Σημαντικές εξελίξεις έχουν τελεστεί το τελευταίο διάστημα στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας. Συγκεκριμένα πριν λίγες εβδομάδες παραιτήθηκαν 5 δημοτικοί σύμβουλοι της «Δύναμης Πολιτών», της παράταξης που έχει αναλάβει από τις εκλογές του Μαΐου 2014 την δημοτική αρχή με επικεφαλής τον Άρη Βασιλόπουλο.

Πρόκειται για 5 στελέχη της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην περιοχή, εκ των οποίων κάποιοι αποτελούν ιδρυτικά μέλη της παράταξης. Πιο συγκεκριμένα παραιτήθηκαν οι εξής: Βαγγέλης Κουμαριανός (πρώην αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής), Μιχάλης Λάλος (πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών), Γιώργος Πάνος (πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου) και ο Αρσένης Πρελορέντζος (Δημοτικός Σύμβουλος). Δέκα ημέρες μετά από τις εν λόγω παραιτήσεις παραιτήθηκε και ο Δημοτικός Σύμβουλος Γαβριήλ Γαβριηλίδης. Στις ανακοινώσεις που έχουν βγάλει οι 4 πρώτοι παραιτηθέντες γίνεται λόγος για προβλήματα πολιτικής και ηθικής τάξεως που τους οδήγησαν στην συγκεκριμένη κίνηση, ενώ ο Γαβριήλ Γαβριηλίδης δεν έχει κάνει ακόμα κάποια σχετική δήλωση. Παραθέτουμε αποσπάσματα από τις παραιτήσεις των Βαγγέλη Κουμαριανού, Μιχάλη Λάλου και Αρσένη Πρελορέντζου ενώ αναπαράγουμε ολόκληρη την δήλωση του πρώην Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γεώργιου Πάνου καθότι η συγκεκριμένη δήλωση καθαρίζει απόλυτα το πολιτικό τοπίο.

Ο Βαγγέλης Κουμαριανός αναφέρει ότι:

 «Δυστυχώς, η πορεία που έχει επιλέξει η διοίκηση Βασιλόπουλου δεν μου επιτρέπει να συνεχίσω τη συμπόρευσή μου. Η απουσία πολιτικής πυξίδας και η πίεση των επερχόμενων εκλογών καταλήγουν στο να μη θίγουμε τα κακώς κείμενα και να δικαιολογούμε τα αδικαιολόγητα. Για τους λόγους αυτούς, προκύπτουν ζητήματα ηθικής και πολιτικής τάξης που δε μπορώ να παρακάμψω και με εξαναγκάζουν σε παραίτηση.

Εξ αρχής, οι επιδιώξεις μου ήταν να συμβάλω σε μία κοινή προσπάθεια για την υπεράσπιση των αναγκών των συμπολιτών μας και όχι η προβολή και η ανάδειξη σε αξιώματα».

Ο Μιχάλης Λάλος αναφέρεται εν μέρει στη διάλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης που επιχειρείται με τον «Κλεισθένη Ι» ενώ και αυτός αναφέρεται όπως ο Βαγγέλης Κουμαριανός σε ζητήματα ηθικής και πολιτικής φύσεως, περιγράφοντας ουσιαστικά το πρόσωπο της εν ενεργεία Δημοτικού Συμβούλου της «Δύναμης Πολιτών» Ευτυχίας Παπαλουκά:

«Αναφορικά με τους λόγους της παραίτησης μου από τη θέση του Αντιδημάρχου και του Δημοτικού Συμβούλου, αυτή οφείλεται αφενός στο γενικότερο πλαίσιο απαξίωσης του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχει αποφασίσει να επιβάλλει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με εφαρμοστικό εργαλείο τον «Κλεισθένη» και άλλες νομικές διατάξεις, και στόχο τον περιορισμό των δήμων σε ένα ρόλο εισπρακτικού μηχανισμού, με όλες τις κρίσιμες αποφάσεις να λαμβάνονται σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας αδιαφορώντας για τη φωνή και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών………Αφετέρου ο ειδικός εκείνος λόγος που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση της πρόωρης αποχώρησης μου από τη διοίκηση του Δήμου και τη δημοτική παράταξη «Δύναμη Πολιτών», υπήρξε η αντισυναδελφική έως και προσβλητική συμπεριφορά, συγκεκριμένης δημοτικής συμβούλου (πρώην πλέον αντιδημάρχου) απέναντι στο πρόσωπο μου αλλά και σε λοιπά μέλη της Δημοτικής ομάδας και της παράταξης μας, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η συγκεκριμένη σύμβουλος χρησιμοποιώντας πρακτικές που σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με τις αρχές, τα ήθη και το αξιακό σύστημα της αριστεράς όπως αυτά τηρούνταν μέσα σε κάθε συλλογική διαδικασία 

