Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού ανέδειξε ως βασικό πρόβλημα στις φυλακές Διαβατών ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιπροσωπεία του οποίου πραγματοποίησε επίσκεψη στο σωφρονιστικό κατάστημα της Θεσσαλονίκης και επεσήμανε την ανάγκη επέκτασης του θεσμού της χορήγησης αδειών σε έγκλειστους.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας, επικεφαλής της οποίας ήταν οι βουλευτές Α' Θεσσαλονίκης Τάσος Κουράκης και Γιάννα Γαϊτάνη, ανέφεραν ότι ο υπέρογκος αριθμός των κρατουμένων στις φυλακές Διαβατών συνεπάγεται μια σειρά από προβλήματα τόσο ως προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου σωφρονιστικού καταστήματος όσο και ως προς τις συνθήκες διαβίωσης των έγκλειστων.

Το πρόβλημα υπερπληθυσμού, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αποτέλεσμα της ανελαστικότητας με την οποία αντιμετωπίζονται οι υπόδικοι.

Επίσης επισημαίνει ότι η επιβολή της προσωρινής κράτησης αντί να αποτελεί την εξαίρεση αποτελεί τον κανόνα της πλημμελούς εφαρμογής των νόμων που έχουν ψηφιστεί για αποσυμφόρηση των φυλακών.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν με τη διεύθυνση των φυλακών, την αρμόδια για αυτές εισαγγελέα και τον αρμόδιο κοινωνικό λειτουργό, οι οποίοι απαρτίζουν το συμβούλιο που κρίνει τα αιτήματα για χορήγηση αδειών στους κρατούμενους.

Όσον αφορά στη χορήγηση αδειών επισημάνθηκε από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι παραβιάσεις των αδειών από τη μεριά των κρατουμένων αποτελούν ένα ελάχιστο ποσοστό, γεγονός που δε συνηγορεί στην αλλαγή του θεσμού, αντιθέτως, είπε η αντιπροσωπεία, επιβάλλεται η επέκτασή του.

Ετικέτες