Ανεργία, περικοπές μισθών και υγειονομικός κίνδυνος για τους εργαζομένους

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναινετική αντιπολίτευση, παίρνουν θέση υπέρ του μεγάλου κεφάλαιου στον τουρισμό-επισιτισμό, προκειμένου να  εξασφαλίσουν και φέτος, τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη.

Το σκάνδαλο είναι μεγάλο και εμφανές, αν συνυπολογιστεί ότι μόνο την περσινή χρονιά τα κέρδη τους ήταν 22 δισ. ενώ,  μέσα σε μια δεκαετία οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι καρπώθηκαν 126 δισ. που δεν αγγίζονται.

Η διαφορά μεταχείρισης των εργαζομένων είναι προκλητική ταξικά: σε αυτήν την κατηγορία η κυβέρνηση με τους εργοδότες φορτώνουν τα βάρη της κρίσης. Τα χρυσά χρόνια των εκατομμυρίων αφίξεων τουριστών στην Ελλάδα, με τα δυσθεώρητα ποσοστά  κερδών τους ήταν θεόρατα, η πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου δούλευαν με χαμηλούς μισθούς, μερικώς ασφαλισμένοι, πάνω από 10 ώρες την ημέρα, εποχιακά και με ελάχιστα δικαιώματα.

 Όλα αυτά εντείνονται με την «ευκαιρία» του κορονοϊού και με το αφήγημα να «βάλουμε όλοι πλάτη» για να ξεπεραστεί η κρίση, ενώ είναι προφανές ότι τα κέρδη δεν τα μοιραστήκαμε.  

Οι διευκολύνσεις στην εργοδοσία, με την εφαρμογή του προγράμματος «Συν-Εργασία», δημιουργούν κάθε δυνατότητα για μαζικό τσάκισμα των μισθών των εργαζομένων και περαιτέρω χτύπημα της πλήρους απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα οι μεγαλοξενοδόχοι θα μπορούν να περικόπτουν τους μσθούς έως και 20%, μετατρέποντας τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερικής και εκ περιτροπής εργασίας.  Στα μέτρα αυτά θα έχουν πρόσβαση όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως  της κερδοφορίας που παρουσιάζουν (χωρίς καν να απαιτείται εμφάνιση ζημιών) καθώς η μόνη προϋπόθεση είναι ‹να εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους , τουλάχιστον 20% κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ.

Επιπλέον η κυβέρνηση διατηρεί σε ισχύ το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλη, έως και για το 100% των εργαζομένων. Τα «δώρα» για τους επιχειρηματίες δεν σταματούν, καθώς θα συνεχίσουν να έχουν περικοπή ενοικίου , μείωση των φόρων για τους επόμενους 5 μήνες, επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών κλπ. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι εκβιάζονται και τους μεταφέρεται η ευθύνη για το πόσο καλά θα πάει η εκάστοτε επιχείρηση, καλλιεργώντας τον ανταγωνισμό και την ανθρωποφαγία για τη διατήρηση μιας κακοπληρωμένης, ελαστικής και επικίνδυνης θέσης εργασίας.....

Στο βωμό της γρήγορης επανεκκίνησης του τουρισμού, θυσιάζεται και η υγεία των εργαζομένων. 

Τα κυβερνητικά επιτελεία, με αδίστακτο και κυνικό τρόπο προκειμένου να ευχαριστήσουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου δεν λαμβάνουν ακόμη και τα στοιχειώδη προληπτικά μέτρα πριν την άφιξη τουριστών, στους οποίους θα γίνονται «δειγματοληπτικά» και όχι καθολικά τεστ. Τα μέτρα προστασίας  μόνο αστεία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αν όχι επικίνδυνα.

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε ότι «σε κάθε κατάλυμα άνω των 50 κλινών τα ύποπτα κρούσματα θα μπορούν να επικοινωνήσουν με γιατρό μέσω τηλεϊατρικής και βίντεο κλήσης»!!!. Είναι γνωστό σε όλη την επικράτεια ότι η περιφέρεια πάσχει ως προς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας , το οποίο δεν διαθέτει σε καμία περίπτωση επάρκεια σε υγειονομικό προσωπικό ( 50% υποστελεχωμένο σε οργανικές θέσεις), σε ΜΕΘ (από τα 107 κατοικήσιμα νησιά, μόλις σε 5 λειτουργούν ελάχιστα κρεβάτια εντατικής θεραπείας), σε δομές. Προκρίνονται οι αεροδιακομιδές και όχι η ενίσχυση του τοπικού συστήματος δημόσιας υγείας και πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Κρήτη, ένα νησί με περισσότερους από 630.000 κατοίκους, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζονται οι άνθρωποι, δεν υπάρχει ούτε σε ένα Κέντρο Υγείας πνευμονολόγος , στα περισσότερα ούτε παιδίατρος, ούτε καν υποδομές για τη διαμόρφωση χώρων απομόνωσης ύποπτων κρουσμάτων, καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό σε περίπτωση κρούσματος.

Αυτά τα μέτρα ισχυρίζονται ότι είναι προσωρινά, μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος του κορονοϊού, αλλά οι εργάζομενοι -ες γνωρίζουμε ότι ήρθαν για να μείνουν. Στόχος είναι τα μέτρα όπως η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, οι περικοπές μισθών, τα επιδόματα-ψίχουλα, οι απολύσεις, να μονιμοποιηθούν. 

Η κινητοποίηση της 28 Μάη έδειξε τις δυνατότητες της μαζικής και συλλογικής αντίστασης και διεκδίκησης.

Μεταφέροντας το κλίμα από την ανακοίνωση της ΛΑΝΤΖΑ, φαίνεται η διάθεση των αγωνιστριών και αγωνιστών και της κυβέρνησης: «…η κυβέρνηση και η αστυνομία…θέλησαν να  διαλύσουν την συγκέντρωση των εργαζομένων με βία και χημικά έξω από το υπουργείο θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μας αποθαρρύνουν να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Η ανυποχώρητη στάση των συγκεντρωμένων που παρέμειναν στο σημείο, παρά την αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε από τα δεκάδες χημικά, τους έδωσε  να καταλάβουν ότι η χρήση βίας δεν είναι αρκετή για  να μας σταματήσει.

Καταγγέλλουμε τον Υπουργό εργασίας Ι. Βρούτση , ο οποίος εξακολουθεί να κρύβεται από τους εργαζόμενους, αρνούμενος να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των σωματείων μας, επιλέγοντας ως μοναδικό συνομιλητή τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών και του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου.

Η δέσμευση της γ.γ του Υπουργείου Εργασίας, ότι θα γίνει άμεσα δεκτό το αίτημά μας για υποχρεωτική επαναπρόσληψη όλων των εποχικών στις επιχειρήσεις που εργάστηκαν την προηγούμενη σεζόν, ήταν μια μικρή νίκη, η οποία έδειξε τις δυνατότητες  του ταξικού κινήματος. Συνεχίζουμε μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους μας, μέχρι να κερδίσουμε τη ζωή και το μέλλον που μας ανήκει».

Οι επόμενες κινητοποιήσεις, είτε οι κλαδικές (4 Ιούνη), είτε οι συνολικότερες (10, 16 Ιούνη κλπ), εκφράζουν με ζωντανό τρόπο την ανάγκη να μπει φρένο στα σχέδια κυβέρνησης-αντιπολίτευσης-μεγαλοεπιχειρηματιών, ενώ αναδεικνύουν τα καθήκοντα και τα «στοιχήματα» για τα σωματεία και την Αριστερά.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες