Σήμερα (22/7), έξω από την Ισπανική Πρεσβεία πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου του «Καραβανιού προς την Ελλάδα» (Caravana a Grecia), μιας πρωτοβουλίας που πήραν 250 ακτιβιστές και ακτιβίστριες, αλληλέγγυοι/ες στους πρόσφυγες από την Ισπανία. Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν μέλη της Λαϊκής Ενότητας και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό».

Στον τελευταίο σταθμο του καραβανιού τους, ο Jose Masa, η Anabel Sanz και ο Mino Trillo, δήλωσαν εκ μέρους του Καραβανιού, ότι η πρωτοβουλία τους ήταν μία δράση ευαισθητοποίησης αλλά και κατάδειξης των ευθυνών της Ισπανικής και των υπόλοιπων κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενώσης για την κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες.

Τόνισαν ότι η ισπανική κυβέρνηση θα έπρεπε να λάβει υπόψη της σοβαρά τα δικαιώματα των προσφύγων και να τα εφαρμόσει στην πράξη.
Μίλησαν για την απαράδεκτη στάση της ισπανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, που παρά τα τόσα χιλιόμετρα που έκαναν, αρνήθηκε να τους δεχτεί, ενώ γνωστοποίησαν ότι έχουν πραγματοποιήσει πρόταση στην ισπανική κυβέρνηση να παραχωρήσουν τα πούλμαν με τα οποία έκαναν το ταξίδι τους ώστε να μετακινηθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα προς την Ισπανία στη θέση τους.

Τέλος, πρόσθεσαν ότι κατά τη διάρκεια του Καραβανιού ξεκίνησε μια προσπάθεια στησίματος ενός διεθνούς δικτύου συνεννόησης σχετικά με το προσφυγικό.

Η Μάνια Μπαρζέφσκι, εκ μέρους της Επιτροπής Δικαιωμάτων της Λαϊκής Ενότητας, χαιρέτισε την παρουσία των Ισπανών ακτιβιστών και ακτιβιστριών. Κατήγγειλε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της Ευρώπης – Φρούριο, τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για τις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης οι μετανάστες και οι μετανάστριες. Δήλωσε την ντροπή των αγωνιστών/τριών του αντιρατσιστικού κινήματος για τις δηλώσεις Μουζάλα περί "συγγνώμης" στον Δένδια που βασάνιζε αντιφασίστες/τριες και κυνηγούσε μετανάστες/τριες. Τέλος, τόνισε ότι ο αγώνας κατά του ρατσισμού και κατά της εξαθλίωσης. ντόπιων και μεταναστών/τριών. είναι κοινός.

Ο Χρήστος Κατόπης, από την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», τόνισε ότι ο αγώνας συνεχίζεται ενάντια σε κυβερνήσεις και ΕΕ. Ότι το μόνο όπλο στον αγώνα ενάντια στην Ευρώπη - Φρούριο, στον αγώνα για ίσα δικαιώματα, είναι η διεθνής αντίσταση όλων των αλληλεγγύων στους πρόσφυγες και μετανάστρες/τριες, όπως και  των αντιρατσιστών/τριών, ντόπιων και μεταναστών/τριών. Για αυτό το λόγο, είπε, πρωτοβουλίες όπως αυτή του "Καραβανιού προς την Ελλάδα" είναι πολύτιμες για τη συνέχεια.

Επόμενη δράση του «Καραβιού προς την Ελλάδα» είναι η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Iσπανική Πρεσβεία (Διονυσίου Αεροπαγήτου 21), αύριο 10.30.


 

Ετικέτες