Η αδιαφορία της δημοτικής αρχής και η υποστελέχωση των ΟΤΑ μας απειλούν άμεσα. Aνακοίνωση της δημοτικής κίνησης για το "ατύχημα" με την πόρτα στην παιδική χαρά της Δαφνομήλη - συγκέντρωση Δευτέρα 30/5, στις 4μμ, έξω από το Δημαρχείο.

Προχθές το μεσημέρι , στην παιδική χαρά της οδού Δαφνομήλη στη Νεάπολη των Εξαρχείων, η σιδερένια πόρτα της φωτογραφίας βγήκε από τη θέση της και έπεσε πάνω σε 5χρονο νήπιο. Το παιδί χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής νεότερα για την υγεία του.

Όσο και αν είναι ανατριχιαστική αυτή η είδηση, στην ουσία δεν είναι καθόλου απρόσμενη. Οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και όσοι την γνωρίζουν, έχουν πολύ καλή εικόνα της διαχρονικής εγκατάλειψης του χώρου. Από μια όμορφη παιδική χαρά που υπήρξε κάποτε, με μπασκέτες και φιλέ για βόλευ, αφέθηκε στην τύχη της και εξελίχθηκε σε μια άθλια εικόνα. Το χθεσινό περιστατικό αποτελεί επί της ουσίας το επισφράγισμα αυτής της διαδρομής και ευχόμαστε να έχουν αποφευχθεί τα χειρότερα.

Πέραν όμως από το τι συνέβη στο εν λόγω περιστατικό, η πεσμένη πόρτα της παιδικής χαράς στη Δαφνομήλη αποτελεί σαφή εικόνα της πολιτικής της τρέχουσας δημοτικής αρχής, όπως και των προηγούμενων. Και ειδικά σήμερα, την ώρα που ξοδεύονται δεκάδες επί δεκάδων εκατομμυρίων για το μεγάλο επιχειρηματικό φαγοπότι του Μεγάλου Περιπάτου, οι δημόσιοι χώροι -αυτοί που οι δημότες και οι περίοικοι έχουν πραγματικά ανάγκη - αφήνονται να σαπίσουν, με κίνδυνο να μετατραπούν σε παγίδες θανάτου. Σημειώνεται πως, βάσει των στοιχείων του ΟΠΑΝΔΑ,  η συγκεκριμένη παιδική χαρά δεν έχει αποχαρακτηριστεί όπως άλλες, παραμένει δηλαδή πιστοποιημένη και ως εκ τούτου γίνεται ακόμα προφανέστερο πως πρόκειται για ζήτημα συντήρησης.

Βάσει των παραπάνω, ξεκαθαρίζεται πρώτα απ’ όλα το πόσο προσχηματικές είναι διάφορες μεγαλόσχημες δηλώσεις και εγκαίνια για "επαναφορά παιδικών χαρών και άλλων χώρων στους δημότες" που κατά περιόδους έχει πραγματοποιήσει ο δήμαρχος. Μόλις σβήσουν τα φλας και περάσει ο καιρός, στο βαθμό που δεν υπάρχει εμπορικό συμφέρον, τα πράγματα αφήνονται στην όποια τύχη τους. Αυτό όμως δεν είναι ζήτημα «αβλεψίας/αδιαφορίας», αλλά απότοκο της ίδιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που έχει αποψιλώσει από προσωπικό και εξοπλισμό τις υπηρεσίες του Δήμου και συνολικά των ΟΤΑ (με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα, την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει σήμερα το πολυδιαφημισμένο πολυδύναμο κέντρο αστέγων).

Εν κατακλείδι, το περιστατικό της οδού Δαφνομήλη δεν είναι καθόλου τυχαίο και δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι να συμβεί το επόμενο. Να παλέψουμε άμεσα για ενίσχυση του προσωπικού των ΟΤΑ με μόνιμο προσωπικό, για αναβάθμιση και προστασία των ελεύθερων, δημόσιων χώρων, για απόκρουση των πολιτικών που συνειδητά υποβαθμίζουν οτιδήποτε δεν εντάσσεται σε κάποιας μορφής εμπορευματικό σχέδιο.

Υ.Γ. προ διετίας και επίσης επί τρέχουσας δημαρχίας, σε απόσταση μόλις ενός λεπτού με τα πόδια από την παιδική χαρά, στο παλιό 5ο (και παλαιότερα 29ο) γυμνάσιο της Οκτ. Μερλιέ, πραγματοποιήθηκε εκκένωση από την ΕΛ.ΑΣ των προσφύγων που είχαν βρει εκεί κατάλυμα και εν συνεχεία καθαρισμός και σφράγιση του χώρου από συνεργεία του Δήμου, ώστε να μην υπάρξει ανακατάληψη. Κανείς όμως δεν ασχολήθηκε με το να δει τι συμβαίνει ακριβώς δίπλα, στον χώρο που παίζουν τα παιδιά των ανθρώπων που "απειλούνταν" από την παρουσία των προσφύγων. Προτεραιότητες...

Επειδή όμως για εμάς προτεραιότητα έχει η σωματική υγεία των παιδιών μας, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Απαιτούμε έργα και όχι λόγια,  από τη δημοτική αρχή.

Στηρίζουμε και καλούμε σε συμμετοχή στην κινητοποίηση που έχει κληθεί για αύριο, 30/5, στις 4μ.μ. έξω από το δημαρχείο στην πλ. Κοτζιά