Στην πόλη της Σέλμα στην Αλαμπάμα διαδραματίστηκε το 1965 μια πολύ σημαντική μάχη του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων. Στην ταινία παρουσιάζεται μια περίοδος περίπου 3 μηνών, που ξεκινάει με την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τελειώνει με την επιτυχημένη πορεία 50 μιλίων από τη Σέλμα στο Μοντγκόμερι και την ψήφιση του Δικαιώματος της Ψήφου (Voting Rights Act).

Στις 7 Μαρ­τί­ου 2015, κατά την 50ή επέ­τειο αυτής της με­γα­λειώ­δους πο­ρεί­ας, ο Πρό­ε­δρος Μπά­ρακ Ομπά­μα πα­ρα­βρέ­θη­κε στη Σέλμα για να τι­μή­σει αυτόν τον αγώνα. Στην ομι­λία του ανέ­φε­ρε ότι το κί­νη­μα των μαύ­ρων δεν έχει δι­καιω­θεί πλή­ρως και χρειά­ζε­ται να συ­νε­χι­στεί.

Θα μπο­ρού­σε να είναι μια πολύ συ­γκι­νη­τι­κή και ελ­πι­δο­φό­ρα δή­λω­ση. Την ίδια πε­ρί­ο­δο όμως, ο πρώ­τος μαύ­ρος Πρό­ε­δρος των ΗΠΑ πα­ρα­κο­λου­θεί αμέ­το­χος τη λευκή στην πλειο­ψη­φία της αστυ­νο­μία να δο­λο­φο­νεί ατι­μώ­ρη­τη φτω­χούς μαύ­ρους και να κα­τα­στέλ­λει με τον πιο βίαιο τρόπο την εξέ­γερ­ση στο Φέρ­γιου­σον και τις δια­δη­λώ­σεις των μαύ­ρων σε δε­κά­δες πό­λεις.

Οι μαύ­ροι, που στην πλειο­ψη­φία τους είναι φτω­χοί ερ­γα­ζό­με­νοι, βρί­σκο­νται αντι­μέ­τω­ποι με ένα ρα­τσι­στι­κό κρά­τος που τους θε­ω­ρεί πο­λί­τες δεύ­τε­ρης κα­τη­γο­ρί­ας. Μπο­ρεί να μην τους απο­κα­λούν πια νέ­γρους, αλλά δεν έχουν αρθεί οι πραγ­μα­τι­κοί δια­χω­ρι­σμοί που στε­ρούν από εκα­τομ­μύ­ρια αν­θρώ­πους ακόμα και τα πιο βα­σι­κά αν­θρώ­πι­να δι­καιώ­μα­τα. 

Τυ­πι­κά οι μαύ­ροι κέρ­δι­σαν το δι­καί­ω­μα της ψήφου με το τέλος του Εμ­φυ­λί­ου Πο­λέ­μου, με τη 15η Τρο­πο­λο­γία του Συ­ντάγ­μα­τος. Στην πράξη όμως μια σειρά από ρα­τσι­στι­κούς νό­μους των Νό­τιων Πο­λι­τειών έκανε σχε­δόν αδύ­να­τη την εγ­γρα­φή των μαύ­ρων στους εκλο­γι­κούς κα­τα­λό­γους. 

Μέχρι το 1965 πολ­λοί ακτι­βι­στές έκα­ναν πολ­λές κα­μπά­νιες για να ορ­γα­νώ­σουν τους μαύ­ρους. Η Μη Βίαιη Επι­τρο­πή Συ­ντο­νι­σμού Φοι­τη­τών (Student Nonviolent Coordinating Committee – SNCC) είχε βάλει το δι­καί­ω­μα της ψήφου στο κέ­ντρο της κα­μπά­νια της και δού­λευε συ­στη­μα­τι­κά στη Σέλμα μαζί με μαύ­ρους ακτι­βι­στές, για να ορ­γα­νώ­σει το μαύρο πλη­θυ­σμό. Αρ­κε­τοί από τους ακτι­βι­στές, απο­γοη­τευ­μέ­νοι από την αργή πρό­ο­δο, απευ­θύν­θη­καν στον Μ. Λ. Κινγκ, ο οποί­ος αντα­πο­κρί­θη­κε και με­τέ­φε­ρε τη μάχη στη Σέλμα.

