ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΞΕΚΙΝΗΜΑ, ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΚΚΕ ( μ-λ ), ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Οι κάτοικοι του Δήμου Π. Μελά δίνουν επί χρόνια αγώνες για να αποδοθεί το πρώην στρατόπεδο Π. Μελά στους κατοίκους σαν χώρος αποκλειστικής χρήσης πράσινου, με ανάδειξη των κτιρίων του ως ιστορικών, χωρίς νέα κτίσματα που θα υποβαθμίσουν και άλλο την περιοχή, και χωρίς εμπορική εκμετάλλευση.

Γι αυτό και στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, με παρεμβάσεις τους, απέτρεψαν την έγκριση της σύμβασης παραχώρησης που έφερε η Δημοτική Αρχή για ψήφιση.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι τεράστιες: όχι μόνο ξεπουλούν μία ακόμα προεκλογική τους υπόσχεση, αλλά την εντάσσουν στο ευρύτερο « πωλητήριο » της δημόσιας περιουσίας, για την κερδοφορία ντόπιων και ξένων επιχειρήσεων, όπως επιτάσσουν οι  μνημονιακές δεσμεύσεις προς τους δανειστές της χώρας.

Η σημασία των πρώην στρατοπέδων είναι καθοριστική για την ποιότητα ζωής στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Για τον λόγο αυτό από τις αρχές του 2000, κινήματα  και  τοπική αυτοδιοίκηση διεκδικούν να καταργηθεί ο νόμος 2745/99 και να αποδοθούν οι χώροι στην τοπική αυτοδιοίκηση ως κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου.

Απαιτούμε:

  • Να μην προχωρήσει η Διοίκηση του Δήμου Π. Μελά στη σύναψη της συμφωνίας αυτής, αντίθετα, σε  συνεργασία με τα κινήματα πολιτών και τους κατοίκους της περιοχής, να αγωνιστεί για να αποδοθεί στους κατοίκους όλη η έκταση του πρώην στρατοπέδου Π. Μελά.
  • Να καταργηθεί ο ν. 2745/99 (ν. Τσοχατζόπουλου) και οι διατάξεις του ν.4407/2016 που δημιουργούν πεδίο ξεπουλήματος ακινήτων - φιλέτων του  ΤΕΘΑ μέσω ενός «δικού του» ΤΑΙΠΕΔ,  και οδηγούν στην εκμετάλλευση των πρώην στρατοπέδων από ιδιωτικά συμφέροντα.
  • Να παραχωρηθούν τα πρώην στρατόπεδα στους Δήμους. Καμία ένταξή τους σε οποιοδήποτε σχέδιο επιχειρηματικής-κερδοσκοπικής  αξιοποίησης.
  • Να χαρακτηριστούν τα πρώην στρατόπεδα σε κοινόχρηστους χώρους υψηλού πρασίνου υπερτοπικής σημασίας.
  • Τα εντός των στρατοπέδων κτίρια που έχουν ιστορική και αρχιτεκτονική αξία  να χαρακτηριστούν ως μνημεία από το ΥΠΠΟ. Αφού συντηρηθούν, να αποδοθούν για ήπιες κοινωφελείς χρήσεις

(δημοτικές, κοινωνικές, αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις ). Καμία δόμηση στους χώρους.

Καταγγέλλουμε τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και του Υπ. Εθνικής Άμυνας, που αποσκοπούν στην εκχώρηση στρατοπέδων φιλέτων σε χρηματοπιστωτικά και σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Θα δώσουμε δυναμικό παρόν στους κοινωνικούς αγώνες που αναπτύσσονται για να αποτρέψουμε αυτά τα σχέδια.

Στηρίζουμε τις Πρωτοβουλίες, Επιτροπές Κατοίκων, τις συνελεύσεις γειτονιών, που έχουν αναπτύξει δράσεις για την απόδοση των στρατοπέδων στους πολίτες, και γενικότερα το δικαίωμα του λαού στον ελεύθερο, δημόσιο χώρο, ως μέρος του συνολικού μας αγώνα  για την ανατροπή των μνημονίων και των κυβερνήσεων, κομμάτων που τα υλοποιούν.