Η απόφαση του άτυπου συμβουλίου κορυφής της Ε.Ε. για τη μετανάστευση και τα κύματα των προσφύγων συνιστά περισσότερο μια ακόμη υπεκφυγή, παρά σοβαρή προσπάθεια ευρωπαϊκής αντιμετώπισης ενός εκρηκτικού προβλήματος.

Η ηγεσία της Ε.Ε. κινείται στην κατεύθυνση: περισσότερη καταστολή και λιγότερη αλληλεγγύη. Επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα μιας ιμπεριαλιστικής πολιτικής που δημιουργεί τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα παραβλέποντας τις αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα και συνεχίζοντας επί της ουσίας να συντηρεί εκείνες τις συνθήκες που έχουν μεταβάλει τη Μεσόγειο και το Αιγαίο σε πλωτό νεκροταφείο.  

Η χώρα μας θα βρεθεί στη δίνη της διαφαινόμενης σκλήρυνσης όσον αφορά τη φύλαξη των συνόρων και ταυτόχρονα θα πιέζεται να γίνει μια ακόμη μεγαλύτερη αποθήκη ψυχών και χώρος εφαρμογής πολιτικών καταστολής, αφού αναγκάζεται μαζί με την Ιταλία να γίνει χώρος καταγραφής, αλλά και διαχωρισμού μεταξύ πολιτικών προσφύγων και οικονομικών μεταναστών και επαναπροώθησης των τελευταίων.

Την ίδια στιγμή κανένα βήμα δεν γίνεται γι’ αυτό που είναι το πιο επείγον και επιτακτικό αυτή τη στιγμή: να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα στα σύνορα της Ευρώπης-Φρούριο και να υπάρχει εγγύηση «ασφαλούς διαδρόμου» για τους πρόσφυγες μέχρι τους τόπους προορισμού τους. Αυτό χρειαζόμαστε και όχι δολοφονικές πολιτικές απώθησης και αποτροπής ή λογικές μετατροπής χωρών σε αποθήκες ψυχών.

Αδυνατούμε, συνεπώς, να κατανοήσουμε  την ικανοποίηση  του κ. Πρωθυπουργού γι’ αυτήν την απόφαση.