Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε στις 26 Φλεβάρη από μεταναστευτικές κοινότητες, αντιρατσιστικές κινήσεις και πολιτικές συλλογικότητες, με αφορμή την κρίση από το ΣΤΕ ως αντισυνταγματικού του νόμου Ραγκούση, που καθιστά απαγορευτική την απόκτηση ιθαγένειας για 200.000 παιδιά μεταναστών.

Τα παιδιά αυτά, τα οποία είναι μετανάστες δεύτερης γενιάς, είτε έχουν έρθει από πολύ μικρά στην Ελλάδα είτε έχουν γεννηθεί εδώ. Είναι πλέον ενήλικες που έχουν περάσει από τα θρανία των εδώ σχολείων και  τα πανεπιστημιακά έδρανα. Η αδυναμία όμως να εξασφαλίσουν ιθαγένεια τους στερεί επαγγελματικά δικαιώματα και ισότιμη μεταχείριση με τους υπόλοιπους κατοίκους της χώρας.

H Γκόντουιν Σολάσε, η Ιντόου Μαριάνθη και η Εμανουέλα Ραπούση, ομιλήτριες στη συνέντευξη τύπου, είναι τρία από αυτά τα παιδιά. Η Ιντόου γεννήθηκε στην Ελλάδα ενώ η Γκόντουιν και η Εμανουέλα ήρθαν εδώ σε ηλικία 14 και 9 χρονών αντίστοιχα. Και οι τρεις πήγαν σε ελληνικά σχολεία και έλαβαν ή λαμβάνουν πανεπιστημιακή μόρφωση.

Η Γκόντουιν κατάγεται από τη Νιγηρία, είναι 27 χρονών και απόφοιτη Ιατρικής. Εξαιτίας όμως της έλλειψης ιθαγένειας δε μπορεί να βρει εργασιακό χώρο για να ασκήσει την ειδικότητά της, παρά μόνο περιστασιακά κάνοντας εφημερίες σε ιδιωτικές κλινικές. Όπως επεσήμανε και η ίδια μετά την απόφαση του ΣΤΕ η Ελλάδα θα μείνει ακόμα πιο πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Χαρακτηριστικά ανέφερε τα παραδείγματα της Αυστρίας, της Σουηδίας και της Ολλανδίας στις οποίες την οκταετία 2000-2008 χορηγήθηκαν 300.000 ιθαγένειες, του Βελγίου με 250.000 ενώ ακόμα και η Ιταλία με το σκληρό μεταναστευτικό της νόμο έχει στόχο την απόδοση ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά δεύτερης γενιάς. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα έχει χορηγήσει μόλις 29.600 ιθαγένειες.

HEμανουέλα που ήρθε στην Ελλάδα από την Αλβανία το 1992 και μεγάλωσε στη Χίο είναι πια 30 χρονών. Πήγε σε ελληνικό σχολείο «πηδώντας» μάλιστα 3 τάξεις στο δημοτικό λόγω ηλικίας αλλά αυτό δεν την απέτρεψε από το να περάσει σε πανεπιστήμιο στην Κρήτη. Δεν κατάφερε λόγω οικονομικών προβλημάτων να ακολουθήσει τις σπουδές της όμως δούλεψε με πείσμα στην Αθήνα και μπήκε στα 30 της σε σχολή γραφιστικής.

Η Ιντόου με καταγωγή από Νιγηρία γεννήθηκε στην Ελλάδα και είναι πια 21 χρονών. Αν και σπούδασε  προσχολική αγωγή, λόγω της έλλειψης ελληνικής ιθαγένειας δε μπορεί να δουλέψει σε δημόσιο παιδικό σταθμό. Μαζί με το νόμο για την ιθαγένεια πάγωσαν και τα όνειρά της. Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι ένα παιδί που γεννήθηκε εδώ, έχει μητρική γλώσσα τα ελληνικά και δεν αναγνωρίζεται, όπως λέει και η ίδια, ως υπήκοος Νιγηρίας να μη μπορεί να λάβει την ιθαγένεια. Θεωρεί δε ότι ο «ακροδεξιός τρόπος σκέψης» της κυβέρνησης που υποστηρίζει ό,τι με τη χορήγηση ιθαγένειας θα έρθουν και άλλοι μετανάστες δεν έχει καμία λογική τη στιγμή που φεύγουν οι μετανάστες και οι ντόπιοι νέοι, εξαιτίας της κρίσης.

Και οι τρεις κοπέλες τόνισαν το γεγονός ότι οι ζωές τους είναι πια συνυφασμένες με την χώρα που ζουν. Σπούδασαν ή σπουδάζουν εδώ, οι φίλοι τους είναι εδώ, πληρώνουν φόρους, ψάχνουν για δουλειά. Παρόλα αυτά το ελληνικό κράτος τους φέρεται σαν πολίτες 3ης κατηγορίας, καθώς επικαλούμενο τη λήξη της άδειας παραμονής απορρίπτει τις αιτήσεις για χορήγηση ιθαγένειας. Εξίσου εξοργιστικό είναι το γεγονός πως κάθε φορά που τα παιδιά κάνουν αίτηση πληρώνουν ένα πόσο της τάξης των 300 ευρώ.

Ο Γιάννης Αλμπάνης από την πλευρά των διοργανοτών, στηλίτευσε τη γραφειοκρατία, η οποία ειδικά μετά από την αναίρεση του νόμου καθιστά απαγορευτική τη χορήγηση ιθαγένειας. Παράλληλα ενημέρωσε ότι στις 21 Μάρτη με πρωτοβουλία της ΟΛΜΕ υπάρχει μέρα κατά του ρατσισμού στα σχολεία.

Την πρωτοβουλία για την συνέντευξη τύπου πήραν: Ανοιχτή Πόλη, Αsante, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Ένωση Αιγυπτιακών Εργαζόμενων στην Ελλάδα (EI Rapta), Ένωση Αφρικανών Γυναικών Ελλάδος, Κασάπι  Ελλάς -Ένωση Φιλιππινέζων Εργαζόμενων, Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων Ελλάδας, Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ,  Κέντρο Αντιγόνη,Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, Νεολαία Συνασπισμού, Σύλλογος Ενωμένων Αφγανών Ελλάδος,  Σύλλογος Ελεύθερων Σύρων , YRE-Antinazi Zone.