Ήταν γνωστό εξαρχής ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, για την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ με την κατηγορία της γενοκτονίας, δεν θα είχε άμεσες συνέπειες. Ο πυρήνας της υπόθεσης (αν διαπράττεται γενοκτονία) μπορεί να πάρει χρόνια εκδίκασης, ενώ το Δικαστήριο δεν διαθέτει μέσα επιβολής των αποφάσεών του.

Η απόφαση στα τέλη Γενάρη αφορούσε το αν θα γίνει δεκτή (ή θα απορριφθεί ως αστήρικτη) η υπόθεση και συνεπώς το αίτημα της Νότιας Αφρικής να εκδώσει το δικαστήριο κάποιες άμεσες «προσωρινές» εντολές προς το Κράτος του Ισραήλ, ως «ασφαλιστικά μέτρα». 

Γενοκτονία

Η αποδοχή της υπόθεσης ως βάσιμης/αληθοφανούς και η εντολή του Δικαστηρίου προς το Ισραήλ να πάρει μέτρα που θα διασφαλίσουν τη συμμόρφωσή του με τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία, που θα κριθούν ένα μήνα μετά την εντολή, είχε μεγάλη συμβολική σημασία, καταφέροντας ένα σημαντικό πλήγμα στη Σιωνιστική αφήγηση. Η κατηγορία της γενοκτονίας είναι πολύ βαριά και το Κράτος του Ισραήλ είναι πλέον -και επισήμως- «ύποπτο». 

Τις πρώτες μέρες μετά την απόφαση, στο Ισραήλ φαινόταν να επικρατεί η γραμμή του υπουργού Εθνικής Ασφαλείας, Μπεν-Γκβιρ που σχολίασε λιτά: «Χάγη και κουραφέξαλα». Στην πόλη Χαν Γιουνίς, που πολιορκείται και οι μάχες είναι σφοδρές, χτυπήθηκαν νοσοκομεία. Η ανθρωπιστική βοήθεια συνεχίζει να περνά με το σταγονόμετρο, ενώ Ισραηλινοί διαδηλωτές εμποδίζουν με τα σώματά τους και τα ελάχιστα φορτηγά που επιχειρούν να εισέλθουν στη Γάζα. Σε μια «συνδιάσκεψη για τον εποικισμό της Γάζας», συμμετείχαν 12 υπουργοί (και άλλα μέλη της Κνεσέτ), στηρίζοντας ανοιχτά την προτροπή βίαιου εκτοπισμού των Παλαιστινίων…

Συλλογική τιμωρία και ο λιμός ως όπλο

Κατά διαβολική σύμπτωση (!), την ημέρα της απόφασης, η ισραηλινή κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι 12 εργαζόμενοι της UNRWA,της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή, μπορεί να εμπλέκονταν στην Επίθεση της 7ης Οκτώβρη. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία, Γαλλία, Ελβετία, Καναδάς, Ολλανδία, Βρετανία, Ιταλία, Αυστραλία, Αυστρία, Φινλανδία κ.ά. έσπευσαν να ανακοινώσουν την αναστολή της χρηματοδότησής τους στην UNRWA.

Πρόκειται για κράτη που εξοπλίζουν ή διατηρούν οικονομικούς δεσμούς με το Κράτος του Ισραήλ και δεν «ίδρωσε το αυτί τους» από την απόφαση της Χάγηςότι αυτό το σιδηρόφρακτο κράτος είναι πιθανό να διαπράττει γενοκτονία. Αλλά τραβάνε «κόκκινη γραμμή» και αναστέλλουν άμεσα τη χρηματοδότηση απέναντι σε μια Υπηρεσία που απασχολεί 30.000 ανθρώπους σε 59 στρατόπεδα προσφύγων σε Συρία, Λίβανο, Ιορδανία, Δυτική Όχθη, Γάζα, έχοντας στην ευθύνη της 5,9 εκατομμύρια ανθρώπους, λόγω της καταγγελίας για 12 μέλη της…

Το Σιωνιστικό κράτος επιδιώκει συστηματικά την κατάργηση της UNRWA (ο Τραμπ είχε πρώτος διακόψει τη χρηματοδότησή της το 2018-2020) για να ενταφιάσει το πολιτικό ζήτημα των προσφύγων. Αλλά η επίθεση στη σημερινή συγκυρία εξυπηρετεί συγκεκριμένα και την εκστρατεία εθνοκάθαρσης στη Γάζα. Σε αυτήν την κατεξοχήν προσφυγική περιοχή, αποκλεισμένη και με ρημαγμένη οικονομία, η UNWRA αποτελεί αναντικατάστατη Υπηρεσία για την επιβίωση του πληθυσμού. Αν αφεθεί να καταρρεύσει και αυτή, οι συνθήκες λιμοκτονίας θα επιδεινωθούν δραματικά. Το Κράτος του Ισραήλ αξιοποιεί την πείνα ως όπλο, στην προσπάθειά του να υποτάξει, να εξοντώσει ή να εκδιώξει τον πληθυσμό της Γάζας. Και πλέον εξαπολύει απειλές για κίνηση των στρατευμάτων του προς την Ράφα! Την πόλη στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν εξωθηθεί εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι και περιγράφεται από μέινστριμ σχολιαστές ως «χύτρα απελπισίας». 

