Πάνω από 200 άτομα, μέλη, μαθητές και δάσκαλοι των δημιουργικών εργαστηρίων του Δήμου Καλλιθέας αλλά και τμήμα της τοπικής κοινωνίας συγκεντρώθηκαν χθες (22/5/2017) έξω από το Δημαρχείο της Καλλιθέας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν στο δημοτικό συμβούλιο για τη συμπεριφορά της δημοτικής αρχής της Καλλιθέας απέναντι στους δασκάλους των δημιουργικών εργαστηρίων του Δήμου Καλλιθέας.

Η κινητοποίηση είχε οργανωθεί από τους μαθητές των δημιουργικών εργαστηρίων, μιας και οι δάσκαλοι τους βρίσκονται εδώ και 8 μήνες απλήρωτοι.

Όπως δήλωσε στο rproject η Αμαλία Καλούση, πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Καλή Τέχνη» (η ΚΟΙΝΣΕΠ που έχουν δημιουργήσει οι δάσκαλοι των δημιουργικών εργατηρίων προκειμένου να μισθώνονται μιας και ο δήμος δεν τους έχει προσλάβει ως εργαζόμενούς του):

«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεν προκύπτει πρώτη φορά. Είχε προκύψει και πέρσυ, αλλά με μικρότερη ένταση. Το έργο του ερασιτεχνικού δικτύου το αναλαμβάνουμε οι δάσκαλοι μέσω της ΚΟΙΝΣΕΠ εδώ και 25 χρόνια, αρχικά με σύμβαση έργου, ύστερα μέσω της δημοτικής επιχείρησης και τα τελευταία χρόνια με διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός είναι μια διαδικασία πολύμηνη και χρονοβόρα, κάτι που φυσικά γνωρίζουν οι υπηρεσίες του δήμου. Η δουλειά που κάνουμε ξεκινάει κάθε χρόνο τον Οκτώβρη και ολοκληρώνεται τον επόμενο Ιούνη. Θα ήταν λογικό λοιπόν, ο δήμος και οι υπηρεσίες του να ξεκινάνε τον διαγωνισμό τρεις μήνες πριν την έναρξη της σεζόν, ώστε ο διαγωνισμός να ολοκληρώνεται έγκαιρα και να μπορούμε να ξεκινάμε κανονικά. Αυτό όμως δεν συνέβη πέρσυ, που ξεκινήσαμε να δουλεύουμε τον Οκτώβρη και ο διαγωνισμός προκυρήχθηκε τα μέσα του Οκτώβρη. Δε συνέβη ούτε φέτος, που ξεκινήσαμε να δουλεύουμε Οκτώβρη, ο διαγωνισμός προκυρήχθηκε Δεκέμβρη και ύστερα ξαναξεκίνησε τον Ιανουάριο επειδή κρίθηκε άγονος, ενώ η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Φέτος, μάλιστα, εμφανίστηκε και δεύτερος υποψήφιος, μια ιδιωτική εταιρεία που όμως παρουσίασε εξαιρετικά ελλειπή φάκελο.  

Εμείς έχουμε ήδη ξεκινήσει να δουλεύουμε από τον Οκτώβρη, μιας και η χρονιά στα εργαστήρια έπρεπε να ξεκινήσει και ο δήμος μας είχε διαβεβαιώσει ότι θα βρεθεί λύση. Το αποτέλεσμα είναι ότι καθώς η σύμβαση δεν έχει υπογραφεί, όλους αυτούς τους μήνες δουλεύουμε απλήρωτοι. Και καθώς η συγκεκριμένη σύμβαση δεν έχει αναδρομική ισχύ, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στον αέρα. Ταυτόχρονα, η διαδικασία πληρωμής είναι μηνιαία, οπότε δεν υπάρχει τρόπος να πάρουμε τα χρήματα μας  Αυτό που προτείνουμε στο δήμο  είναι ένας εξωδικαστικός συμβιβασμός, όπως είχε συμβεί και με προηγούμενη διοίκηση. Η απάντησή του είναι ότι βρίσκεται σε συζήτηση με τις υπηρεσίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν το αντιμετωπίζουμε μόνο εμείς, αλλά και η Φιλαρμονική της Καλλιθέας και το Δημοτικό Ωδείο, που όλους αυτούς τους μήνες δουλεύουν απλήρωτοι.

Η Bέτα Παπαδοπούλου, υπεύθυνη των παιδικών εργαστηρίων του Δήμου Καλλιθέας, συμπλήρωσε:  «Η διοίκηση δε δίνει λύση στο πρόβλημά μας γιατί αδιαφορεί πλήρως. Προφανής της στόχος είναι να καταργήσει όλες αυτές τις δραστηριότητες. Ο λόγος που αυτό βρίσκει τόσο κόσμο αντίθετο είναι γιατί τα δημιουργικά εργαστήρια εκτός από δημιουργική και καλλιτεχνική απασχόληση προσφέρουν και ψυχολογική υποστήριξη. Πολύς κόσμος μέσω των εργαστηρίων ξεφεύγει από τα προβλήματα που τον απασχολούν, όπως η ανεργία. Παρόμοια προβλήματα έχουν προκύψει και από την προηγούμενη διοίκηση. Τότε ως αντιπολίτευση η διοίκηση του κ. Κάρναβου είχε υποσχεθεί ότι όλα τα προβλήματα θα λυθούν. Σήμερα φαίνεται ότι οι τότε δεσμεύσεις ήταν όλες ψεύτικες.»

Στο δημοτικό συμβούλιο πραγματοποίηθηκε πλήθος παρεμβάσεων εκπροσώπων δημοτικών παρατάξεων και πολιτών που κατήγγειλαν την πρακτική της δημοτικής αρχής και ζητούσαν λύση στο πρόβλημα. Από τις τοποθετήσεις της δημοτικής αρχής, έγινε προφανής η διάθεση αποφυγής της συζήτησης, μείωσης της έντασης του ζητήματος αλλά και υποτίμησης του έργου των δασκάλων των δημιουργικών εργαστηρίων.

Δείτε φωτογραφίες* από την χθεσινή κινητοποίηση:



*Τις φωτογραφίες τράβηξε η Λουίζα Γκουλιαμάκη

Ετικέτες