Ο Κινγκ προ­σπά­θη­σε αρ­χι­κά να πεί­σει τον Πρό­ε­δρο Τζόν­σον για την ανα­γκαιό­τη­τα ενός νο­μο­σχε­δί­ου που να κα­το­χυ­ρώ­νει τα πο­λι­τι­κά δι­καιώ­μα­τα των μαύ­ρων. Όταν απέ­τυ­χαν αυτές οι προ­σπά­θειες, στρά­φη­κε στην ορ­γά­νω­ση μα­ζι­κών ει­ρη­νι­κών δια­δη­λώ­σε­ων, για να συ­γκι­νή­σει την κοινή γνώμη και να πιέ­σει την κυ­βέρ­νη­ση. Τόσο ο κυ­βερ­νή­της της Αλα­μπά­μα, Τζορτζ Γουά­λας, όσο και ο το­πι­κός σε­ρί­φης αντι­με­τώ­πι­σαν τις δια­δη­λώ­σεις με ένα όργιο κα­τα­στο­λής που κα­τέ­λη­ξε στη δο­λο­φο­νία του νε­α­ρού Τζίμι Λι Τζάκ­σον από αστυ­νο­μι­κούς μετά την πρώτη από­πει­ρα της πο­ρεί­ας Σέλμα–Μο­ντ­γκό­με­ρι.
Η σκηνή της κα­τα­στο­λής είναι πολύ δυ­να­τή στην ται­νία. Οι αστυ­νο­μι­κοί χτυ­πά­νε τους δια­δη­λω­τές με απί­στευ­τη βιαιό­τη­τα, ενώ ρα­τσι­στές τους επευ­φη­μούν και χι­λιά­δες λευ­κοί σε όλη τη χώρα, που πα­ρα­κο­λου­θούν το ρε­πορ­τάζ στην τη­λε­ό­ρα­ση, απο­φα­σί­ζουν ότι δεν μπο­ρούν να ανε­χτούν άλλο αυτή την κα­τά­στα­ση. Στη δεύ­τε­ρη και τρίτη από­πει­ρα, στην πο­ρεία συμ­με­τέ­χουν εκα­το­ντά­δες λευ­κοί και χι­λιά­δες τους «προ­στα­τεύ­ουν» σε όλη τη διάρ­κεια της πο­ρεί­ας και τους υπο­δέ­χο­νται στο Μο­ντ­γκό­με­ρι. 

Η ται­νία επί­σης ασχο­λεί­ται πολύ με την ηγε­τι­κή μορφή του Μάρ­τιν Λού­θερ Κινγκ. Πα­ρό­λο που δεν ξε­φεύ­γει από το πο­λι­τι­κά ορθό μο­τί­βο της αγιο­ποί­η­σης του Κινγκ, τον πα­ρου­σιά­ζει όμως με πιο ρε­α­λι­στι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά, που δί­νουν μια άλλη πο­λι­τι­κή χροιά. Το διά­ση­μο όνει­ρό του («I have a dream» speech), που ενέ­πνευ­σε χι­λιά­δες αγω­νι­στές, δο­κι­μά­ζε­ται σο­βα­ρά από την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Ο ίδιος άλ­λω­στε, σε μια από τις λι­γό­τε­ρο διά­ση­μες ομι­λί­ες του, είχε πει ότι το όνει­ρο του έγινε εφιάλ­της, όταν δο­λο­φο­νή­θη­καν τέσ­σε­ρα 10χρο­να κο­ρί­τσια σε ρα­τσι­στι­κή βομ­βι­στι­κή επί­θε­ση.

Υπάρ­χουν στιγ­μές που φαί­νε­ται έτοι­μος να τα πα­ρα­τή­σει και αμ­φι­σβη­τεί ο ίδιος τον εαυτό του, καθώς και την πα­σι­φι­στι­κή στάση του. Πα­ράλ­λη­λα, η στενή πα­ρα­κο­λού­θη­ση και πα­ρε­νό­χλη­ση από το FBI βάζει σε δο­κι­μα­σία το γάμο του. Σχο­λιά­ζε­ται ακόμα και η σχέση του με τον Μάλ­κολμ Χ, ο οποί­ος λίγες βδο­μά­δες πριν τη δο­λο­φο­νία του προ­τί­θε­ται να βοη­θή­σει την κα­μπά­νια του Κινγκ, πα­ρου­σιά­ζο­ντας μια πιο ακραία εναλ­λα­κτι­κή για να τρο­μά­ξει την κυ­βέρ­νη­ση. Πράγ­μα­τι, είναι ξε­κά­θα­ρο ότι ο Λευ­κός Οίκος προ­τι­μά να ηγεί­ται ο Κινγκ στο κί­νη­μα, παρά τα πιο εξ­τρε­μι­στι­κά και εξε­γερ­σια­κά στοι­χεία. 