Ερυθρά Θάλασσα

Απέναντι σε αυτή την εφιαλτική προοπτική, η ΕΕ… «εκφράζει ανησυχίες». Αλλά απέναντι στην παρενόχληση της διακίνησης εμπορευμάτων -από την έμπρακτη αλληλεγγύη των ανταρτών Χούθι στην Παλαιστινιακή Αντίσταση- κινείται πιο αποφασιστικά, ανακοινώνοντας την επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο Μπορέλ πρόσφατα παραδέχτηκε ότι «η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα δεν θα ηρεμήσει όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα, τα δύο συνδέονται». Αλλά αντί να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο, επιβάλλοντάς του εμπάργκο όπλων και κυρώσεις, εποπτεύει την αποστολή πολεμικών πλοίων με τις «Ασπίδες». 

Οι Βρυξέλλες συγκροτούν δικό τους σχήμα, για να πάρουν αποστάσεις από την επικίνδυνα «θολή» εντολή της αμερικανικής επιχείρησης «Φρουρός της Ευημερίας» -η οποία εξαπολύει και επιθετικά πλήγματα κατά της Υεμένης-και να μην βρεθούν στο ίδιο «κάδρο» με τις ΗΠΑ, που έχουν εμπλακεί πολύ πιο ενεργά στη διεύρυνση του πολέμου, ανταλλάσσοντας χτυπήματα με φιλο-ιρανικές οργανώσεις σε Συρία και Ιράκ. 

Ελληνική συμμετοχή

Η ελληνική κυβέρνηση, επιδιώκοντας την «αναβάθμιση», δεν έχει τέτοιους ενδοιασμούς, συμμετέχοντας στην αμερικανική επιχείρηση, με την αποστολή φρεγάτας. Την ίδια ώρα, προτείνει και την Λάρισα ως στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης και έσπευσε πρώτη να διεκδικήσει να αναλάβει και τη διοίκησή της! Εύλογος ο υπερβάλλων ζήλος να μπει μπροστάρης και να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο. Η Ελλάς Ελλήνων εφοπλιστών δεν διστάζει να μπει στο «κάδρο» της αντιπαράθεσης. Δικοί τους είναι οι εμπορικοί στόλοι, δικοί μας θα είναι νεκροί.

Εκεχειρία;

Καθώς γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο Άντονι Μπλίνκεν βρισκόταν σε (μία ακόμα) περιοδεία στην περιοχή, στο φόντο και των συνομιλιών στο Παρίσι (ΗΠΑ, Ισραήλ, Κατάρ, Αίγυπτος) για μια νέα συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων και εκεχειρίας στα πλαίσιά της. Η Χαμάς δήλωνε ότι ακόμα την εξετάζει και συνομιλεί με τις υπόλοιπες παρατάξεις. Ο Νετανιάχου επέμενε ότι δεν προσέρχεται με καμία διάθεση «συμφωνίας με κάθε τίμημα», αλλά είναι άνθρωποι της Σιν Μπετ και της Μοσάντ αυτοί που συμμετείχαν στις συνομιλίες του Παρισιού. 

Να τους σταματήσουμε

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση έχει κάνει αυτά που της αναλογούν και με το παραπάνω. Μαζί με τις διαρκείς μάχες στην Χαν Γιουνίς, αναζωπυρώνονται οι μάχες ξανά στην Πόλη της Γάζας, ενώ γενικότερα είναι τα μεγάλα πρακτορεία και όχι οι -εύλογα «τονωτικές»- ανακοινώσεις της Αντίστασης που ενημερώνουν πλέον για τη δυνατότητα των Παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων να επανεμφανίζονται διαρκώς όπου αποχωρεί το Ισραηλινό πεζικό και να μην σταματάνε να παρενοχλούν τις δυνάμεις εισβολείς μέσα στις πόλεις.

Αλλά οι IDF αναπληρώνουν την αποτυχία τους να συντρίψουν την ένοπλη αντίσταση με τις «επιτυχίες» τους σε σφαγές και καταστροφές, με την διαρκή πίεση στον πληθυσμό της Γάζας προς τον βίαιο ξεριζωμό. Αυτό το έγκλημα παραμένει σε πλήρη εξέλιξη και είναι δουλειά του κινήματος να συνεχίσει την ασφυκτική πίεση πάνω στις κυβερνήσεις που επί μήνες ανέχονται μια εθνοκάθαρση σε ζωντανή αναμετάδοση, αν δεν την στηρίζουν ενεργητικά, και «σέρνουν τα πόδια τους» ως προς την πίεσηστο Ισραήλ μόνο στο βαθμό που πληρώνουν πολιτικό κόστος. Όπως έλεγε κι ένα σύνθημα, «Δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσεις…». 

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες