δο­τι­κής αντα­περ­γί­ας δη­μιουρ­γεί κα­θε­στώς ομη­ρί­ας για τους ερ­γα­ζό­με­νους αφού ανα­στέλ­λει την εξαρ­τη­μέ­νη σχέση ερ­γα­σί­ας χωρίς να την λύνει απο­τε­λώ­ντας το πλέον ισχυ­ρό ερ­γο­δο­τι­κό όπλο. Η συ­γκε­κρι­μέ­νη ρύθ­μι­ση κα­ταρ­γή­θη­κε ως ακραία αντερ­γα­τι­κή από την πρώτη κυ­βέρ­νη­ση του ΠΑΣΟΚ με τον πε­ρί­φη­μο νόμο 1264/82.

 

Ετικέτες