μέχρι πρότινος, δημιούργησε μείζονα προβλήματα ηθικής και πολιτικής τάξης. Η αδυναμία αντιμετώπισης των ζητημάτων που προέκυψαν από την ηγεσία της παράταξης, με οδήγησε στην αναπόφευκτη απόφαση της αποχώρησης μου από την παράταξη με την οποία εκλέχτηκα Δημοτικός Σύμβουλος και τιμήθηκα επί 4 έτη με το αξίωμα του Αντιδημάρχου Οικονομικών».

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η δήλωση του Αρσένη Πρελορέντζου ο οποίος δηλώνει ότι:

«Όταν η παθητικότητα διαπερνάει κάθε πλευρά/πτυχή της ζωής ενός πολιτικού οργανισμού/παράταξης τότε δεν μιλάμε απλά για πολιτική αδράνεια αλλά για κάτι άλλο. Υπάρχει κάτι διαφορετικό, κάτι πολύ πιο βαθύ που μας «λερώνει». Απαραίτητη προϋπόθεση για να αντισταθεί κάποιος στον μαγνητισμό που του ασκεί η εξουσία είναι η ύπαρξη ισχυρών ιδεολογικών και ηθικών πόλων καθότι η αδυναμία αυτών οδηγεί στο να θαμπωθεί κάποιος από αυτήν και να αλλοτριωθεί».

Το πολιτικό τοπίο το οποίο οδήγησε στις παραιτήσεις των προαναφερόμενων Δημοτικών Συμβούλων ξεκαθαρίσει το κείμενο του Γεώργιου Πάνου το οποίο παραθέτουμε ολόκληρο:

ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ : ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Η αλήθεια είναι ότι  η απαίτηση των παραιτηθέντων  ήταν μια, μοναδική και σε μια πρόταση διατυπωμένη: «Να αποπεμφθεί η Δημοτική Σύμβουλος κ. Ευτυχία Παπαλουκά από την Δημοτική Ομάδα διότι οι καταγγελίες εις βάρος της από Δημοτικούς Συμβούλους διατυπωμένες εγγράφως και προφορικώς ήταν βαρύτατες ηθικά και πολιτικά, και κατέστρεφαν το ηθικό πλεονέκτημα της παράταξης και το σύστημα αξιών που πρεσβεύαμε και θέλαμε να αναδείξουμε».

Επιπροσθέτως ακόμα μέχρι σήμερα υπάρχει παραπληροφόρηση και κανείς ούτε μέσα ούτε έξω από την παράταξη γνωρίζει αν η κ. Ευτυχία Παπαλουκά αποπέμφθηκε ή παραιτήθηκε από την θέση της Αντιδημάρχου και για ποιο λόγο. Και επειδή οι καταγγελίες αυτές σέρνονταν μήνες χωρίς καμία αντίδραση από τον επικεφαλής  της παράταξης και τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ η σιωπή μου και η παραμονή μου στην παράταξη θα με καθιστούσαν συνυπεύθυνο στη συγκάλυψη και πολιτικά όμηρο.

Η παραίτηση μου σαφώς συναρτάται με τις  παραιτήσεις  όλων των άλλων Δημοτικών Συμβούλων με των οποίων τα κείμενα και στα σημεία που αφορούν τα τεκταινόμενα είμαι απόλυτα σύμφωνος. Στις γενικότερες πολιτικές εκτιμήσεις ή μη, ο καθένας διατηρεί την προσωπική του γραφίδα και την δική του πολιτική ερμηνεία.