Τε­λι­κά, η πο­ρεία έφτα­σε στο Μο­ντ­γκό­με­ρι και ανά­γκα­σε την αμε­ρι­κά­νι­κη κυ­βέρ­νη­ση να κα­το­χυ­ρώ­σει και νο­μι­κά το δι­καί­ω­μα της ψήφου και να αρ­θούν τα νο­μι­κά και γρα­φειο­κρα­τι­κά κω­λύ­μα­τα. Αυτή η νίκη δεν ήταν ούτε εύ­κο­λη, ούτε αυ­το­νό­η­τη. Στην ιστο­ρία έχει κα­τα­γρα­φεί ως νίκη του ει­ρη­νι­στή και συ­γκα­τα­βα­τι­κού Κινγκ, αλλά στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα οι πο­λύ­χρο­νες και μα­ζι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις τόσο των μαύ­ρων όσο και των λευ­κών άσκη­σαν τη με­γα­λύ­τε­ρη πίεση. 

Ορ­γα­νώ­σεις όπως το SNCC και πολ­λές άλλες δού­λευαν για χρό­νια σε τό­πους δου­λειάς, πα­νε­πι­στή­μια και γει­το­νιές, για να ορ­γα­νώ­σουν και να πο­λι­τι­κο­ποι­ή­σουν τους μαύ­ρους, αλλά και να χτί­σουν δε­σμούς με τους λευ­κούς. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι πιο ρι­ζο­σπα­στι­κές δρά­σεις και τα­κτι­κές των Μαύ­ρων Παν­θή­ρων έλυ­σαν προ­βλή­μα­τα και λει­τούρ­γη­σαν προ­ω­θη­τι­κά για το κί­νη­μα. Ση­μα­ντι­κός πα­ρά­γο­ντας ήταν και η τα­ξι­κή συ­μπα­ρά­στα­ση και αλ­λη­λεγ­γύη από χι­λιά­δες λευ­κούς ερ­γα­ζό­με­νους, αλλά και εβραί­ους ακτι­βι­στές. Γιατί ο αγώ­νας των μαύ­ρων δεν είναι μόνο φυ­λε­τι­κός, αλλά βαθιά τα­ξι­κός. Σε μία σκηνή ο Κινγκ ανα­ρω­τιέ­ται: «Τι νόημα έχει να κα­θό­μα­στε στα ίδια εστια­τό­ρια με τους λευ­κούς, αν δεν έχου­με τα χρή­μα­τα να αγο­ρά­σου­με το φα­γη­τό; Ή πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο αν τα μαύρα αδέρ­φια μας δεν μπο­ρούν καν να δια­βά­σουν το μενού;».

Πα­ρό­λο που ο Κινγκ απεί­χε πολύ από την αρι­στε­ρή, μαρ­ξι­στι­κή ιδε­ο­λο­γία, πόσο μάλ­λον από επα­να­στα­τι­κές λο­γι­κές, έβλε­πε όμως τα αδιέ­ξο­δα των νο­μο­τα­γών τα­κτι­κών του. Ακόμα κι αν δεν ασπά­στη­κε ποτέ τις «βί­αιες» εξε­γέρ­σεις και το «με όποιο τρόπο χρεια­στεί» (by any means necessary) του Μάλ­κολμ Χ, κα­τέ­φυ­γε αρ­κε­τές φορές σε πιο ρι­ζο­σπα­στι­κές μορ­φές δρά­σης.

Αφού κα­το­χυ­ρώ­θη­κε η ψήφος για τους μαύ­ρους το 1965, ο Κινγκ συ­νέ­χι­σε τη δράση του, ορ­γα­νώ­νο­ντας κα­μπά­νια κατά της φτώ­χιας και ένα από τα πράγ­μα­τα που έχουν πε­ρά­σει στα ψιλά της ιστο­ρί­ας είναι ότι, όταν δο­λο­φο­νή­θη­κε το 1968, συμ­με­τεί­χε ενερ­γά και στή­ρι­ζε την απερ­γία των οδο­κα­θα­ρι­στών. που ήταν μεν στην πλειο­ψη­φία τους μαύ­ροι, αλλά τα αι­τή­μα­τά τους ήταν κα­θα­ρά ερ­γα­σια­κά και πο­λι­τι­κά.

*«Σέλμα», 2014. Σκη­νο­θε­σία: Ava DuVernay. Πρω­τα­γω­νι­στούν: David Oyelowo, Tim Wilkinson, Carmen Ejogo, Oprah Whinfrey, Tim Roth

Ετικέτες