Στη συνέχεια θέλω να ξεκαθαρίσω σε αυτούς οι οποίοι παραπληροφορούν, ότι μάταια προσπαθούν να ξεφύγουν από την ουσία του βαρύτατου πολιτικού ζητήματος  το οποίο καταγγείλαμε. Κατά τις 2 μεγάλες πολιτικές συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβούλων της παράταξης για το θέμα της Δημοτικού Συμβούλου κ. Ευτυχίας Παπαλουκά ουδεμία άλλη πολιτική τοποθέτηση εκτός του συγκεκριμένου ζητήματος έλαβε χώρα και ούτε καμία κόπωση διαγνώστηκε. Η εκ των υστέρων διατύπωση άλλων πολιτικών ζητημάτων είναι άλλο κεφάλαιο και ως εκ τούτου, η χρέωση απόψεων καθ’ υποψία και ενόσω είμαστε απόντες είναι ύποπτη, αυθαίρετη, αντιδεοντολογική, μονομερής και στα όρια του πολιτικού κανιβαλισμού. Σε αυτούς δε που ανακάλυψαν τώρα, μετά την αποχώρησή μας, τον πολιτικό διάλογο αρκετά καθυστερημένα τους απαντώ : ο πολιτικός διάλογος για να μην είναι προσχηματικός απαιτεί κινήσεις καλής θέλησης και λυμένα τα προαπαιτούμενα δηλαδή τα ζητήματα πολιτικής και ηθικής δεοντολογίας.

Η παραπληροφόρηση τορπιλίζει  τον πολιτικό διάλογο και ήταν ανέκαθεν  σύμφυτο γνώρισμα του πολιτικού κατεστημένου ,ομολογουμένως αρκετά επιτυχημένο,  το οποίο αντιστρατεύεται την αλήθεια και προσπαθεί  να την καταπνίξει.

Στο σημερινό πολιτικό σύστημα οι εκφραστές του αδυνατώντας να δικαιολογήσουν την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση και να περιορίσουν την παραοικονομία και την διαπλοκή, και προκειμένου να διατηρήσουν την εξουσία τους σε συνεργασία με τα διεθνή κέντρα εξουσίας από την συνεχώς αυξανόμενη δυσαρέσκεια του λαού, χρησιμοποιούν συνέχεια όλο και πιο ωμά μηχανισμούς τρομοκράτησης, παραπληροφόρησης και ψεύδους με απώτερο σκοπό τον έλεγχο της κοινής γνώμης. Η αλήθεια βραχυπρόθεσμα μπορεί να δημιουργεί κομματικό ή παραταξιακό κόστος αλλά, μακροπρόθεσμα δημιουργεί πολιτικό κεφάλαιο για να μπορέσει αυτή η χώρα να αλλάξει πορεία και οι νέοι του τόπου μας να σταματήσουν να αηδιάζουν και να αποστρέφονται την πολιτική.

Αναφερόμενος τέλος στη συμμετοχή μου στη παράταξη  της οποίας είχα την τιμή να είμαι ιδρυτικό μέλος και να την υπηρετήσω επί 4 χρόνια από την θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου θέλω να αναφέρω ότι:

Μαζί με πολλούς άλλους Δημοτικούς Συμβούλους αγωνιστήκαμε για διαφάνεια, για την πάταξη της διαπλοκής και για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Εκ της πολιτικής συγκυρίας, του συσχετισμού δύναμης και του αποτελέσματος εκτιμώ ότι αρκετά καταφέραμε, αλλά είναι πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που οραματιστήκαμε ορμώμενοι από το αξιακό μας σύστημα και την πολιτική μας κατάρτιση.

                                                                                      Γιώργος Πάνος

Πρώην Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νέας  Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

«Όποιος είναι απρόσεκτος με την αλήθεια στα μικρά ζητήματα ,δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος στα μεγάλα ζητήματα»-Άλμπερτ  Αϊνστάιν

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια δήλωση από την μέχρι πρότινος Αριστερή δημοτική κίνηση «Δύναμη Πολιτών» ενώ ούτε ο ίδιος ο Δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος έχει προβεί σε κάποια δήλωση σχετικά με τις καταγγελίες που αφήνουν οι παραιτηθέντες. Αντιθέτως γνωρίζουμε ότι ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσφατη γενική συνέλευση αποφάσισε την πλήρη στήριξη στο πρόσωπο του Άρη Βασιλόπουλου.